STREEK – Ieder seizoen zorgt altijd voor haar vaste
rituelen. In de lente vindt de voorjaarsschoonmaak plaats, in de herfst wordt
de tuin winterklaar gemaakt en in de winter moeten we zout strooien en sneeuw
schuiven. Maar de zomer is de periode van genieten, dus ook van een heerlijk
koel zomerbiertje.
JOEP DERKSEN
Wie bij een zomerbiertje alleen nog denkt aan Witbier, loopt
toch echt wel een paar jaar achter. Door de ontwikkelingen in de
brouwerijsector zijn er inmiddels al duizenden verschillende soorten zomerbier.
Niet alleen met het reguliere percentage alcohol, maar sterk in opkomst zijn de
laagalcoholische en alcoholvrije biertjes. De invloed van Youp van ’t Hek op
alcoholvrij bier is wat dat betreft volledig verdwenen. Je bent weer cool als
je een biertje met pit en zonder alcohol drinkt.
Biersommelier Jelle Yu vertelt enthousiast over wat een
zomerbiertje nu eigenlijk inhoudt: ,,Inderdaad werd jaren geleden in de zomer
alleen maar witbier gedronken, maar dit type bier is zo ingeburgerd, dat het er
het hele jaar door is. De nieuwe trend zijn bieren die laag in alcohol zijn en
alcoholvrije biertjes.’’ Deze biervariant ???
En dan gaat het niet alleen om pils, maar ook craft bier is
heel sterk in opmars; met name de India Pale Ale. Er is zelfs een heus
kampioensbier voor de zomer: De alcoholarme Non IPA: het duurde lang voordat
dit bier de perfecte smaak had, licht Yu toe. ,,We wilden voor dit bier wel een
vergisting laten plaatsvinden, want vergisting zorgt voor een bepaalde smaak en
aroma van het bier. Maar er mocht geen alcohol aangemaakt worden tijdens het
gisten en dan is het heel moeilijk om de gist onder controle te houden.’’ Het
is de brouwers toch gelukt en dankzij de fruitige tonen zit er echt balans in
het bier, dat een gouden medaille behaalde tijdens de Dutch Beer Challenge 2019.
De biergenieter weet inmiddels, dat er vele soorten fris
doordrinkbare bieren zijn en dat je er ook zelf mooie dingen mee kunt doen. Wil
je zelf eens experimenteren? De sommelier vertelt, hoe je een spoom kunt maken
in drie gemakkelijk stappen:
1 Schep een
mooie bol citroen-sorbetijs in een glas.
2| Schenk
daar Gospel Spirits Dutch Dry Gin bij.
3| Laat
het bolletje ijs in het glas loskomen door er rustig Jopen Mooie Nel IPA op te
schenken.
Deze drie
lagen leveren een lekker fris gerechtje op. Heerlijk vooraf of als tussen- of
nagerecht.
Wie uit eten gaat, komt ook wel eens in een restaurant, waar
je de wijn mag voorproeven. Dit is een ontwikkeling, die de komende jaren ook
in de bierwereld gangbaar kan worden. Yu: ,,Ten opzichte van wijn is bier
altijd een soort van ondergeschoven kindje geweest. Je dronk het wel in een
restaurant, maar nooit op culinair niveau. Maar de consument ontwikkelt zijn
smaak en weet wat lekker is.’’ Steeds meer mensen gaan naar een biercursus,
waar ze leren welk biertje het beste past bij welk eten.
Yu: ,,Je hebt bierige bieren, maar ook wat zuurdere bieren,
waarvan de zuurtegraad dicht bij wijn ligt. Juist dat soort type bieren zijn
ideaal voor mensen, die normaliter van de wijn zijn. Het is leuk om zelf uit te
zoeken, welk type bier je wilt hebben bij een bepaald soort spijs.’’ Hij tipt:
,, Probeer eens een ander alcoholvrij bier dan de pilsners of de Radlers, maar
ook alcoholvrije IPA’s; daarmee verbreed je jouw culinaire horizon.’’
Yu merkt, dat het weer ook sterk van invloed is op het type
bier, dat mensen drinken. ,,Als het lekker weer en warm is, noemen we het
‘dorstig weer’. Dan wordt eerder gekozen voor de lichtere bieren. Maar op
koudere en winderige dagen grijpt de consument wat sneller naar herfstachtige
bieren. Dan gaan ze voor een donker en zwaarder bier, met wat meer alcohol. Dat
is grappig om te merken.’’
De meest populaire zomerbiertjes van dit moment zijn Mooie
Nel IPA en Non IPA. Deze zijn in de zomer bijna niet aan te slepen. Veel mensen
vinden het ook fijn, dat ze meerdere glazen alcoholvrije en laagalcoholische
biertjes kunnen drinken, waarna ze toch nog in de auto kunnen stappen. Maar het
meest gewaardeerd wordt toch, dat de smaak van zowel alcoholvrije pils als
craft bier zo enorm is verbeterd de afgelopen jaren. Dit type bier is frisser,
fruitiger en beter doordrinkbaar.
En wat moet je niet doen, als je een zomers biertje
voorgeschoteld krijgt? De sommelier: ,,Je moet er niet van uitgaan, dat jouw
biertje automatisch past bij een gerecht, zonder dat je het geproefd hebt. Test
het bier altijd, voordat je begint te eten en daardoor interactie krijgt tussen
de spijzen en de bieren.’’
Dit
artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jelle Yu van de Jopenkerk.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home