Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 800 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.eu, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

18 mei 2016

Restaurant Crabbetje

Verse vis, (h)eerlijk koken en een fantastisch avondje uit

Door Joep Derksen

LEIDEN – De broers Rene en Theo Guijt zetten zich al jaren in voor het enige visrestaurant in Leiden: Crabbetje. Dit restaurant ligt op een strategisch mooie plek in het centrum, met meer dan voldoende parkeergelegenheid vlak bij. Bij Crabbetje draait het om drie dingen: passie voor de gerechten, passie voor de gasten en passie voor het koken.

Het interview met chef-kok Theo vindt 's middags plaats en ook nu al ziet de zaak er spic en span uit. Het geeft aan, dat de eigenaren en hun personeel hart voor de zaak hebben en op de details letten. En dat blijkt ook te kloppen, zo valt op te maken uit de woorden van de chef-kok: 'Bij ons gaat het om het huiskamergevoel, de verse vis, eerlijk koken en het feit dat mensen een prachtig avondje uit hebben. Koken en het zorgen voor de mensen blijft onze grootste hobby; dat is onze passie voor het vak. We zijn vijf dagen per week open; op de zondagen en maandagen zijn we dicht en dat doen we bewust, omdat we ook tijd willen hebben voor en met onze gezinnen.'

De specialiteit van Crabbetje zijn de 'Chef's proeverijen' en daar is een duidelijke reden voor, zo licht Theo toe. 'A la carte wordt bijna niet meer gegeven. Voor onze gasten hebben we dagelijks zes tot tien soorten vis. 70% van de vis die we serveren is duurzame vis, met het MSC-keurmerk.' De groente is altijd dagvers en ook onderscheidt Crabbetje zich met het aanbieden van seizoensgroente; elke drie maanden biedt Crabbetje haar gasten een andere menukaart aan. Ook heeft Crabbetje iedere dag acht schenkwijnen klaar staan voor de gasten. Deze wijnen komen van over de hele wereld en zijn persoonlijk geselecteerd door de broers: 'Wat lekker is, kopen wij.'

Crabbetje wordt bezocht door allerlei soorten gasten; dat komt ook door de ontspannen sfeer die er is in het restaurant. Theo: 'We hebben geen sterallures en ons motto is: “Blijf lekker jezelf”. Bij ons zijn de gasten geen nummer, maar de ster van een geslaagd avondje uit. Wij willen dat alles klopt.' Zo houdt het personeel ook rekening met mogelijke allergieën; het menu kan hier op worden aangepast. Nog een ander punt waarin Crabbetje zich onderscheidt, is het feit dat het brood, dessert en ijs persoonlijk gemaakt wordt door Theo.

Sinds 1 januari is Crabbetje ook begonnen met cateringservice: 'We koken bij mensen thuis, maar doen ook proeverijen. We verzorgen hele maaltijden, niet allen met vis maar ook met vlees. We hebben een eigen kookwagen gebouwd en kunnen daardoor op locatie koken voor een gezelschap tussen 20 en 200 personen.' Alles is mogelijk: Crabbetje kan voor het eten zorgen, maar ook een totaalpakket aanbieden, compleet met personeel en bediening.

Aan het eind van dit jaar bestaat Crabbetje al weer 25 jaar. 'Dan gaan we terug in de tijd en willen we feestelijk uitpakken', zo licht Theo alvast een tipje van de sluier op. Crabbetje staat ook bekend om haar promotie-activiteiten, zoals de Hollandse Dagen die van dinsdag 31 mei tot en met zaterdag 11 juni plaatsvinden. 'Dan komen alle ingrediënten, groenten, saus en vis alleen maar uit Nederland.'


Voor meer informatie, bijvoorbeeld over het driegangendiner voor slechts 29,50 euro: Crabbetje, St. Aagtenstraat 5, 2312 CA Leiden, T: 071 512 8846, W: www.crabbetje.nl