Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

29 september 2007

Michel de Zwart: “School leiden als een bedrijf”

Jonge managers worden directeur

VOORHOUT – Op de R.K. basisschool ‘Andreas’ begon de nieuwe directeur Michel de Zwart (31) aan zijn eerste schooldag. Hij ziet het komende schooljaar, waarin voor het eerst de onderwijsinstellingen verplicht zijn om te zorgen voor naschoolse en voorschoolse opvang, met vertrouwen tegemoet: “Volgens mij zijn wij er helemaal klaar voor!”

De Zwart heeft als leerkracht gewerkt in Aerdenhout, maar heeft in de loop der jaren ook managementervaring opgedaan. Nu is hij het eerste aanspreekpunt op de Andreas en hij is de eerste die erkent dat het vak van directeur op een basisschool compleet anders is dan (enkele) jaren geleden: “Vroeger was er een leerkracht en die deed de taken van een schooldirecteur erbij. Nu zie je meer en meer een groep jongelui die directeur worden en de school managen: dat is goed voor het onderwijs. Deze generatie kijkt naar de school vanuit de belangen van het kind. Het blikveld is door de achtergrond van de bestuurder breder dan wanneer je leerkracht bent.”

Hij vervolgt: “Afgelopen donderdag was ik hier voor het eerst en het is een geweldige omgeving. De combinatie om te werken als directeur terwijl om je heen wordt geknikkerd of met voetbalplaatjes wordt gespeeld is super. Maar uiteindelijk moet je een school wel leiden als een bedrijf, dus zonder verlies. Een stukje verzakelijking ja, maar eigenlijk is het meer een kwestie van het beter in balans brengen van de school.”