Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

01 februari 2007

Multifunctioneel gebouw Amadeus feestelijk geopend

Voorhout – Vrijdag 26 januari was een feestelijke dag voor Woonstichting Vooruitgang, Ludi van Zanten, directeur van de Speelbrug en wethouder Dienstverlening en Onderwijs Henriette Wilbrink. Het multifunctionele gebouw ‘Amadeus’ werd officieel geopend met het loslaten van 50 ballonnen. De vele tientallen genodigden bleven achter de ramen kijken hoe de directeur van de Woonstichting Steven Schrader samen met Wilbrink en Van Zanten de ballonnen uit het net bevrijdde in de harde wind en neervallende regen.

door Joep Derksen

Amadeus is een multifunctioneel gebouw, omdat het niet slechts gebruikt wordt voor woonappartementen, maar ook voor onderwijs en kinderopvang. Meerdere schoollokalen worden gebruikt door de basisscholen De Regenboog en De Achtbaan. Daarnaast is er ook een door de Speelbrug gerunde peuterspeelzaal en zal er vanaf maart een 24-uurs kinderopvang zijn. Al deze faciliteiten zijn zeer gewenst in de kinderrijke buurt rondom de Mozartlaan. Maar als de wijk verouderd en er wellicht minder lokalen nodig zijn, kunnen deze lokalen heel eenvoudig weer worden omgebouwd tot koop- of huurappartementen.

De naam ‘Amadeus’ is uiteraard bedacht met de link naar de laan waaraan het gebouw staat. Op dit moment zijn 15 woningen klaar om in gebruik genomen te worden, bestaande uit elf koopwoningen en vier huurwoningen. Heel nadrukkelijk is het besluit genomen door de Vooruitgang om niet alleen woningen te bouwen, maar ook voorzieningen die de mensen nodig hebben. Conceptueel denken, heet dat met een mooi woord.

Veiligheidseisen

Wethouder Wilbrink was helemaal enthousiast: “Super, vandaag is een mooi moment om dit te openen! De combinatie van scholing en wonen is weliswaar niet helemaal uniek in Nederland, maar de gemeente ondersteunt deze creatieve oplossing door het huren van maatschappelijke ruimte. Het gebouw voldoet aan alle veiligheidseisen en een dag als vandaag is een mooi moment in het werk van een wethouder.”

Schrader komt op dat moment met uitgestoken hand op Wilbrink af: “Dat ziet er top uit, nietwaar?!” Hij vervolgt: “Dit is het laatste onderdeel van de Componistenwijk, waarbij faciliteiten zijn voor gezondheidszorg, sport, wonen, werken, onderwijs en welzijnsvoorzieningen. Zonder de hartstikke goede samenwerking met de gemeentelijke instellingen waren we nooit zo ver gekomen!”

Ongepland

Toch uitte Schrader tijdens zijn speech nog een wens richting de wethouder: “Wethouder, we hadden enig fortuin bij het realiseren van deze prachtige woonwijk met zoveel mooie voorzieningen. Maar in de toekomst moeten we beleid en kans niet ongepland laten samenvallen. We moeten iets beter plannen en niet te veel aan het toeval overlaten. Laten wij, te beginnen in Hooghkamer, samen de nieuwe woonwijken vanuit het perspectief van differentiatie en multifunctioneel gebruik planmatig vorm geven. En als een van de baby’s uit de 24-uurs opvang over twintig of dertig jaar haar intrek kan nemen in de dan tot startersappartement omgebouwd tijdelijke klaslokaal, waar zij ooit les heeft gehad, dan heb je het als gemeente en woonstichting goed gedaan. Dat zou een ideale vervulling zijn van de multifunctionaliteit van de Amadeus.”

Speelburg-directeur Van Zanten is ook zeer blij met het resultaat: “Alles is hier aanwezig en na al het negatieve gepraat de afgelopen tijd, wordt het nu tijd voor een beetje positivisme. Alle partijen hadden gelukkig de instelling dat het glas half vol is, en daardoor hebben we dit gezamenlijk bereikt!”

Het hield op met regenen en de eerste kinderen kwamen met ballen naar buiten om de zojuist in gebruik genomen speelplaats in bezit te nemen. Deze speelplaats kan gebruikt worden door alle kinderen uit de omgeving, waardoor ze er kunnen genieten van een klimrek, glijbaan en een splinternieuw, supermodern basketbalvangsysteem.