Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

30 november 2008

“We zijn nu écht sterwaardig”

Restaurant “De Moerbei” behaalt Michelinster

WARMOND – “Nooit meer de terreur van de Michelinster!”, verzuchtten Hans en Anjo de Bont toen ze dertien jaar geleden hun werkgever verlieten en het eigen restaurant “De Moerbei” opzetten. Kwaliteit verloochend zich echter niet en het kwaliteitsrestaurant met haar uitgekiende gerechten en perfecte service werd opgemerkt door de inspecteurs van de Michelingids. Dinsdag 25 november kwam het grote nieuws naar buiten: “De Moerbei” mag zich voortaan een sterrenrestaurant noemen. “We gaan de prijzen echter niet omhoog gooien.”

Door Joep Derksen

“De Moerbei” ligt in het centrum van Warmond aan de Dorpsstraat en is door de goede bewegwijzering heel gemakkelijk te vinden. Bij de parkeerplaats kan reeds de menukaart gelezen worden. Wat dacht u van een voorgerecht als: “Cannelloni van kingfish, granny smith, eendenlever en gemarineerde groenten, geserveerd met een citrus- koriandermayonaise”. Hierna kunt u kiezen uit vele kwaliteitshoofdgerechten als de “Roodpootpatrijs met een rolletje lardo, gevuld met zuurkool, aardappel en amandelkruim, begeleid door een jus van eendenlever”. Het geheel kan afgetopt worden met een dessert als de “Klassieke Engelse trifle van appel met marsepeinijs. Geen zin in vlees? Wat dacht u van een vegetarisch hoofdgerecht: “Gebakken schorseneren, warme geitenkaas met honing, tijm en rozemarijn, geserveerd met een saus van gerookte rode biet.”

Binnenkomend bij “De Moerbei” is het effect van de Michelinster direct merkbaar. Het is pas 10 uur in de ochtend, een dag na de bekendmaking en de telefoon staat tijdens het interview haast niet stil. De felicitaties en reserveringen blijven maar doorgaan, zo is de indruk. Anjo de Bont zegt geruststellend: “Wat de reserveringslijst betreft, we zorgen ervoor dat we in de toekomst altijd ruimte blijven houden voor onze vaste gasten. Zij hebben ons namelijk groot gemaakt. Ook gaan we niet onze prijzen aanpassen op ‘sterniveau’, zoals andere restaurants wel eens gedaan hebben. We blijven onze huidige goede prijs/kwaliteitsverhouding in stand houden.”

Keihard

Dertien jaar geleden zetten Anjo en Hans de Bont hun eigen restaurant van de grond af op. “We werkten van het begin af aan keihard en waren nooit bewust bezig met het behalen van een ster. Sterker nog, voorheen werkten we in een sterrestaurant in Vlaardingen en na die ervaring zeiden we tegen elkaar: ‘Dat ding willen we nooit hebben’. We hebben dan ook geen rare dingen, zoals zilveren bestek of hoge prijzen. Maar door de jaren heen zijn we altijd voor de kwaliteit blijven gaan. Iedere dag waren we goed bezig, al heb je dat zelf niet in de gaten. Nu blijkt dat we echt sterwaardig zijn, het werk wordt na dertien jaar eindelijk beloond”, aldus Hans en Anjo.

De inspecteurs bezochten “De Moerbei” het afgelopen jaar zonder aankondiging drie keer. Anjo: “De eerste keer heeft de inspecteur zich na het eten kenbaar gemaakt en met mijn man in de keuken gesproken. Hij had heerlijk gegeten (een tempura langoustiner als voorgerecht en een gebakken heilbot als hoofdgerecht), dat zei hij wel, maar hij ging niet in op de details. De andere twee keren dat we bezocht zijn door de inspecteurs weet ik niet zeker wie het waren, al heb ik wel een vermoeden. Zij bestelden een Hollands lam en een Klassieke kalfslever.

Feliciteren

Het echtpaar De Bont hoorde dinsdagochtend 25 november van de toekenning, door een Leidse wijnleverancier. “Ik was net uit bed en hij belde me thuis op om ons te feliciteren met de Michelinster”, aldus Anjo. “Mijn man zei: ‘Laten we eerst even kijken of het echt zo is’, en dat bleek dus inderdaad zo te zijn. Ik ben meteen naar de zaak gegaan en de telefoon ging echt achter elkaar door. Ook het restaurant was gewoon open en pas omstreeks middernacht hebben we een fles Guy Charlemagne champagne opengetrokken.”

Legt zo’n Michelinster niet toch weer een grote druk op de schouders van het hardwerkende echtpaar en hun team? “Nu zal ons dat niet meer overkomen: we hebben het zelf in de hand. Je krijgt een Michelinster als je laat zien dat je staat voor goede kwaliteit en voor een langere periode stabiliteit van hoog niveau kunt aantonen. Deze ster komt eigenlijk op een perfect moment: met al die verhalen over een kredietcrisis kan dit juist de drempel zijn om de zaken goed te laten gaan. Niet dat we het nodig hebben, want we draaiden al lekker door, maar het is toch fijn om in deze positie te staan.” In ieder geval blijft “De Moerbei” haar drie kernwaarden hoog in het vaandel dragen: “Goed gastheerschap, perfecte kwaliteit en heerlijke gezelligheid. Bij ons krijg je de kwaliteit van een sterrenzaak in een gemoedelijke en ontspannen sfeer!”
Voor meer informatie: Restaurant “De Moerbei”, Dorpsstraat 5a, 2361 AK Warmond, T: 071 515 6898, W: www.demoerbeiwarmond.nl. De openingstijden voor de lunch zijn van dinsdag tot en met vrijdag tussen 12:00 uur en 14:00 uur. Gedineerd kan er worden van dinsdag tot en met zaterdag van 18:00 uur tot 22:00 uur. Zondag en maandag is “De Moerbei” gesloten. Reserveren is verplicht.