Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

03 februari 2010

Topografie is topper tijdens taxatiedag

TEYLINGEN – Enkele tientallen mensen bezochten dinsdag 2 februari het Soldaatje om daar hun oude boeken, schilderijen of lithografieën te laten taxeren. In tegenstelling tot een aantal jaren geleden kwam taxateur Arie Molendijk van Antiquariaat / veilingen en taxaties A.C. Molendijk, weinig van waarde tegen. ‘Je weet het nooit, hè’.

Door Joep Derksen

Waar het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ per aflevering op vele honderdduizenden kijkers mag rekenen, was het tijdens de taxatiedag tussen 13:00 uur en 17:00 uur angstvallig leeg. Na de eerste dertien mensen die hun gehoopt waardevolle antieke exemplaar lieten keuren, kwamen slecht sporadisch nieuwe gegadigden zich melden bij Molendijk. Hij laat weten: ‘Het mooiste wat ik vandaag gezien heb, is een prachtig Japans uitklapbaar fotoboek, dat met de hand is ingeschilderd. Zo’n stuk zou op een veiling zomaar 1.000 euro kunnen opbrengen.’

De opkomst valt een beetje tegen, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, informeert de taxateur: ‘Toen was het een topdag. Mensen kwamen langs met oude kruidenboeken die per stuk duizenden euro’s waard waren. In totaal heb ik voor meer dan honderdduizend euro langs zien komen.’ Wat voor soort antieke voorwerpen brengen tegenwoordig het meeste geld op? ‘Topografie loopt het beste, bijvoorbeeld een atlas van Blaue of van Jan Sonius: zo’n exemplaar brengt tussen 50.000 euro en 100.000 euro op.’
Molendijk gaat verder met taxeren. Hij keurt een boek van een inwoonster uit Lisse: ‘Oud is het wel, alleen jammer dat de foto’s van onbekende mensen zijn. Ook is het boekslot kapot. Met dat slot zou het boek zo’n 150 euro waard zijn, nu schat ik de waarde op circa 50 euro.’ De eigenaresse was een illusie armer, maar liet haar dagje uit niet verpesten. Samen met haar man genoot ze vervolgens van een lekker bakkie koffie. Voor meer informatie: www.molendijkboeken.nl.