Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

18 juni 2008

“Rozen zijn mijn leven”

Rodewijk Valkenburg BV

VALKENBURG – Het leven van een rozenkweker gaat niet altijd over… precies. Als eigenaar van Rodewijk Valkenburg BV is Gerard Rodewijk zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar aanwezig in de 26.000 m2 grote kas, waar talloze Vendela-rozen geproduceerd worden. Met hart en ziel is hij verknocht aan het bedrijf dat in 1999 op de locatie Zijlhoek 10 is gekomen. Maar overheidsplannen om de hele omgeving vol te planten met huizen laten donkere wolken aan de horizon verschijnen: “Ik heb rozenbloed, dit is mijn leven. Maar soms heb ik het gevoel dat mijn keel langzaam dichtgeknepen wordt.”

Een bezoek aan de kas is een mooie ervaring. Als Rodewijk gecomplimenteerd wordt over de kwaliteit van de rozen antwoordt hij nuchter: “Het is ook de bedoeling dat ze er prachtig bij staan. Bij ons worden de rozen op steenwol geplant en iedere struik krijgt apart water. Een teveel aan water wordt gerecycled en we belichten de rozen in donkere tijden en in de winter, maar zorgen er wel voor dat ze ’s avonds tussen 20:00 en 24:00 uur in het donker staan. Een overmaat aan belichting kan namelijk nadelig zijn voor de houdbaarheid.”

Wat drijft Rodewijk om zijn hele leven te laten draaien om de Vendela? “Ik wil kwalitatief net iets beter zijn dan de anderen, zodat mijn rozen dikkere stelen hebben en een net iets grotere knop. Als mijn rozen op de veiling een stuiver duurder zijn dan de anderen, krijg ik daar een kick van!” De eigenaar is al jaren in gesprek met de gemeente en provincie om het kassengebied uit te breiden. Onlangs zijn de bouwtekeningen voor het voormalige vliegveld Valkenburg openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de huizen tot vlakbij de kassen komen te staan. Een heel slechte zaak, zo vindt Rodewijk: “Naast de hoge energieprijzen vormen de bouwplannen de grootste bedreiging voor de toekomst van de kassensector hier. Een levensvatbaar tuinbouwgebied moet minimaal 50 hectare zijn en nu is het maar 25 hectare.”

Hij vervolgt: “Als je een nieuw gebied ontwikkelt, trek dan het oude gebied ernaast ook mee. Wij willen nieuwe technieken gebruiken, waarbij we de kassen dichthouden, de warmte eruit halen en opslaan in de grond. Via deze methode kunnen we de nabije woningen met warmte beleveren en tegelijk de rozenproductie bloeiend houden. Voorwaarde hiervoor is wel dat zowel de tuinbouw als de woonwijk tegelijk gebouwd moet worden. Want in een kas van 15 jaar oud ga je geen miljoeneninvestering stoppen, als je geen definitieve zekerheid hebt over het voortbestaan op de lange termijn.”
Rodewijk Valkenburg BV, Zijlhoek 10, Valkenburg, T: 071 362 1664, E: gerard@rodewijkrozen.nl.