Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

06 juni 2006

Bibliotheken worden steeds professioneler

Teylingen - Onlangs zijn de bibliotheken in Voorhout, Sassenheim en Warmond gefuseerd en opgegaan in een stichting waarin ook de bibliotheken van Oegstgeest, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout ondergebracht zijn. Mevrouw Liesbeth van Splunter verteld over de ervaringen tot nu toe.

door Joep Derksen


Liesbeth heeft al veel ervaring in de bibliotheek. Zo’n 30 jaar geleden is ze opgeleid tot Bibliothecaris en ze houdt van haar vak. Vanaf 1 maart is ze de nieuwe Teamleider voor de bibliotheken in Teylingen. Liesbeth vertelt over de fusie: “Bibliotheken bestaan al circa 110 jaar. Wat begon als enkel een uitleeninstelling, is later uitgebreid naar een informatievoorzienend orgaan. Vroeger was het zo dat iedere bibliotheek een zelfstandige stichting was met een eigen bestuur dat haar belangen bij de eigen gemeente vertegenwoordigde. Aangezien ongeveer 80% van de inkomsten van de gemeente afkomt, moest iedere vestiging vechten voor haar eigen bestaansrecht. Nu hebben we één stichting die 7 bibliotheken vertegenwoordigd en de gemeenschappelijke belangen behartigd.

Het voornaamste doel van deze samenwerking is het beter bedienen van onze klanten. De bezoekers moeten betere producten krijgen. We gaan onze diensten bundelen en automatiseren, waardoor meer diensten kunnen worden aangeboden. We zijn nog maar niet van start gegaan, maar nu al hebben we een formulier gemaakt waarop de mensen hun suggesties aan ons kunnen doorgeven.

Daarnaast gaan we ook onze bestaande activiteiten uitbreiden. Zo hebben we sinds een paar jaar het landelijke netwerk Al@din (spreek uit: Aladin). Dit is een website waarop iedereen vragen kan stellen over allerlei onderwerpen. Je hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek om een antwoord te krijgen op je vraag. Al@din past in ons concept van informatievoorziening aan de inwoners.

Ook gaan we door met het organiseren van allerlei andere activiteiten, zoals de nationale voorleesdagen en de culturele vorming voor de basisscholen. Daarnaast komen ieder jaar twee kinderboekenschrijvers naar Sassenheim en Voorhout. Kinderen kunnen dan met deze schrijvers kennismaken. Er is geen betere stimulans om te lezen dan dat!”

Mevrouw Van Splunter gaat verder: “de Wethouder Henriëtte Wilbrink gaat ook over de bibliotheken. In de afgelopen vier jaar hebben we heel plezierig met haar samengewerkt in de gemeente Sassenheim, dus we zien de komende vier jaar met vertrouwen tegemoet. Wel is het natuurlijk even afwachten wat de gemeente Teylingen gaat doen, want 80% van onze inkomsten komt van de gemeente. Wij kunnen ons overigens niet voorstellen dat een van de vestigingen zou moeten sluiten, want de drie bibliotheken liggen zeer ver van elkaar. Ook hebben de gemeentebesturen van Warmond, Voorhout en Sassenheim in hun Nota Beleef de Bibliotheek eind vorig jaar duidelijk aangegeven dat ze vinden dat alle inwoners door de bibliotheken bediend moeten blijven.

We blijven ons aanpassen aan de realiteit. Naast boeken hebben mensen ook toegang tot luisterboeken, digitale informatie, uittreksels, informatie over schrijvers, en Internet. Ook als men geen lid is, is men van harte welkom. Je kunt bij ons in de bibliotheek rustig een boek lezen, gebruik maken van het Internet, de dagelijkse krant, tijdschriften, computerbladen en dergelijke.

Daarnaast zorgen we voor een verdergaande professionalisering. We hebben in Sassenheim altijd met vaste, betaalde, medewerkers geopereerd en dat bevalt prima. In Warmond en Voorhout werken veel vrijwilligers en zij doen het ook heel goed. Warmond en Voorhout hebben een leuke collectie en er is veel deskundigheid over deze collecties. Voor het beantwoorden van specifieke vragen echter, zullen we in de toekomst gebruik maken van een gespecialiseerde en hiervoor opgeleide bibliothecaris. Deze persoon zal dan aan de inlichtingenbalie snel en efficiënt de juiste antwoorden kunnen geven. Laat er echter geen misverstand over bestaan: onze vrijwilligers zijn heel enthousiast bezig en voor ons bijzonder belangrijk, zeker ook met betrekking tot het organiseren van tentoonstellingen en het begeleiden van activiteiten”.

Gevraagd naar een leuke anekdote vertelt Liesbeth: “In de afgelopen jaren zijn er natuurlijk veel leuke dingen gebeurd. Wat me nu te binnen schiet, is dat af en toe een oudere mevrouw bij ons langs komt en ons een doosje koekjes brengt. Puur omdat ze het fijn vindt dat we haar zo goed helpen. En het zijn nog lekkere koekjes ook!”

Wilt u meer weten over de bibliotheek, dan kunt u terecht op:
www.bibliotheekbollenstreek.nl. Voor informatie over Al@din, kijk dan op: www.bibliotheek.nl