Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

12 juli 2007

Informatiegids helpt senioren uit isolement

TEYLINGEN – Het eerste exemplaar van de informatiegids voor senioren en ultrasenioren werd door wethouder Wim Hollart op donderdag 5 juli overhandigd aan Toos Mannak (79), die al meer dan 35 jaar belangenbehartiger is van de ouderen in onze samenleving.

door Joep Derksen

In de huidige digitale samenleving is dit informatieboekje geen overbodige luxe voor een groep 65-plussers, zo laat de wethouder weten. “De meeste senioren weten heel goed waar ze naar toe moeten als ze lichamelijke klachten hebben. Maar dit boekje helpt de mensen om de juiste weg te vinden waar het gaat om psychische klachten. Of het nu gaat om het verlies van een naaste, depressieve gedachten hebben, je eenzaam voelen, dementie of een drankprobleem van jezelf of je partner. Deze wegwijzer voor ouderen bevat ook een speciale boekenlegger met adressen waar de mensen terechtkunnen.

Eenzaamheidsgevoel

Sjaak de Gouw, directeur van de GGD, vult aan: “In het leven lijkt alles meer te worden: je krijgt scholing, vindt een baan, krijgt meer vrienden, een familie. En plots ben je op het hoogtepunt en wordt alles minder. Vaak geleidelijk en soms abrupt: mensen overlijden, je dagbesteding wordt minder omdat je ophoudt met werken of vanwege het feit dat de kinderen de deur uitgaan.” Hij vervolgt: “Ouderdom komt met gebreken, maar dat hoeft niet te leiden tot een eenzaamheidsgevoel. Van deze informatiegids zijn 10.000 exemplaren verspreid in de gemeenten Teylingen, Oegstgeest, Noordwijkerhout en Leiden. Als deze wegwijzer tot gevolg heeft dat 50 mensen uit hun sociale isolement worden gehaald, door het meedoen aan gezamenlijke activiteiten of op te treden als vrijwilliger, dan is het doel bereikt.”

Mannak nam het boekje in ontvangst van wethouder Hollart: “Deze gids is absoluut nodig”, zo vond ze. “Dit eerste exemplaar geef ik aan een mevrouw die ik elke week bezoek.”
De informatiegids ‘Wegwijzer voor ouderen’ is voor 2,50 te verkrijgen bij het bestuurscentrum in Sassenheim, de bibliotheken en de SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen). Inwoners tussen 75 en 85 jaar kregen de gids vorige week gratis toegestuurd. Echtparen van die leeftijd mochten zelfs twee exemplaren verwelkomen in de post.