Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.000 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

22 januari 2018

't Leutje

,,Allerleukste eettentje van Katwijk''

KATWIJK – Dinsdag 16 januari opende de meest bijzondere lunchroom van Katwijk haar deuren aan het Andreasplein: 't Leutje. Hier kunnen mensen onder het genot van bijvoorbeeld een kopje koffie of thee, met een broodje, even heerlijk tot rust komen. Ondertussen worden ze bediend door het enorm enthousiaste personeel: kinderen, jongeren en jong volwassenen met een beperking.

Door Joep Derksen

't Leutje is een prachtig voorbeeld van hoe dagbesteding in de praktijk succesvol kan uitpakken. De 21-jarige Courtney en Anneke (8) zijn twee van de jongeren en jongvolwassenen, die in 't Leutje werkzaam zijn. Anneke komt zo veel mogelijk na haar schooltijd naar 't Leutje, om daar te helpen en Courtney zwaait er op alle openingsdagen van dinsdag tot en met zaterdag de scepter. Natuurlijk is er altijd een begeleider aanwezig in 't Leutje, maar deze persoon houdt zich op de achtergrond. Het zijn de jongeren zelf, die van 't Leutje ongetwijfeld een doorslaand succes maken.

Het enthousiasme is ook enorm. ,,We hebben de naam 't Leutje zelf uitgekozen!'', roept Anneke vrolijk. Courtney licht toe: ,,Al onze producten zijn vers. We maken broodjes en schenken koffie en thee. Zo hebben we maar liefst zestig verschillende soorten verse thee.'' Anneke vult aan: ,,We hebben witte en bruine broodjes, maar ook sandwichbroodjes.''

Niemand is perfect, dus iedereen heeft wel een beperking. Bij de medewerkers van 't Leutje zijn echter ook namen gegeven aan die beperkingen. Sommigen hebben last van ADHD en anderen lijden aan TOS, autisme, disharmonie of verstandelijke beperking. Maar een gesprek met de medewerkers is altijd heel goed mogelijk. Sterker nog; nergens in Katwijk heb je zo'n vriendelijke bediening als in 't Leutje!

De zaak is licht en vrolijk ingericht, met acht tafeltjes en zestien comfortabele zitplaatsen. In totaal zetten zo'n twaalf jongeren zich in voor 't Leutje, die iedere week voor kortere of langere tijd de klanten ten dienst staan. De kracht van 't Leutje is, dat het niet alleen gaat om het verkopen van een kopje thee, zo licht een begeleider toe: ,,Deze lunchroom heeft ook voordelen voor de jongeren en jongvolwassenen zelf. Door hun beperking zitten ze vaak in een sociaal isolement. Hier ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden.''

En het werkt, zo geeft Courtney onmiddellijk aan: ,,Mijn wensen zijn vervuld. We zijn een heel hechte familie. We zijn zo hecht geworden; iedereen hoort er bij.'' Dat familiegevoel is ook, wat de klanten van 't Leutje zelf zullen ervaren. Anneke besluit: ,,Dit is het allerleukste eettentje van Katwijk!''


Nieuwsgierig geworden?: kom naar 't Leutje, Andreasplein 15 te Katwijk. 't Leutje is een onderdeel van Stichting Jan Exploitatie Maatschappelijke Doelen.