“Ik ben geen wonderdokter”
VOORHOUT – Veel positieve verhalen worden verteld over Lodewijk Kist, eerstelijns dokter gespecialiseerd in onderzoek en behandeling met het bewegingsapparaat. De energieke voormalige huisarts doet een boekje open over zijn behandelwijze, waarmee vele mensen zijn geholpen aan pijnklachten in rug, nek en gewrichten.
Door Joep Derksen
Kist (53) is al 17 jaar met het bewegingsapparaat bezig en in zijn gespecialiseerde artsenpraktijk worden rug- en nekklachten en gewrichtsklachten onderworpen aan een medisch onderzoek en vervolgens behandeld. Met behulp van het nieuwe röntgenapparaat, de C-boog, kunnen de wervelkolom en gewrichten met al hun details direct en precies in beeld gebracht worden. Direct is te zien of er tekenen van slijtage zijn, een versmalling van de tussenwervelschijf aanwezig is of dat er sprake is van artrose. Met röntgengeleide precisie-injectietherapie wordt vervolgens ontstekingsremmende vloeistof op die plek achtergelaten.
Kist legt uit: “Rugklachten bijvoorbeeld ontstaan uit de tussenwervelschijf die door al het gebol en gebuk microscheurtjes oploopt, leidend tot een hernia. Met name vrachtwagenchauffeurs, stratenmakers, timmermannen en verplegend personeel krijgen hier last van door hun werkzaamheden. Wij gebruiken de injectietechniek bij een hernia of een puiling, een uitbollende tussenwervelschijf die tegen de epidurale vliezen drukt. De vloeistof gaat zwelling tegen en vermindert de irritatie. In wezen wordt de pijn behandeld; niet alleen voor de rug, maar ook gewrichten als handen, polsen, heupen en knieën.
Hij is wel een voormalig huisarts, maar absoluut geen wonderdokter, zo laat Kist weten: “Naast de precisie-injectietherapie zijn de mensen zelf ook verantwoordelijk voor hun eigen lichaam. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het geen zin heeft om hernia’s te opereren. Met een veranderende lichaamshouding en gebruik van de rug, zorgt het lichaam zelf voor een natuurlijk herstel.” Hij vervolgt: “Wanneer mensen hier voor het eerst komen, volgt een vraaggesprek, daarna een lichamelijk onderzoek en eventueel een röntgenfoto. Uiteindelijk wordt de diagnose gesteld: soms krijgt de patiënt het advies om te werken aan de wijze waarop hij of zij loopt, zit of beweegt. Bij anderen wordt overgegaan tot de precisie-injectietherapie. Na hooguit vier keer is deze therapie klaar; mensen krijgen dus geen jarenlange behandeling. Daar komt bij dat deze wijze via de aanvullende verzekering meestal grotendeels vergoed wordt.”
Kist is lid van de NVOMG, registerlid ROMG, ISIS. Voor meer informatie: Arsen-Praktijk voor het Bewegingsapparaat, “Willems-Hoeve”, Jacoba van Beierenweg 132B, 2215 KX Voorhout, T: 071 517 5055, W: www.praktijkkist.nl.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home