Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

09 april 2007

Speel-o-theek Ikkedie viert 15-jarig bestaan


‘geweertjes, katapulten en agressief speelgoed komt er bij ons niet in’

Voorhout – Soms denken Fieneke Reinderink en Jacolien van de Tol wel eens dat Speel-o-theek Ikkedie in de Speleweij het best bewaarde geheim van Voorhout is. Al 15 jaar is de locatie waar speelgoed geleend kan worden actief, en zelfs mensen in de nabije omgeving hebben er geen idee van. Hoog tijd dus voor een introductie, zo vinden de beide dames.

Joep Derksen

Iedere donderdagochtend van half tien tot elf uur en op de zaterdagmorgen van 10:00 – 11:30 komen tientallen ouders, meest moeders, met hun kinderen om te wandelen door het walhalla aan speelgoed waar de kroost uit kan kiezen. Er is voor elk wat wils, van de baby van zes maanden tot de pre-tiener van 12 jaar. Jacolien, die voorzitter van het Ikkedie-bestuur is, vertelt: ‘We hebben van alles wat, zoals puzzels, educatief speelgoed en het grotere materiaal: speelhuisjes, glijbanen, schommelwippen, steps, tractors en skelters.

Ikkedie draait volledig op vrijwilligers, 26 in totaal, en meer handen zijn altijd welkom. Zo’n 80 families zijn lid van de speel-o-theek en voor circa 15 euro mogen iedere drie weken een gezelschapsspel, educatief speelgoed en een puzzel mee naar huis genomen worden. En net als in een bibliotheek wordt het speelgoed na drie weken weer ingeleverd, zodat andere kinderen ervan kunnen genieten.

Dure cadeau’s

Fieneke en Jacolien leggen de voordelen uit: ‘Zo kun je het speelgoed uitproberen: zijn ze al toe aan Lego of vinden ze Playmobiel wel leuk? Wellicht vinden ze puzzels helemaal niet ‘vet’. Soms krijgen kinderen dure cadeau’s waar ze nooit mee spelen en dat is toch zonde! Juist door je telgen naar Ikkedie te nemen, kom je er ook achter waar ze mee willen spelen, zodat je dit speelgoed later eventueel zelf kunt kopen. Het is altijd een gezellige boel, de jeugd kan het speelgoed uitproberen en er lekker mee spelen.’

Met de opbrengsten van de jaarlijkse inzamelingsactie van Jantje Beton en de lidmaatschapsgelden schaft Ikkedie regelmatig nieuw speelgoed aan. Maar geen kleren, in verband met luizen en de problemen met het schoonhouden. ‘Ook geweertjes, katapulten en agressief speelgoed komt er bij ons niet in’, zegt Jacolien streng. Wel heeft een piratenschip van Playmobiel, met een doodshoofdkop in het zeil de strenge keuringstoets weerstaan, want dit schip staat fier tussen het andere speelgoed.

De naam ‘Ikkedie’ is ontstaan naar aanleiding van een prijsvraag. Het is een combinatie van twee woorden: ‘ikke’ en ‘die’, wat een kind zegt als ze iets wil hebben. De leden komen uit de gehele Bollenstreek: Teylingen, Oegstgeest, Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk en Lisse. Voor ieder geleend speelgoed dient tussen 0,25 cent en 1,20 euro betaald te worden, afhankelijk van de waarde. Onderdelen van spellen worden vooraf en achteraf geteld, om te controleren of er niets ontbreekt. Er zijn dan ook geen puzzels met 10.000 stukjes.

Voor meer informatie:
www.ikkedie.nl of tel: 0252 232 484.