Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

28 februari 2018

Penning Freesia


Verrassende nieuwe rassen

[FREESIA] Penning Freesia bestaat al bijna honderd jaar en is één van de meest toonaangevende veredelaars van nieuwe freesia- en amaryllisrassen. De komende jaren komt het bedrijf met een serie nieuwe rassen in diverse kleuren.

Door Joep Derksen

Penning Freesia bestaat uit ongeveer 12.000 m² aan glasopstanden en zo'n 6.000 m² aan koel-, droog- en preparatieruimte. Een deel van de glasopstanden is gereserveerd voor de veredelingsactiviteiten, in het productiegedeelte worden nieuwe freesiarassen geteeld en vervolgens gefaseerd op de veiling geïntroduceerd. In alle afdelingen worden teeltproeven ingezet, om de eigenschappen van de verschillende nieuwe rassen en selecties in alle jaargetijden te onderzoeken.

Er is de afgelopen jaren flinke progressie geboekt, met een serie prachtige en verrassende nieuwe rassen als resultaat. Marko Penning licht een tip van de sluier op. “Vaasleven, uitbloei en geur zijn eigenschappen die in de komende jaren nog belangrijker worden voor het freesiasortiment. In eerste instantie moet een ras uitstekende teelteigenschappen als productiviteit, takgewicht en snelheid hebben, maar rassen die onvoldoende scoren qua houdbaarheid en geur zullen uiteindelijk geen toekomst hebben.”

In een periode van vier jaar worden er in bijna iedere kleur nieuwe, op onderdelen verbeterde rassen geïntroduceerd. Een aantal rassen, zoals ‘Ilse’, ‘Pink Devotion’ en ‘Starlight’ is al op de markt gebracht,en het komende najaar komen er opnieuw drie rassen beschikbaar voor de kwekers. Penning haalt deze nieuwe rassen naar voren. ,,We verwachten met name veel van de ‘Biscaya’ en de ‘Tavira’, beide blauwe dubbelbloemige rassen. De ‘Tavira’ is wat grover van bloem en iets donkerder van kleur en de Biscaya is echt een productieras. Uit de uitgebreide teeltproeven is gebleken dat beide rassen prima jaarrond geteeld kunnen worden. De dubbelbloemige heldergele ‘Survivor’ is eveneens uitstekend jaarrond te telen en produceert lange en zware haken. Naast de zeer hoge score in de geurproeven heeft het ras ook een hoge mate van resistentie tegen Fusarium.

In 2019 zal er voor het eerst plantmateriaal beschikbaar komen van het dubbele rode ras ‘Fuego’.De naam van dit ras is vorig jaar ontstaan naar aanleiding van een prijsvraag tijdens Kom in de Kas. “De mensen mochten een naam bedenken en twee personen van de ruim elfhonderd inzendingen hadden de naam ‘Fuego’ bedacht. Zij hebben dit freesiaras afgelopen voorjaar mogen dopen. We zijn erg blij met de naam, want ‘Fuego’ betekent o.a. vuurrood en passie in het Spaans en dat past wel bij dit ras. Het is een zeer productief ras, jaarrond te telen en met een goed vaasleven, waarvan we verwachten dat dit een goede marktpositie gaat verwerven.'

Naast het plantmateriaal uit de locatie in Marokko komen er dit jaar ook kasknollen beschikbaar en wordt het materiaal onder doeken dit jaar bij Steijn in Noordwijkerhout geteeld. Al deze nieuwe rassen zijn in de komende weken op het bedrijf in bloei te bezichtigen in de showkas. Hierin zijn meer dan 25 rassen en nieuwe selecties opgeplant. Ook op commercieel gebied worden er stappen gezet waarbij de vorig jaar in dienst getreden nieuwe accountmanager Niels Drughorn een belangrijke rol vervult. ,,Niels heeft zich heel snel de kennis over de freesiateelt en het plantmateriaal eigen gemaakt en is het aanspreekpunt voor telers in binnen- en buitenland. We leveren wereldwijd freesia's in veel verschillende landen, waarbij naast bestaande markten ook nieuwe markten in opkomst zijn.

Voor meer informatie: Penning Freesia, Bospolder 21a, 2675 BL Honselersdijk, T: 0174 621 221, W: www.penningfreesia.nl.