Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

05 oktober 2019

Wil je veel bewegen

of te veel wegen?

BEWEGEN – Als je geen zin hebt om te bewegen, dan zijn er genoeg excuses om er niet aan te beginnen. Een pijntje hier of daar, geen zin, te druk; noem maar op. Maar voor de daadwerkelijke doorzetters gaat het juist om de redenen waarom je wél moet bewegen.

JOEP DERKSEN

Regelmatig bewegen zorgt voor een toename van endorfines; de zogeheten gelukhormonen. Hierdoor kijk je positiever naar de wereld en voel je jezelf beter. En bewegen zorgt er voor, dat je kilo’s kunt afvallen; je conditie gaat vooruit én je ziet er beter uit. Het vet verdwijnt en jouw spiermassa neemt toe, doordat je meer kilocalorieën verbrandt. Ook je organen, zoals je hart en longen hebben er baat bij. Een bijkomende plus is; als je je goed voelt, gaat jouw libido ook omhoog en wordt het weer gezellig in bed!

De mens is van nature gemaakt om te bewegen. Ga maar na; als de holbewoner alleen maar onderuit gezakt vanuit zijn hol zat te kijken naar de natuur en zat te wachten tot de sabeltandtijger hem kwam ophalen, dan waren wij er nu niet geweest. Het geheim achter een gezonde geest in een gezond lichaam is niet per definitie veel regelmatig bewegen. Het gaat er juist om, dat je gevarieerd beweegt. Als je bijvoorbeeld tienduizend stappen per dag doet of twee keer per week een half uurtje op de racefiets zit, gaat jouw lichaam daar aan wennen. In het begin zul je er door afvallen, maar dat blijft niet zo doorgaan. En dus moet je óf meer gaan lopen óf vaker gaan fietsen. Beter nog is om, naast het fietsen een body workout te doen.

Tegenwoordig is de beweegnorm, dat je minimaal een half uur per dag matig tot intensief beweegt, waarbij jouw hartslag omhoog gaat. En daarnaast moet je twee keer per week krachttraining doen en nog eens 150 minuten cardio-oefeningen per week uitvoeren. Al die oefeningen hebben natuurlijk geen zin, als je jezelf daarna volpropt met hamburgers. Maar helemaal veganistisch leven is ook niet aan te bevelen.

Gewichtsconsulent Juliëtte van Eeten (35): ,,Neem voor het ochtendontbijt koolhydraten, die langzaam afbreken en onder andere in havermoutpap zitten. Zo krijg je geen enorme piek in jouw suikerspiegel. Nadat je hebt gesport, neem dan extra eiwitten door het eten van kwark, kip of vis. En het allerbelangrijkste is; vergeet de groentes niet! Sommige mensen eten misschien 100 gram groente per dag, maar dat moet eigenlijk zo’n 400 gram zijn. Dus eet naast jouw broccoli ook rode bieten en wortelen. Zo krijg je veel koolhydraten en andere vezels binnen.’’

Naast groenten is het helemaal niet erg om in aanraking te komen met vetten. ,,Daar hoeven we niet bang voor te zijn. Gebruik olie om in te pakken, neem pesto bij jouw salade en geniet van noten, avocado of vette vis.’’ Ook fruit en dierlijke eiwitten zijn noodzakelijk voor een goede lichamelijke ontwikkeling. Waarbij je bij de keuze voor jouw lapje vlees er natuurlijk wel rekening mee kunt houden hoe het leven van dat dier is geweest.

Voor alle duidelijkheid; voor een gezonder lichaam hoef je jezelf niet alleen maar in het zweet te werken. Ook als je geniet van minder intensieve vormen van lichaamsbeweging, zoals koersballen, bodybalance of curling, doe je jezelf een plezier. En heb je al tientallen jaren niet meer gesport? Geen probleem; denk even terug aan welke sport jij vroeger als kind leuk vond; een teamsport of een individuele sport. Pak dat weer op, bijvoorbeeld samen met een vriend(in). Zo houd je jouw motivatie en kun je gezamenlijk sportieve doelen nastreven. Van Eeten: ,,Sport heeft namelijk ook een sociaal aspect. Je ontmoet nieuwe mensen met dezelfde interesses. En terwijl je bezig bent, word je een stuk gelukkiger, dan wanneer je op de bank zit niets te doen. Door de combinatie van bewegen en goed eten, stel je voor jezelf een totaalpakket samen van goed voor jouw lichaam zorgen.’’

Door gezond te leven, kun je later ook langer zelfstandig en gelukkig leven. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor de samenleving als geheel. Jouw botten en spieren worden sterker, je hoeft minder vaak naar de dokter of het ziekenhuis en hierdoor wordt de gezondheidszorg minder belast. ,,Het is fijn, wanneer je pas heel laat in jouw leven of helemaal niet een verzorgingshuis in moet. Niemand wil namelijk wegkwijnen in zo’n instelling, omdat je niet meer voor jezelf kunt zorgen.’’

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van gewichtsconsulent en personal trainer Juliette van Eeten.