Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

19 december 2008

“Het grootste probleem van de kredietcrisis hebben we gehad”

Max Sedelaar heeft nieuwe eigenaren

VOORHOUT – De intimi wisten het al, maar afgelopen week maakten Willem en Jetty Luining officieel bekend dat zij de nieuwe eigenaren zijn van Max Sedelaar Makelaars BV. De voormalige eigenaar, Max Sedelaar, vond het na 35 jaar tijd voor andere dingen. Willem (57) en Jetty (50) zijn respectievelijk al dertig en twintig jaar actief in het makelaarsvak. Met deze nieuwe ontwikkeling is het de hoogste tijd voor een introductie.

Door Joep Derksen

Het echtpaar gaat deze nieuwe uitdaging aan op een leeftijd waarbij anderen zo langzamerhand aan een (vroeg)pensioen zitten te denken. Zo zitten de beiden echter niet in elkaar: “We hebben nog elan genoeg om door te gaan en het zou zonde zijn om onze kennis en ervaring weg te doen”, laat Willem Luining weten. “In het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw heb ik als makelaar de woningcrisis meegemaakt, dus ik weet ook nu hoe te handelen.”

Betekent dit dat Max Sedelaar binnenkort ook gaat stunten met huizen waarbij auto’s gratis worden weggegeven? Jetty Luining antwoordt: “Helemaal niet, want auto’s weggeven bij huizen is een sigaar uit eigen doos geven. Het enige dat de kopende partij echt helpt is het verlenen van korting of iets doen met de overdrachtsbelasting. Juist door het op correcte wijze behartigen van de belangen van de partijen onderscheiden we ons van anderen.”

Imago

Het is niet alleen maar slecht nieuws wat de klok slaat op de woningmarkt, zo vinden de beide: “In de afgelopen jaren zijn er veel te veel makelaars bijgekomen die geen bestaansrecht hadden, maar zich wel door de economische omstandigheden konden handhaven. Ons bedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en juist nu is het zaak te kiezen voor ondernemingen met een betrouwbaar imago. Wij verkopen nieuwbouw in niet alleen de Duin- en Bollenstreek, maar ook in bijvoorbeeld de regio Den Haag. Het grootste probleem van de kredietcrisis hebben we gehad en nu moeten we ons richten op de economische crisis.”

Ze vervolgen: “Het is duidelijk dat de komende tijd een lichte correctie zal plaatsvinden op de te hoge huizenprijzen van dit moment. De mensen praten elkaar soms de problemen aan, maar de wereld draait gewoon door. Er zijn ook positieve ontwikkelingen: de rente is dalende. De verwachting is dat we in het voorjaar beneden de 4% hypotheekrente zitten. Daarnaast zijn huisverkopers bereid om concessies te doen. Het is momenteel echt een kopersmarkt. De prijsdaling is in feite een gezonde correctie: de lucht valt eruit en de bomen groeien niet meer tot in de hemel. Nog altijd worden huizen verkocht: wij verkopen elke week wel een huis dat meer dan een half miljoen euro waard is. Wij houden een positieve kijk op alle ontwikkelingen en zijn zelf ook baanbrekend: Max Sedelaar heeft de eerste vrouwelijk makelaar in Voorhout.”

Harmonie

“Makelaar zijn is een fantastisch beroep”, lacht Willem Luining. “Als ik weer geboren zou worden, zou ik ook weer makelaar zijn. Je kunt bij de mensen in alle kastjes kijken en wordt er nog voor betaald ook.” Over de samenwerking tussen het echtpaar vertelt zij: “We hebben een harmonieuze relatie en we werken ook in harmonie. Je weet precies wat de ander doet en dat is een groot voordeel.” Hij: “Als je samen kunt koken, kun je ook samen een bedrijf leiden.”
Voor meer informatie: Max Sedelaar Makelaars BV, Componistenlaan 71, 2215 ZJ Voorhout, T: 0252 214 243, E: info@maxsedelaar.nl, W: www.maxsedelaar.nl.