Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

05 oktober 2019

Het combineren van passie met sport


OPLEIDING – We zien ze regelmatig op televisie of op de sportvelden; de sporters, die het beste uit zichzelf willen halen. Maar veel mensen beseffen niet, dat achter iedere topsporter een team van deskundigen staat, die proberen om het beste te halen uit de talenten van de tennisser, skiër, voetballer of atleet. Ook hebben amateursporters veelzijdige begeleiders nodig, zodat ze meer plezier hebben in het uitoefenen van hun sport.


JOEP DERKSEN


In Nederland bestaat al ruim 70 jaar een opleiding, die er voor zorgt dat onze sporters de best mogelijke begeleiding kunnen krijgen. CIOS is de afkorting voor Centraal Instituut voor de Opleiding van Sportleiders. Deze MBO-opleiding van het NOVA-college Haarlem-Hoofddorp wordt jaarlijks gevolgd door honderden tieners van 16 jaar en ouder. Zij leren de fijne kneepjes van het opleidingsvak en worden opgeleid tot sportbegeleider, coördinator of leider op een sportveld. De CIOS-studenten komen te werken in sportscholen, bij gemeenten in de (jeugd)hulpverlening, bij defensie of in het onderwijs. Ze zetten zich in voor jong en oud, gezond of met een beperking.


De 18-jarige Roel de Bok is eerstejaars en wordt opgeleid tot Sport- en bewegingscoördinator. ,,Op de middelbare school trainde ik een voetbalelftal bij de E’tjes. Dat was heel leuk: je ziet ze beter worden en meer plezier halen uit hun sport. Ik heb dus een opleiding gekozen die daarop aansluit. Op het CIOS leer niet alleen hoe je les geeft, maar ook hoe je je als mens ontwikkelt. Je leert over je zelfbeeld, je sterke punten, je minder sterke punten.’’ Hij wil later sportmakelaar worden; nu loopt hij stage bij een fitnessclub: ,,Ik leer hoe ik de training zo kan aanpassen dat iedereen het volhoudt en het leuk blijft vinden. Dat is belangrijk: mensen worden steeds dikker, obesitas is een snel groeiende ziekte. Sportleiders zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat iedereen gezond blijft.’’


Alessandro van Hallem (22) heeft onlangs zijn diploma gehaald en werkt nu als trainer voor de kinderen onder twaalf jaar bij voetbalclub AZ. ,,Ik ben heel tevreden met mijn werk, omdat ik zoveel verschillende dingen mag doen. Ik wil als trainer meer kennis opdoen over het omgaan met kinderen en opvoeding. Als pedagoog kan ik later bovendien ook in andere sectoren dan de sport aan de slag, zoals het onderwijs of de zorg.’’ Ook ex-judoka Claudia Zwiers voltooide de CIOS-opleiding en werkt tegenwoordig bij de politie.

Deze voorbeelden tonen aan, hoe breed de leerlingen van het CIOS kunnen uitwaaieren, legt opleidingsmanager Vincent Los uit. ,,Ze worden op verschillende niveaus opgeleid. Hierdoor kunnen ze trainer worden, evenementen organiseren, beleid schrijven of fitnesstrainingen inplannen voor klanten.’’ Alle leerlingen, die het CIOS afronden hebben één ding met elkaar gemeen: zij gaan een beroep uitoefenen, waarbij ze met hun passie, de sport, bezig zijn. En de samenleving als geheel heeft daar baat bij.

Los: ,,Zo heb je de buurtcoach, die scholen en andere stakeholders met elkaar verbindt. Er is een maatschappelijke ontwikkeling en vitaliteit, bewegen, gezondheid en preventie worden heel belangrijk. Zo kijken we met watersportverenigingen, de zorgsector en allerlei beroepsgroepen, hoe we vitaliteit een plek kunnen geven en mensen een leven lang kunnen laten bewegen. In het verleden waren we met ons allen heel erg bezig met sporten. Maar vitaliteit is veel belangrijker, dan alleen maar sporten. Zeker nu de vergrijzing toeslaat en de behoefte van mensen stijgt, dat ze altijd gezond willen blijven.’’ En dus worden (ultra)senioren, werknemers en mensen met beperkingen op pad genomen om door de duinen, op sportvelden en in het water oefeningen te doen.


Uiteindelijk heeft niet alleen de vitale mens hier baat bij, maar dit soort oefeningen geeft ook de CIOS-studenten veel voldoening, merkt Los. ,,Nadat ze hun eigen studierichting (profiel) hebben gekozen, worden ze zich bewust van wat ze willen gaan doen en ze blijven enthousiast over het vak wat ze hebben gekozen.’’ Het is een gevolg van de ‘drievoudige kwalificatieplicht’ van CIOS, waarbij de studenten voorbereid worden tot het uitvoeren van een beroep, de keuze kunnen maken om door te studeren en opgeleid worden tot goede inwoners, die een blijvende bijdrage leveren aan onze samenleving.


Los besluit: ,,Goede sporters kunnen de top niet halen zonder de juiste begeleiding. Met alleen talent maak je het niet mee en in je eentje haal je het ook niet. Er zit altijd een heel team omheen.’’

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van Vincent Los, opleidingsmanager van CIOS.