Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

03 februari 2012

Moeders achter de geraniums weg halen

VOORSCHOTEN – Het ouderschap gaat niet altijd over rozen en sommige gezinnen zakken almaar verder weg in een moeras van problemen, miscommunicatie en isolement. Op zo’n moment is het fijn om in contact te komen met een organisatie als Home-Start, onderdeel van Humanitas, die ouders ondersteunt bij de opvoeding van hun kinderen. Sinds 1 januari is Home-Start ook in Voorschoten actief; vrijwillig coördinator Joke Wijnen (57) vertelt over haar werk, dat in feite haar passie is.

Home-Start ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kinderen, waarbij minimaal een van de kinderen jonger dan zes jaar is. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen. Met het begeleidingsprogramma wordt het zelfvertrouwen van de ouders vergroot en hun sociale relaties worden versterkt. Wijnen meldde zich acht jaar geleden aan als vrijwilliger voor Home-Start. Ze volgde een intensieve cursus om de filosofie van deze organisatie onder de knie te krijgen. ‘Het initiatief van de hulpvraag moet vanuit het gezin zelf komen. Vaak gaat het dan om situaties na een verhuizing, scheiding of kinderen die een beetje lastig zijn. Ook komen we veel bij allochtone gezinnen, waarbij de inburgering niet helemaal soepel verloopt. De moeder zit dan binnen en kijkt naar de geraniums.’

Ze vervolgt: ‘We zijn echter geen nanny! We zitten op onze handen en hebben een luisterend oor. Onze filosofie is dat wat er in het gezin gebeurt, ten principale ook goed is. En goed gedrag ondersteun je en moedig je aan. We gaan uit van het principe: ‘Leading by example’: we doen voor hoe een bepaalde situatie opgelost kan worden en dan is het aan het gezin om dat ook op te pakken.’ Gegevens van gezinnen worden nooit doorgegeven aan allerlei instanties, met uitzondering van gevallen waarbij kindermishandeling een rol speelt.

Waarom doet Wijnen dit werk? ‘Ik weet uit ervaring dat het prettig is, als iemand je een steuntje in de rug geeft op het moment dat je het nodig hebt. En nadat ik het gezin een jaar heb begeleid, loopt het daar ook beter. Moeders nemen meer initiatieven en de communicatie tussen de gezinsleden is versterkt.’ Home-Start kan nog altijd consulenten gebruiken. Ook gezinnen die van deze organisatie gebruik willen maken, kunnen contact opnemen. Voor meer informatie: www.home-start.nl.