Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 mei 2008

"Hier vindt zorg van mens tot mens plaats"

Hospice Duin- en Bollenstreek geopend

SASSENHEIM – Op 13 mei mag het Hospice haar allereerste gasten ontvangen, maar vrijdag 25 april was al de officiële opening, waar meer dan 175 mensen aanwezig waren. Met het onthullen van de naam “Hospice Duin- en Bollenstreek” is er voor het eerst in deze regio een plek waar terminaal zieke mensen hun laatste levensdagen, -weken of –maanden in een huiselijke omgeving en met persoonlijke zorg kunnen doorbrengen.

Ruim vijf jaar geleden richtten huisartsen Hans Bet en Jacques Hoornweg samen met Jan Willem Plug, Jan van Vliet, Liesbeth van der Voorn en Ans Willemze de stichting Hospice Duin- en Bollenstreek op. Twee van de initiatiefnemers, Plug en Bet, vertellen: “In dit Hospice kunnen zes mensen opgenomen worden en op dit moment hebben we vier aanmeldingen. Dit is een hoogtepunt en een afronding van ruim vijf jaar intensief met het Hospice-verhaal bezig te zijn. We willen ervoor zorgen dat het Hospice dezelfde warmte uitstraalt naar de streek als dat we van de regio ontvangen hebben.”

Een van de ruim 70 vrijwilligers die zich al voor het Hospice hebben aangemeld is Diet van Hartensveld. Samen met verpleegkundige Mieke van de Geer genieten ze van een glaasje fris voorafgaand aan de speeches. Over hun betrokkenheid vertellen ze: “De vrijwilligers zijn tussen 07:00 uur en 23:00 uur aanwezig, waarbij ze de verpleegkundigen ondersteunen in hun werkzaamheden. Je doet het samen en daarom stemmen we ons werk goed af. De verpleegkundigen zelf zijn 24 uur per dag in het Hospice aanwezig.

Noodlot

Na het welkomstwoord van W.J. van den Ende, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Hospice Duin- en Bollenstreek, nam H. Bart, directeur van de Vrijwilligers in de Palliatieve Terminale Zorg het woord. Waar veel speeches bij openingsfestiviteiten niet lang blijven hangen, hield Bart een betoog dat diepe indruk maakte op de aanwezigen. Hij vertelde onder meer: “Zo lang ik dit werk doe, merk ik dat ik met lege handen sta, maar met het hoofd en hart vol. Ik feliciteer de bestuurders van het Hospice met dit resultaat, maar het moeilijkste komt nog. Het goed laten draaien van een Hospice is namelijk heel wat anders dan het realiseren van een gebouw. De essentie is dat hier zorg plaatsvindt van mens tot mens, waarbij de gasten de rest van hun leven zo gelukkig mogelijk kunnen zijn. Is sterven het onontkoombare noodlot of het vervullen van een levenscyclus? We weten nog zo weinig van het leven, laat staan dat we iets kunnen zeggen over het sterven. Ik wens bestuur, managers, coördinatoren, vrijwilligers en alle mensen die hier een warm thuis vinden een heel goede en levendige toekomst!”

Na het ontvangen van nog enkele cheques, waarbij het grootste exemplaar niet direct het hoogste bedrag vertegenwoordigde, verrichtte T. van Houten, directeur van Zorg en Zekerheid te Leiden, de openingshandeling, hierin bijgestaan door Plug en Van den Ende.