Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

07 oktober 2017

Petra Kerk herrijst als Feniks van duurzaamheid


Rijnsburg – In mei vorig jaar werd de allerlaatste kerkdienst gehouden in de Petra Kerk. Anderhalf jaar lang stond dit majestueuze gebouw leeg, maar nu is goed te zien welke transformatie het gebouw doormaakt. Met dank aan Reina en Huibert Kralt, samen met hun twee zonen en dochter. Als gezin vormen ze de voormalige kerk om tot een pand, waarin ze zelf gaan wonen. Bovendien komen er drie appartementen en vijf bed & breakfastappartementen in het gebouw. Bij het project staat duurzaamheid hoog in het vaandel; simpelweg omdat dit op termijn veel goedkoper is dan wanneer je gebruik maakt van de ouderwetse gas- en elektriciteitsaansluitingen.

Door Joep Derksen

Op Google Streetview is de Petra Kerk nog te zien, zoals het gebouw in 2016 was. De vernieuwbouw is nog volop aan de gang, maar nu al wordt duidelijk, hoe ingrijpend het pand wordt veranderd. Bovenop het dak liggen maar liefst 96 zonnepanelen en drie warmtepompen gaan er voor zorgen, dat de bewoners van alle gemakken worden voorzien.

Duurzaamheid gaat bij dit bouwproject veel verder, dan 'alleen maar' zonnepanelen en warmtepompen plaatsen. Het bijzondere is, dat veel materialen uit de voormalige kerk weer hergebruikt worden. Dan gaat het niet alleen om de bijzondere oude ramen, maar ook een deel van de kerkbanken komt terug in het gebouw. Een bank van vijf meter verschijnt in de lange gang en in de badkamers komen ook kerkbankjes te staan.

Veel inwoners kennen Huibert Kralt als adjunct directeur van De Raad Vastgoed, maar dit is het allereerste bouwproject, dat hij zelf samen met zijn gezin realiseert. ,,En het laatste bouwproject'', lacht Kralt. ,,Het is niet altijd leuk, want als je tweeënhalf uur met een hakijzer een muur aan het afbikken bent, heb je het wel gehad.'' Het levert af en toe wel stress op, geeft Reina toe. ,,Als Huibert hoog op de steiger staat te werken, vind ik dat niet leuk. Hij wil het werk dan graag af hebben, maar ik wil dat hij heelhuids naar beneden komt.''

Al maanden lang is het gezin iedere dag bezig met de realisatie van hun grote droom. Eind december hopen de vijf in het huis te mogen wonen. Dat de zonnepanelen nu op het dak liggen, bevalt uitstekend. ,,Het afgelopen weekend alleen al hebben ze 300 kW aan energie opgewekt! Ons doel is, dat het hele pand qua energieverbruik 'nul op de meter' wordt.'' Dat doet het echtpaar niet alleen vanwege milieu-overwegingen. ,,Als je een oud gebouw koopt, dat zo groot is, kun je financieel helemaal leeg lopen aan de energielasten. Dus moet je het zo aanpakken, dat je die lasten onder controle krijgt. Doordat we nu investeren in duurzame energie, betalen we straks geen gaskoten en/of vastrecht voor gas, maar alleen vaste aansluitkosten voor elektra. We hopen namelijk alle te gebruiken energie zelf op te wekken.''

Het gebouw wordt volledig gasloos en de bewoners zullen gebruik maken van inductiekoken. Daarnaast investeert het gezin in een waterbehandelingsinstallatie. Zo is er de zekerheid, dat de douches en het leidingwerk bacterievrij blijven. En met de ramen die allemaal dubbelglas krijgen, de geïsoleerde vloeren en nageïsoleerde gevels herrijst de voormalige Petra Kerk zonder twijfel als een van de meest duurzame gebouwen van Rijnsburg.

Maart 2018 worden de bed & breakfastappartementen in gebruik genomen, zie ook: www.facebook.com/bed&breakfastdepetrakerk. Als dan ook de andere woonappartementen verhuurd zijn, kunnen er zo'n twintig mensen in het gebouw wonen. Of de 28.000 kW aan opgewekte energie per maand voldoende is, dat moet nog blijken, geeft het echtpaar aan. ,,We hebben twee energiegebruikende whirlpools en sauna's staan; voor privégebruik en voor zakelijk gebruik. We zijn dan wel duurzaam bezig, maar we houden ook van luxe. En daar is gelukkig niets mis mee.''