Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

10 mei 2021

De kracht van het praktisch onderwijs

,,Onze studenten doen, waar TU-studenten nog over nadenken’’

HOOFDDORP – Jaren geleden verbaasden vrienden van Philip Mol zich over het feit, dat hij de consultancywereld vaarwel zei en zich ging inzetten voor de publieke zaak. Specifiek het MBO trekt hem aan omdat daar zoveel mooie dingen gebeuren en het MBO een beter imago verdiend. Sinds het uitbreken van corona is duidelijk geworden dat het beroepsonderwijs een vitale sector is voor onze samenleving. Mol stond als directievoorzitter van MBO College Airport middenin de grootste luchtvaartcrisis sinds mensenheugenis. En toch slaagde het MBO College Airport erin om 80% van de studenten vorig jaar met een goed diploma te laten uitstromen.

JOEP DERKSEN

Mol heeft een kantoor, dat wars is van overbodige opsmuk. Een tafel met stoel om zelf te zitten en een grote houten vergadertafel, zijn de enige noodzakelijke dingen die hier aanwezig zijn. Hier worden plannen bedacht en uitgevoerd voor de belangrijkste mensen: de studenten van MBO College Airport. De jongeren van nu, die er binnenkort voor zorgen dat we weer met z’n allen veilig op vakantie kunnen. Of het nu gaat om het onderhouden van de vliegen, het bieden van excellente service op de luchthaven of soepel laten verlopende logistieke processen: MBO College Airport heeft het talent van morgen in huis.

“Van huis uit heb ik altijd maatschappelijke betrokkenheid meegekregen”, begint Mol. ”Ik werkte eerst als consultant bij Cap Gemini, maar miste de bezieling met de publieke zaak. Niet iedereen krijgt dezelfde kans in het leven. MBO College Airport zorgt ervoor dat hele groepen jongeren die kansen in de maatschappij wél kunnen omarmen. Bij mbo-studenten is het extra belangrijk hen een goede start op de arbeidsmarkt te geven. Deze jongeren zijn vaak een ondergewaardeerde groep.”. Maar juist de Corona crisis laat zien dat we enorm afhankelijk zijn van vakmensen.

Ouders, die basisschoolleerkrachten onder druk zetten om hun kind een havo-advies in plaats van een mbo-advies op te leggen. Mol, die via de mavo uiteindelijk een mastersdiploma haalde, gruwelt ervan. “Het beeld, dat je naar de havo mag en naar de mbo moet, wil ik recht zetten. Er zijn fantastische beroepen op mbo-niveau; studenten worden opgeleid tot hoofd technische dienst, purser of hoofdmonteur. Zij kunnen later vaak meer verdienen dan hun theoretisch opgeleide leeftijdsgenoten.”

Mol geniet ervan, wanneer studenten op zijn school worden opgeleid tot iets, wat ze al hun hele leven hebben willen doen, zoals stewardess. Maar er zijn ook jongeren die vanuit de havo afstroomden en op zoek zijn naar een nieuw doel in hun leven. Deze studenten begeleiden en nieuw perspectief bieden is wat Mols vak zo mooi maakt.

En toen kwam corona. “Een van de eerste beslissingen die we moesten maken, was om honderden studenten uit het buitenland terug te halen. Ze waren bezig met hun stage en we wilden ze weer veilig thuis hebben. Net voordat de landen dicht gingen, waren ze allemaal weer terug.” Ook de stages gingen niet meer door en de studenten hebben praktijklessen bij werkgevers nodig om het diploma te halen. Deels door het werken met simulaties konden alle examenkandidaten op een alternatieve manier toch hun diploma behalen.

Inmiddels zijn de lessen op school weer aan de gang. In de hallen lopen weer studenten; het gebouw wordt gebruikt, waar het voor bedoeld is. Mol toont met gepaste trots de ruimte voor de opleiding Vliegtuigtechniek. ,,Binnenkort starten we een pilot elektrisch vliegen. Onze studenten halen dan een kerosinemotor uit een vliegtuig en vervangen het door een elektromotor. In de toekomst gaan als eerste de kleine lesvliegtuigen & zakenjets over op deze elektrische krachtmotoren. Waar de studenten van de TU Delft al jaren nadenken over nieuwe concepten, doen onze studenten het hier gewoon en lossen problemen in de praktijk op!” Dat is het mooie van het MBO: gewoon doen!

Vol vertrouwen kijkt Mol vooruit. “Deze crisis zal nog enige jaren doorwerken in de luchtvaartsector, maar we weten nu al dat talent in de toekomst hard nodig is. In de tussentijd kunnen bedrijven uit de energiesector hun voordeel doen met goed opgeleid techniek talent. Ik roep hen dan ook op om contact met me opnemen om stageplekken aan te bieden en zo dit talent te leren kennen. Door de energie-transitie is er een tekort aan vaktechnisch personeel en wij hebben hier enorm veel studenten met rechterhanden, die direct voor hen aan de slag kunnen!”