Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

05 oktober 2019

Goede (sport)kleding en materiaal

SASSENHEIM - Er was een tijd, dat je ging sporten en daarna bedacht, wat je aan ging trekken. Tegenwoordig weten steeds meer mensen, dat de kleren en schoenen die je draagt, bepalend zijn voor jouw sportprestaties. Terwijl je er ook nog goed uit blijft zien tijdens het sporten!

JOEP DERKSEN

Dé hamvraag voor iedereen die gezond wil leven, is natuurlijk: hoe koop je de juiste sportkleding? Als je het goed doet, zorg je er voor dat de kleding en schoenen gemaakt zijn voor jouw lichaam. En niet andersom. Iemand die hier alles van weet, is verkoopmedewerkster Carola Landwer Johan. ,,Sport is het leukst, als je er voor zorgt dat de materialen die je nodig hebt, ook kloppen. Neem de schoenen: die zijn gemaakt voor de neutrale voet. Maar slechts 20% van de mensen heeft zo’n neutrale voet. Ieder ander heeft aanpassingen nodig. Soms zijn voeten heel breed, minder stabiel of heb je platvoeten dan wel verzakkingen in jouw voorvoet. Dat zijn klachten, die je op kunt lossen met hielstabilisatie. Door zo’n extra zool kom je rechter te staan en krijg je geen druk meer op je knieën, schouders, nek of hoofd.’’ Een stabilisatiezool voorkomt ook blessures. Dit risico lopen met name voetballers, die steeds vaker op kunstgras spelen. Deze harde ondergrond veroorzaakt vaker knie- of enkelklachten.

Ook de sokken zijn niet onbelangrijk. ,,Een goede sportsok past als een tweede huid om jouw voet heen. Voor elke sport heb je speciale sokken. De beste sokken zijn aan de bovenkant ventilerend en hebben een kussenzool voor jouw voeten. Daarnaast kun je sokken krijgen, die extra steun geven aan jouw tenen, hielen of enkelpartij.’’ Ook zijn er ‘stabilisatiesokken’, die zorgen voor een betere doorbloeding; speciaal voor mensen met een tere huid. Zo voorkom je blaren. Maar een sok is toch een sok? ,,Helemaal niet! Bewegen in een hardloopschoen is heel wat anders dan in een hockeyschoen. Bij hardlopen ga je alleen maar rechtdoor en bij sporten als hockey en tennis ben je veel beweeglijker naar links en rechts.’’

Bij sporten moet je uiteraard zweten; functioneel technisch ondergoed is dan heel belangrijk. Dat zorgt er namelijk voor, dat je snel jouw warmte kwijt kan. Het vocht verdampt door dit type ondergoed snel, dus je huid blijft droogt. Hierdoor kun je niet afkoelen als je even stil staat. En zo voorkom je schuur- of doorloopplekjes. Katoenen ondergoed tijdens het sporten is uit den boze; dat blijft heel lang nat en gaat schuren.

,,Heel veel mannen die alleen een sportshirt dragen, krijgen klachten, dat ze hun tepels kapot lopen, omdat de stof er overheen schuurt. Met een baselayer blijft je vochtregulatie in stand en er zijn aangepaste modellen voor dames en heren.’’ Er is ook nog een tweede voordeel aan zo’n baselayer: ,,Het tweede shirt, dat je over deze baselayer draagt, valt veel gemakkelijker om jouw lijf. Optisch ziet het er dan beter uit en vooral voor vrouwen is dat een groot pluspunt. Het spreekt natuurlijk voor zich, dat een baselayer zinloos is, als je hieronder een nylon BH draagt; een sport-BH is absoluut noodzakelijk tijdens het sporten.

Om je sportoutfit af te maken, is een sporthorloge een must: ,,Sporten op hartslag is veel veiliger. Dan weet je op welk niveau je moet trainen om jouw doelstellingen te halen. Wil je trainen op conditieverbetering of vetverbranding, dan moet dat op een andere hartslag gebeuren: op gevoel gaat dat niet lukken!” Ze besluit: ,,Als je ’s nachts jouw horloge aanhoudt, kan die jouw slaapritmes registreren. Voor jouw herstel is een goed slaapritme noodzakelijk.’’

Een gezond lichaam heeft ook een gezonde voeding nodig. Sportvoeding is daarom een heel goede aanvulling op je dagelijkse voeding. ,,We moeten niet allemaal aan de Red Bull: dat is alleen een blikje met suiker. Als je meer gaat sporten, kom je op een gegeven moment op een niveau, dat je het niet bij kunt eten met je normale voedingspatroon. Dan is het goed om voordat je gaat sporten, een sportdrank met extra proteïnes te nemen. Zo kun je in jouw training of wedstrijd wat meer geven. Voor langere duursporten zijn gelletjes handig; deze hebben een combinatie van eiwitten, langzame koolhydraten, mineralen en proteïnen, die heel snel in jouw lichaam worden opgenomen. En na de sportbeoefening neem je een herstelshake, om jouw lichaam weer in de goede stand te brengen. Zo herstellen jouw spieren sneller en heb je dus minder last van spierpijn.’’

Dit artikel is geschreven met medewerking van Carola Landwer Johan, verkoopmedewerkster van L.J. Sport in Sassenheim.