Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

26 september 2015

Bromelia's met eetbare ananassen

WEEFSELKWEEK – Deroose Plants NV is één van de grotere namen in de bloemenwereld. Ooit begonnen als een familiebedrijf groeide het uit tot een organisatie met vestigingen in Europa, Amerika en China. En tussendoor werden meerdere prijzen gewonnen voor hun planten.
De kracht van het bedrijf ligt in de samenwerking, zo laat product development manager Reginald Deroose weten. 'Door die samenwerking vinden we de beste oplossing voor ieder product dat de klant wil hebben.' Deroose levert niet alleen jonge plantjes in alle levensfasen, maar heeft ook een productiefaciliteit in Amerika om potplanten te telen en te distribueren. Faam heeft het bedrijf al gemaakt met bromelia's, orchideeën, spathiphylllum, succulenten en carnivore planten. Deroose Plants ontwikkeld zelf nieuwe planten maar werkt ook samen met veredelaars overal in de wereld. De nieuwe rassen die uit deze samenwerking voortvloeien worden dan door ons geproduceerd en vanuit onze verschillende vestigingen wereldwijd verkocht.. 'Het zorgt er voor, dat we jaarlijks nieuwe producten op de markt kunnen brengen die aansluiten op de almaar veranderende wens van de consumenten', aldus Deroose.

Eetbaar

Een voorbeeld hiervan is de ananasplant die Deroose Plants onlangs op de markt heeft gebracht. 'Uiteindelijk zullen er fraai gekleurde, eetbare ananasplantjes op de markt komen in allerlei groottes. De huidige rassen die op de markt gebracht worden, gaat Deroose Plants om de twee jaar vervangen. 'We staan nu aan het begin van het proces. De meeste sier-ananassen die we hebben, smaken behoorlijk, maar ze zijn nog geen culinair hoogstandje. We willen dat verbeteren, totdat we een aantal soorten fraai gekleurde en goed eetbare ananassen hebben.' Bij  de bromelia’s is dat  de enige groep  waar een sierplant met eetbare vrucht kan gecombineerd worden.  Er bestaan wel eetbare besdragende bromelia's, maar die zijn volgens de product development manager 'commercieel niet haalbaar'.

In de Bromeliawereld heeft Deroose Plants een vooraanstaande rol gespeeld in de verbreding van het assortiment. Zo won de Tillandsia Samantha onlangs de Glazen Tulp. Ook heeft de onderneming de Holland Award een keer in de wacht gesleept. Dat is geen geringe prestatie voor een Belgisch familiebedrijf, dat tegenwoordig onder de leiding staat van Jacques Ruth en tot de SIAT groep behoort.

Verkoop
 
De verkoop van de bromelia's neemt inmiddels weer sterk toe. Met name de jonge plantjes zijn enorm in trek in landen als China en de Verenigde Staten. Na jaren van daling lijkt het tij ook te keren in Europa en dat is heel positief. 'De bodem lijkt  bereikt en we horen uit de markt meer positieve dan negatieve geluiden', aldus Deroose. 'Één van de nieuwste rassen die wij hebben is de Tillandsia Antonio, met een prachtige roze kleur. Die wordt nu door een aantal telers geteeld en mondjesmaat verkocht. Daar verwacht ik heel veel van.' Veel collega's kennen Deroose Plants ook van de meerbloemige Vriesea’s die door het bedrijf in de markt gezet zijn. Vriesea Astrid en Vriesea Shannon zijn hier goede voorbeelden van. In deze groep van planten worden verder nieuwe concepten ontwikkeld.  'Tweekleurige bloemen of meerkleurige bloemen vinden ook steeds meer hun weg naar de markt.   Guzmania Candy is met de kleuren rose en wit. De Guzamania Francesca is paars met wit en de  Guzmania Hope (rood met wit) is heel gevraagd rond de kerst. Maar er zijn daarnaast ook redelijk veel andere bromelia's die gemengde kleuren hebben. De ontwikkelingen gaan snel, zo informeert Deroose. We doen dat door samen te werken met een netwerk van veredelaars, waarbij we altijd een heel open samenwerking mee hebben. 

Afrika
 
Vlak voordat de crisis echt uitbrak, zo'n acht jaar geleden, heeft Deroose Plants een belangrijke stap gemaakt in haar ontwikkeling. Het bedrijf koos er voor, om niet alleen maar afhankelijk te zijn van de consumentenverkoop. Tegenwoordig is Deroose Plants ook actief in de tropische voeding en tropische landbouwgewassen. Deroose: 'Dit marktsegment combineert de jarenlange expertise op het gebied van weefselkweek, technologie alsook de lange operationele ervaring op drie belangrijke continenten. Het gaat nog altijd om weefselkweektechnologie, maar het is een hele andere markt. We leveren hierbij aan productiebedrijven in onder meer Afrika en Zuid-Oost Azië.'