Joep Derksen
ALSTROEMERIA – Bijna
vijftig jaar al is Könst Alstroemeria actief in het veredelen. Het
is een familiebedrijf waar circa tachtig mensen werken: vijftig in
Nederland en dertig in Colombia. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid
tot de meest toonaangevende veredelaar voor alstroemeria's en de
markt kan zich binnenkort verheugen op bijzondere nieuwe exemplaren.
De vader van de huidige
eigenaar Hans Könst is in 1968 begonnen met het telen van de
alstroemeria's. In eerste instantie was het een bijproduct, maar door
de jaren heen specialiseerde het bedrijf zich in deze bijzondere
plant. Het materiaal werd verzameld in Zuid-Amerika en daaruit is
langzamerhand een heel veredelingsprogramma uitgegroeid tot het
huidige assortiment met meer dan vijftig commercieel interessante
soorten.
Productmanager Henk van
der Voorden geniet nog elke dag van de alstroemeria's en het feit dat
continue nieuwe producten veredeld worden. 'Tegenwoordig hebben we
alle kleuren beschikbaar, inclusief geel; wat een heel moeilijke
kleur is. De enige kleuren die we niet hebben zijn blauw en zwart.'
Van der Voorden geeft een rondleiding door het bedrijf; te beginnen
bij het laboratorium. Hij wijst aan: 'Naast de veredeling hebben we
ook de productie van jonge planten. Alle weefselkweken maken we zelf
en de nieuwe soorten kweken we dus ook zelf. Daarnaast hebben we een
nieuw laboratorium en een kwekerij in Colombia. Hier verdelen en
vermeerderen we de alstroemeria's ook. We hebben daar met 300
hectare het grootste productiegebied van alstroemeria's.'
De alstroemeria
onderscheidt zich door een lang vaasleven. Bovendien is er een grote
variatie in de bloemen én komen er continue nieuwere soorten op de
markt. De tijd is voorbij, dat één en dezelfde alstroemeria's
geschikt is voor verkoop over de hele wereld. Waar in Nederland
veelal gekeken wordt naar de zwaarte van de tak, vinden afnemers in
het buitenland veel belangrijker hoeveel bloemen er aan een tak
zitten; de sierwaarde. Ook constateert de productmanager een andere
trend: 'De markt vraagt om nieuwigheden, waar ze zich mee kunnen
onderscheiden. Dat komt ook door de verzadiging van de bloemenmarkt.'
Könst speelt hier goed
op in. Zo is er nu de alstreisia, met kleinere bloemetjes en zonder
stuifmeel. Op de alstreisia zit een serie van vier tot vijf
bloemetjes boven elkaar. Bij deze plant is het vaasleven nog langer;
tot wel drie weken. 'Wij oogsten de alstreisia op het moment dat er
al één bloemetje aan zit. Zo wordt de aantrekkelijkheid voor de
consument zichtbaarder.' Van der Voorden beseft, dat deze manier van
oogsten nog geen gemeengoed is: 'Hier in Nederland wordt vaak aan de
rauwe kant geoogst, waardoor de alstreisia in de winkel niet het
meest flitsende product lijkt, terwijl de sierwaarde enorm is.' De
alstreisia wordt nog niet via de klok verkocht en dat heeft een
reden: 'We willen het eerst goed in de markt zetten, waarna we het op
termijn breder gaan neerzetten.' Uiteraard verwelkomt Könst
bedrijven die zich willen bezig houden met de distributie van de
alstreisia.
De grootste verandering
voor de alstroemeria is toch het gewicht van de takken geworden.
'Over de volle breedte zijn die takken zwaarder geworden en dat is
beter voor de alstroemeria, want in de beginjaren was deze te licht
en te bladderig.' De nieuwe trend is dat de plant grotere bloemen,
een goede knoppresentaties en een sterker blad krijgt: 'Daar focussen
we ook op in de veredeling.' Het grootste deel van de verkopen
realiseert Könst in het buitenland. 'We zijn vooral goed in warmere
landen. Onze soorten zijn namelijk relatief warmtetolerant: je hoeft
ze minder te koelen in de grond. Hierdoor hoeven kwekers minder
koelsystemen aan te leggen.'
Het bedrijf zit vol met
toekomstplannen, zo stelt Van der Voorden: 'Alle planten die hier de
deur uit gaan zijn Elite-gecertificeerd, dus vrij van virussen. Wij
verkopen wereldwijd en willen bovenop landen zitten waar nieuwe
ontwikkelingen gaande zijn. Vanwege de warmtetolerantie hebben de
astroemeria's een voordeel ten opzichte van andere planten. Bovendien
doen we veel aan vernieuwing, zoals de alstresia. Maar ook de
Scorpion blijkt een onverwacht succes te worden.' Hij lacht: 'Als wij
iets nieuws in de breeding zien, hebben we daar altijd een goed oog
voor. We willen daar op voortborduren.'
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home