Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

03 oktober 2009

Lekker anoniem rondkijken

Open Huizen Dag voor actieve én passieve kopers

NOORDWIJK – De NVM Open Huizen Dag vindt plaats op zaterdag 10 oktober van 12:00 uur tot 15:00 uur. Die dag hebben een paar honderd huiseigenaren hun woning opengesteld voor actieve én passieve huizenzoekers. De geïnteresseerden kunnen volop en vrijuit nieuwe ideeën opdoen en, wellicht, zomaar het huis van hun dromen binnenstappen. Henk de Bruin, samen met zijn zoon mede-eigenaar van De Bruin Makelaardij: “Kopers kunnen nu hun slag slaan, want volgend jaar worden 30.000 minder nieuwbouwwoningen gebouwd. Hiermee loopt het tekort aan woningen op en wordt de bestaande voorraad duurder.”

Door Joep Derksen

De Bruin is tevens afdelingsvoorzitter van de NVM-Leiden, waaronder de Duin- en Bollenstreek valt, en is redelijk ambivalent over de Open Huizen Dag. “Dit is een vreemd fenomeen, want de ene keer is het zo dat er een aantal transacties uitkomt, terwijl het de andere keer een kwestie is van ‘Kijken, kijken, kijken, niet kopen’. Het resultaat is dus bijzonder wisselend. Voorlopig zien we dat de huizen met hoge prijzen weinig verkopen en dat de meeste verkopen gebeuren in de prijsklasse onder de 300.000 euro. Ik zie de Open Huizen Dag echter met name als middel voor de mensen die niet fanatiek een woning zoeken. Dat zijn de mensen die eigenlijk wel op zeker moment in een nieuw huis willen wonen, maar hier nog niet een makelaar mee willen storen. Een Open Huizen Dag is dan drempelverlagend, want je kunt in eerste instantie anoniem rondkijken.”

De NVM heeft onlangs een analyse gemaakt van de huizenmarkt in de Bollenstreek over de periode juni tot en met augustus 2009. “Het aantal huisverkopen is in deze periode ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 30% gedaald. Ten opzichte van twee jaar geleden was de daling 39%. Voor vrijstaande woningen bedraagt de daling in het laatste jaar zelfs 57%. De mediane transactieprijs (gemiddelde prijs waarvoor een huis verkocht wordt – JD) bedraagt 285.000 euro. Dat is aanmerkelijk hoger dan de gemiddelde prijs in Nederland, maar wel 4,4% lager dan een jaar terug. Deze prijsdalingen zijn voor een deel te verklaren doordat relatief meer woningen in een goedkoper segment worden verkocht dan een jaar geleden”, aldus de NVM marktinformatie Bollenstreek.

Verstandig

Deze informatie roept de vraag op of het wel verstandig is om nu een huis te verkopen of te kopen. De Bruin beantwoordt deze vraag: “Het is erg verstandig om een huis te kopen en te verkopen. Voor de verkoper maakt de prijs van een huis in feite niets uit, want als je wat minder voor je woning krijgt, betaal je ook minder voor je nieuwe huis: het verschil is hetzelfde. Aan de andere kant kunnen kopers nu hun slag slaan, want volgend jaar worden 30.000 minder nieuwbouwwoningen gebouwd. Hiermee loopt het tekort op tot 150.000 nieuwbouwwoningen, waar in feite behoefte aan is. Als er een tekort is, wordt de bestaande voorraad duurder. Er bestaat nu in feite geen crisis, alleen is er de angst voor een crisis. Als deze angst over is, krijgen we een stijging van de bestaande woningverkopen. Ik verwacht dat dit eind 2010 of begin 2011 het geval zal zijn.”

Als NVM-makelaar in hart en nieren zijn sommige ontwikkelingen in de makelaarsbranche een doorn in het oog voor De Bruin. Hij vertelt: “Er zijn makelaars die nieuwe, oneigenlijke, dingen proberen te verzinnen, zoals het cadeau geven van een auto bij de aankoop van een huis. De kosten voor zo’n auto worden in de prijs verdisconteerd en dit soort zaken passen niet bij de makelaardij. De koop van een huis is een belangrijke zaak waarvoor een objectieve beslissing nodig is. Onze branche is niet geschikt voor reclameacties.”

Afscheid

Gepassioneerd laat De Bruin, die eind van dit jaar afscheid neemt, weten: “Voor de aankoop van een huis moet je een aankopend makelaar meenemen. Hij zorgt er altijd voor dat je de laagste prijs betaald. Als een koper enthousiast is over een huis, is hij namelijk emotioneel betrokken en betaalt hij zo 5.000 euro extra. Wij zetten deze emoties opzij en kijken naar zaken als bouwkundige aspecten, het waarde aspect en juridische aspecten. Een aankopend makelaar verdient vrijwel altijd zijn courtage dik terug. Overigens hopen we in november te beginnen met de verkoop van De Hagen, waarvoor de prijzen al aan de huidige marktomstandigheden zijn aangepast. Een aantal van de 20 eengezinswoningen zijn voor 285.000 euro vrij op naam verkrijgbaar en de 15 twee-onder-een-kap woningen gaan voor een bedrag van circa 500.000 euro vrij op naam weg.”
Voor meer informatie over de Open Huizen Dag: www.funda.nl. Zie ook: www.de-bruin.com.