Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

17 januari 2007

Werk aan de kerk


Renovatie Bartholomeuskerk gaat ruim een miljoen kosten

Voorhout – De Bartholomeuskerk bestaat in 2008 alweer 125 jaar. Door de jaren heen worden regelmatig reparaties uitgevoerd, maar het is nu hoog tijd voor een grondige renovatie, aldus pastor De Groot. De kosten hiervoor zullen circa 1 miljoen euro bedragen en de parochie hoopt dit met behulp van subsidies en donaties binnen te halen. “Het is niet zo dat je met een helm op in de kerk moet zitten uit angst dat het pleisterwerk naar beneden valt, maar je kunt beter nu goed investeren, om de komende jaren het onderhoudswerk bij te kunnen houden.”

door Joep Derksen

“We willen onze kerk aanpassen aan de eisen van deze tijd, met extra verlichting en goede loopruimtes. De renovaties zullen in drie fasen uiteenvallen. Als eerste wordt het metsel- en voegwerk van de gehele kerktoren aangepakt. Deze toren zal dan ook in de steigers worden gezet. Daarnaast brengen we de vier dakkapelletjes hoog in de spits weer terug.”

De oudere Voorhouters zullen zich deze kapelletjes nog goed kunnen herinneren. Maar ook de dakkapellen van de wijzerplaten worden vernieuwd, aangetast als ze zijn door de tand des tijds. De Groot: “De klok zelf willen we zoveel mogelijk behouden, maar je weet niet wat je tegenkomt.” Het kruis op de toren is de afgelopen jaren ook licht scheef gaan hangen en zal worden gerenoveerd en herplaatst.

Gebrandschilderde ramen

Als de toren af is, wordt het metsel-, voeg-, lei-, lood- en zinkwerk van de zijgevels van het kerkgebouw in verschillende fases aangepakt. Ook de gebrandschilderde ramen worden gerenoveerd. De totale kosten voor de werkzaamheden bedragen meer dan € 650.000 voor de toren en het achterstallige onderhoud van de rest van de kerk. Voor de periode van 2011 – 2019 heeft de kerk nog € 400.000 extra nodig voor het jaarlijks onderhoud.

Om de tussenstand bij te houden, hangt in de kerk de Barthometer, die precies aangeeft wat de behaalde inkomsten zijn. De Groot: “We willen beginnen met de renovatie als we een substantieel deel van het benodigde bedrag binnen hebben. Wanneer er over vijf maanden drie ton op de Barthometer staat, kunnen we direct beginnen met de eerste fase.”

Inkomsten

De eerste inkomsten zijn al binnen, vertelt de pastor. “We hebben zo’n 1.300 kerststerren verkocht en gaan bijvoorbeeld kaarsen en flessen wijn met daarop een afbeelding van de kerk verkopen.” Hij is de eerste die erkent dat de opbrengsten hiervan bij lange na niet toereikend zullen zijn om alle kosten te dekken. “Natuurlijk hopen we dat niet alleen de parochianen, maar ook de andere inwoners van het dorp hun steentje kunnen bijdragen. Al 124 jaar is de kerk belangrijk en bepalend voor het dorpsgezicht en ik hoop dat dit zo zal blijven.”

De Bartholomeus parochie schrijft fondsen en instellingen aan om in aanmerking te komen voor subsidies. Daar moet het leeuwendeel van het benodigde bedrag vandaan komen. Mochten er niet voldoende inkomsten zijn om de renovatie te laten plaatsvinden, zou dat dan het einde betekenen van de kerk zelf? Zo ver wil De Groot niet gaan: “De afgelopen jaren hebben we ook talloze reparaties en wijzigingen doorgevoerd, maar het is net als met een fiets, waarbij je vijf keer de achterband plakt. Als de band dan weer lek is, ga je naar de winkel om een nieuwe band te kopen. Het is echter wel duidelijk dat er wat moet gaan gebeuren om de monumentale kerk voor de toekomst te behouden.”

Ook bedrijven kunnen sponsoren en wellicht worden de ondernemingen bedankt middels een bord met een tekst als: “De renovatie van deze kerk is mogelijk gemaakt door giften van…”. Reclame-uitingen binnen de kerk zijn echter uit den boze, zo vertelt pastor De Groot: “Als ik liturgisch bezig ben, gaat het mij niet om het geld: ik heb dan een boodschap te verkondigen.”

Donaties en giften kunnen gaan naar: Restauratiefonds Bartholomeus parochie, bankrekeningnummer: 11.29.04.742.