Verse
vis, (h)eerlijk koken en een fantastisch avondje uit
Door
Joep Derksen
LEIDEN
– De broers Rene en Theo Guijt zetten zich al jaren in voor het
enige visrestaurant in Leiden: Crabbetje. Dit restaurant ligt op een
strategisch mooie plek in het centrum, met meer dan voldoende
parkeergelegenheid vlak bij. Bij Crabbetje draait het om drie dingen:
passie voor de gerechten, passie voor de gasten en passie voor het
koken.
Het
interview met chef-kok Theo vindt 's middags plaats en ook nu al ziet
de zaak er spic en span uit. Het geeft aan, dat de eigenaren en hun
personeel hart voor de zaak hebben en op de details letten. En dat
blijkt ook te kloppen, zo valt op te maken uit de woorden van de
chef-kok: 'Bij ons gaat het om het huiskamergevoel, de verse vis,
eerlijk koken en het feit dat mensen een prachtig avondje uit hebben.
Koken en het zorgen voor de mensen blijft onze grootste hobby; dat is
onze passie voor het vak. We zijn vijf dagen per week open; op de
zondagen en maandagen zijn we dicht en dat doen we bewust, omdat we
ook tijd willen hebben voor en met onze gezinnen.'
De
specialiteit van Crabbetje zijn de 'Chef's proeverijen' en daar is
een duidelijke reden voor, zo licht Theo toe. 'A la carte wordt bijna
niet meer gegeven. Voor onze gasten hebben we dagelijks zes tot tien
soorten vis. 70% van de vis die we serveren is duurzame vis, met het
MSC-keurmerk.' De groente is altijd dagvers en ook onderscheidt
Crabbetje zich met het aanbieden van seizoensgroente; elke drie
maanden biedt Crabbetje haar gasten een andere menukaart aan. Ook
heeft Crabbetje iedere dag acht schenkwijnen klaar staan voor de
gasten. Deze wijnen komen van over de hele wereld en zijn persoonlijk
geselecteerd door de broers: 'Wat lekker is, kopen wij.'
Crabbetje
wordt bezocht door allerlei soorten gasten; dat komt ook door de
ontspannen sfeer die er is in het restaurant. Theo: 'We hebben geen
sterallures en ons motto is: “Blijf lekker jezelf”. Bij ons zijn
de gasten geen nummer, maar de ster van een geslaagd avondje uit. Wij
willen dat alles klopt.' Zo houdt het personeel ook rekening met
mogelijke allergieën; het menu kan hier op worden aangepast. Nog een
ander punt waarin Crabbetje zich onderscheidt, is het feit dat het
brood, dessert en ijs persoonlijk gemaakt wordt door Theo.
Sinds
1 januari is Crabbetje ook begonnen met cateringservice: 'We koken
bij mensen thuis, maar doen ook proeverijen. We verzorgen hele
maaltijden, niet allen met vis maar ook met vlees. We hebben een
eigen kookwagen gebouwd en kunnen daardoor op locatie koken voor een
gezelschap tussen 20 en 200 personen.' Alles is mogelijk: Crabbetje
kan voor het eten zorgen, maar ook een totaalpakket aanbieden,
compleet met personeel en bediening.
Aan
het eind van dit jaar bestaat Crabbetje al weer 25 jaar. 'Dan gaan we
terug in de tijd en willen we feestelijk uitpakken', zo licht Theo
alvast een tipje van de sluier op. Crabbetje staat ook bekend om haar
promotie-activiteiten, zoals de Hollandse Dagen die van dinsdag 31
mei tot en met zaterdag 11 juni plaatsvinden. 'Dan komen alle
ingrediënten, groenten, saus en vis alleen maar uit Nederland.'
Voor
meer informatie, bijvoorbeeld over het driegangendiner voor slechts
29,50 euro: Crabbetje, St. Aagtenstraat 5, 2312 CA Leiden, T: 071 512
8846, W: www.crabbetje.nl.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home