Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 maart 2010

Mooie producten maken mensen blij

NOORDWIJK – “Bij ons staat de klant centraal”. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent voor Gerard Heemskerk, eigenaar van Heemskerk vaste planten / perennials, zorgen voor aantrekkelijke producten, tevreden klanten en een team van medewerkers dat plezier in het bedrijf heeft.

Heemskerk’s vader richtte het bedrijf in 1965 op, als 14-jarige jongen zag Gerard Heemskerk zijn toekomt zich ontwikkelen. Eenmaal volwaardig in het bedrijf werd voor hem duidelijk dat het produceren en veredelen van vaste planten nodig, naast mooi werk ook noodzaak was om een vooraanstaande positie in de markt te verwerven. “Vaste planten die winterhard zijn worden door ons geselecteerd. Ons product is geselecteerd op kracht zodat deze in zo warm en koud mogelijke gebieden kunnen groeien, hetgeen inhoud dat 50% van de wereld bevolking er iets mee kan, ons bedrijf is dus in hoofdzaak op export gericht.

Hoewel in 1968 nog nooit iemand gehoord had van MVO, was Heemskerk hier al op jonge leeftijd mee bezig. “Mijn vader was van de oude stempel; hij hield van het product en was niet bezig met het mechanisatieproces. Ik hielp mijn vader en moest ook rotwerk en zwaar werk verrichten. Ik wilde het mezelf en anderen zo gemakkelijk mogelijk maken, dus dan ga je dingen bedenken om het werk te veraangenamen. In plaats van een kruiwagen gebruik je bijvoorbeeld een tractor: dat is nog leuker bovendien. Het is een vereiste om de uitvoerende kant van het werk te verbeteren, want zo vinden de medewerkers het ook plezieriger om bij ons te werken.”

Biologisch

Ook op een ander vlak is Heemskerk maatschappelijk zeer verantwoord bezig: “We hebben getracht biologisch te produceren, echter in de westerse wereld waar veel mensen met een gerespecteerde eigen visie niet altijd te combineren met wat als basis nodig is voor een biologisch succes, niettemin zitten we tegenwoordig op een gewasbescherming die slechts 25% is ten opzichte van het verleden. Een belangrijk onderdeel is de in eigen beheer geproduceerde compost. Hiermee maken we de grond gezond. In tien weken wordt de composthoop uit natuurproducten opgebouwd. Deze natuurproducten bestaan uit afvalproducten van ons bedrijf, zoals wortelresten, bladeren en plantenresten. Naast houtsnippers voegen we er ook verschillende mestsoorten aan toe; van koeien, geiten, paarden en als het kan ook van olifanten, vervolgens een extract van schimmels en bacteriën en een strak productie beheer. We moeten zelf onze compost produceren, aangezien de compost uit andere kanalen niet voldoende kwaliteit heeft: onze compost zit barstend vol leven.

Maatschappelijk verantwoord bezig zijn, levert een win-win situatie op, zo vindt Heemskerk: “Het gebruik van bepaalde middelen om je planten te beschermen is verschrikkelijk duur. Ingrijpen in een situatie kost altijd geld, dus als je geen problemen hebt, ben je minder geld kwijt.”

Voor meer informatie: Heemskerk vaste planten / perennials, De Boender 7, 2204 AE Noordwijk T: 0252 340 351, F: 0252 377 898, W:
www.heemskerkplants.com.


Drie gouden tips:

- Stel de klant centraal: vraag je jezelf altijd af: “Wat wil de consument?” Op basis daarvan ga je produceren; dat moet de drive zijn
- De mensen in je bedrijf moeten onderdeel zijn van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
- Je moet niet alleen iets nieuws opzetten om maatschappelijk verantwoordelijk bezig te zijn, maar ook de consequenties voor de toekomst kunnen overzien