Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

14 november 2007

“De Wels blijft echt De Wels, dus blijf gerust komen!”

Café na bijna dertig jaar over in andere handen

NOORDWIJK – Op 1 december nemen Frans en Ellie Turenhout afscheid van ‘hun’ Café de Wels en zorgen voortaan Maikel en Sabine van Hal over het wel en wee van de gasten. De dertigers zijn nog maar de derde eigenaren van dit unieke cafe, dat welhaast iedere Noordwijker binnen haar muren heeft gehad en haar huidige naam kreeg in 1951.

Door Joep Derksen

Het echtpaar Van Turenhout, beter bekend als Frans (60) en Ellie (57), werken al bijna 27 jaar in de zaak en voor hen is het ‘grote genieten’ nu aangebroken. Niet dat ze ontevreden zijn: “We hebben een leuk en afwisselend leven, waarbij we hard moeten werken, maar het is veel leuker dan een kantoorbaan. Je hebt veel sociale contacten en bent zelfstandig bezig.” Over de beginjaren vertelt Frans: “Ik werkte indertijd al tien jaar in de horeca bij familie en wilde voor mezelf beginnen. Mijn vrouw heeft haar baan in het ziekenhuis opgegeven en samen hebben we Café de Wels gemaakt zoals het nu is.”

Hij legt uit: “De naam ‘De Wels’ komt van de oprichter Nico van der Wiel, een begenadigd voetballer, die als bijnaam ‘De Wels’ had, omdat hij voetbalde als Frankie Wels, die 31 keer voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Toen wij de zaak overnamen, wat De Wels nog een echt café, waar je een balletje gehakt kon bestellen. Wij zijn toen op de toer gegaan om meer eten aan te bieden aan de gasten en dat is een goede keuze geweest. De mensen kunnen uitgebreid entrecote, biefstuk, varkenshaas of slibtong eten. Maar we zijn tegelijkertijd ook een echt café gebleven, waar je voor een drankje en gezellige tijden komt. Het ene moment zit het café vol met bierdrinkers, die een kaartje leggen, poolen of biljarten en het volgende ogenblik is het een echt eet café.

Voetbalscherm

Frans had al jaren de wens om op zijn zestigste te stoppen met werken en dat is hem gelukt. Op zaterdag 1 december nemen de Noordwijkers Maikel en Sabine het stokje over en in de weken hieraan voorafgaand kunnen de gasten al met hen kennismaken, omdat Frans en Ellie hen inwerken in het reilen en zeilen van de zaak. Een ding is echter duidelijk: er komen geen radicale veranderingen in Café De Wels, zo legt Maikel uit: “We willen het voortzetten zoals het nu is, met slechts enkele details die veranderd worden: een lichte uitbreiding van de menukaart door de kok Rick, die ook meehelpt in de bediening, een ander bloemetje op tafel; dat soort dingen. De dagschotel blijft gewoon gehandhaafd, zodat de mensen na hun werk even lekker bij ons kunnen komen eten. Ook de jaarlijkse festiviteiten zoals het accordeonfeest, carnaval en koninginnedag gaan gewoon door en tijdens het EK voetbal volgend jaar kunnen mensen het Nederlands elftal via een groot voetbalscherm volgen. Klanten vragen nu al: ‘Verandert er veel?’ Nee dus.”

Sabine vult aan: “Je moet afblijven van de succesvolle bedrijfsformule, want anders snijd je jezelf in de vingers. De Wels heeft dan ook niet een specifieke doelgroep, maar hier komen veel verschillende mensen. Of het nu voor het café, eetcafé, darten, biljarten, kaartavond of voetbalavond is. Wel gaan we nieuwe activiteiten organiseren, zoals themaavonden. Je kunt hierbij denken aan een wijn/spijsavond.”

Lachen

Frans haalt nog een herinnering op over de tijd dat hij en zijn vrouw net begonnen. “We hadden een nieuwe bar opgesteld, met lage krukjes. De opbouw was nog niet klaar, dus de gasten zaten lager aan de bar, terwijl ze naar mij, een Noordwijkerhouter nog wel, omhoog moesten kijken. Na een paar dagen kwamen de opbouw en de hogere krukken en kon iedereen om deze situatie lachen.” Het nieuws dat De Wels wordt overgenomen laat veel Noordwijkers niet onberoerd. Frans heeft geruststellende woorden: De Wels blijft echt De Wels, dus blijf gerust komen!”

Het cafe is voor iedereen toegankelijk en wordt ook gebruikt voor bruiloften, feesten en partijen, verjaardagsfeestjes en bedrijfsborrels. Vanaf 1 december gaat De Wels ook open voor de lunch, waardoor de openingstijden zijn: dinsdag – donderdag: 11:30 – 01:00 uur, vrijdag + zaterdag: 11:00 – 02:00 uur, zondag: 11:00 – 01:00 uur. In de winter is De Wels ’s maandags gesloten, maar in de zomer is het cafe zeven dagen per week geopend. Voor meer informatie:
www.cafedewels.nl.