Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

12 februari 2010

Noordwijkerduin wordt integratiepareltje voor mensen met en zonder beperking

“We hebben alles uit de kast gehaald om van dit project een succes te maken”

NOORDWIJK – Een bijzonder bouwproject wordt vanaf april gestart op het terrein van ’s Heeren Loo, (locatie Willem van den Bergh). Met de nieuwe wijk Noordwijkerduin verschijnen prachtige huizen, appartementen en villawoningen. Deze bijzondere locatie, samen met het feit dat er een groot aantal voorzieningen voor mensen met en zonder beperking wordt gerealiseerd, maakt het bouwproject Noordwijkerduin uniek in zijn soort. “Het wordt een bijzondere wijk waar andere Vinex-wijken jaloers op zullen zijn.”

Door Joep Derksen

Op het terrein van ’s Heeren Loo (locatie Willem van den Bergh) wonen ongeveer 450 mensen met een verstandelijke beperking. ’s Heeren Loo heeft ambitieuze plannen om van dit terrein het integratiepareltje van Nederland te maken. Niet alleen worden er nieuwe zorgwoningen gebouwd voor de cliënten met een verstandelijke beperking, ook verschijnen er verspreid door het duingebied 500 woningen voor mensen zonder een verstandelijke beperking. Maar liefst 150 van deze woningen behoren tot de sociale sector en de overige 350 huizen bestaan uit grondgebonden woningen, appartementenblokken en villa’s.

Durk Kooistra, lid van de Raad van Bestuur bij ’s Heeren Loo met de portefeuille Vastgoed en Sociale Integratie, noemt zichzelf de “bouwpastoor van de eigen zorgwoningen”, maar daarnaast is hij ook degene die, samen met de regiomanagers, het hele project Noordwijkerduin onder zijn hoede heeft. Met enthousiasme en passie vertelt hij over dit bouwplan: “Het idee ontstond enkele jaren geleden. Begin jaren ’90 werd over terreinen waar enkel mensen met een verstandelijke beperking wonen gezegd dat die gedoemd waren te verdwijnen. Vervolgens vond men dat iedereen met een beperking in de woonwijken moet komen. Wij vinden dat je niet met één oplossing kunt komen, want er zijn veel verschillen tussen de mensen met een beperking. Sommigen zijn het beste af in een beschermde woonomgeving, terwijl anderen prima in de dorpen kunnen wonen. Het gaat erom dat we oog hebben voor mensen en er zorg voor dragen dat mensen met een beperking andere mensen kunnen ontmoeten. Het elkaar ontmoeten geeft betekenis aan het leven”.

Grondgebonden woningen

Noordwijkerduin kan zich nu al verheugen op een grote mate van populariteit. In april worden de verschillende types woningen in één keer op de markt gebracht. Voor de 150 woningen uit het sociale segment is er al een wachtlijst waarop 800 mensen staan. De woningen voor particulieren zijn te koop vanaf €250.000,- euro. In het park zijn dit appartementen en grondgebonden woningen, aan de oostkant een aantal appartemententorens en tegen de duinzone verschijnen de woningen in het wat duurdere segment.

Kooistra vervolgt: “We besloten dus het gebied te herinrichten om een optimale situatie te creëren voor de realisatie van 500 nieuwbouwwoningen en het Willem van den Berghplein. We hebben alles uit de kast gehaald om van dit project een succes te maken, op het gebied van landschap, architectuur en voorzieningen. Alles wat we konden bedenken, willen we hier ook uitvoeren. Op het plein komt een prachtig restaurant met een terras. Ook is daar een winkel waar de mensen die in Noordwijkerduin wonen per email hun bestellingen kunnen plaatsen. Onze cliënten brengen die boodschappen dan langs.”

Zwembad

Het zwembad dat wordt aangelegd, wordt overdag gebruikt voor fysiotherapeutische oefeningen voor de cliënten. Maar in de avonden kunnen de omwonenden er heerlijk gebruik van maken. Ook bestaan er plannen om in het te realiseren gezondheidscentrum nog een extra reguliere huisarts praktijk te laten hebben. Kooistra: “Er komt ook een lokaal radio- en televisiestation om te communiceren over al hetgeen in Noordwijkerduin gebeurt. Eigenlijk is het een wonder dat we dit kunnen realiseren. Tevens komt er een nieuwe manege in de duinen, die in het weekend ook door de bewoners benut kan worden. En wat dacht u van een nieuwe kinderboerderij, een hondencrèche en de kweekkas ‘Villa Tomata’? Als de mensen hier komen wonen, zullen ze heel snel af zijn van hun schroom.”

Hij licht toe: “Er is aandacht nodig om contacten aan te zwengelen tussen de nieuwe bewoners en onze cliënten met een beperking. We willen ervoor zorgen dat er communicatie plaats vindt tussen de mensen. Daarom gaan we ook de mensen zonder een verstandelijke beperking vragen hoe zij daar in staan. Willen ze alleen op straat gedag zeggen, gebruik maken van verschillende voorzieningen of zelf vrijwilligerswijk doen? Wij als organisatie blijven hier en hebben gericht aandacht voor wat er speelt. Zo komt er ook een parkwachter, voor het naleven van de regels.”

Kooistra besluit: “Als je ziet wat er bij andere Vinex-wijken bedacht moet worden om de sociale cohesie te realiseren, zijn we hier goed bezig. Noordwijkerduin is een wijk waar de cliënten een uniek aanknooppunt bieden om met elkaar betrokken te worden. Het wordt een bijzondere wijk met veel voorzieningen, waar talloze Vinex-wijken jaloers op worden.”
Voor meer informatie: www.noordwijkerduin.nl, of bezoek het informatiecentrum aan de Mandarijnlaan 1 in Noordwijk.