Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.000 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 juni 2019

Fietsen en gezelligheid bij Laura


ALPHEN – Wie is Laura nou weer? Laura staat voor ‘Leiden, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Alphen aan den Rijn’ en ieder jaar fietsen deelnemers op routes, die richting die plaatsen gaan. De Laura Fietsroute werd 72 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en heeft een vaste schare aan deelnemers.

JOEP DERKSEN

Laura is een fietsvierdaagse, die ooit is begonnen om mensen kennis te laten maken met de omgeving net buiten de eigen wijk. Naast de ‘Daglaura’ is er nu al vijftig jaar ook een ‘Avondlaura’; speciaal voor mensen die overdag werken en ’s avonds ontspannen (of juist gepassioneerd) willen fietsen. Dit jaar wordt voor de vijfde keer ook de Kinderlaura georganiseerd, waarbij kinderen en hun (groot)ouders een afstand van 15 kilometer overbruggen. Bij alle evenementen is er volop gelegenheid om bij de ene of andere horecagelegenheid te ontspannen.

De Daglaura trekt ieder jaar de meeste deelnemers, waarvan de leeftijd varieert van onder de tien jaar tot boven de tachtig. Dit jaar wordt die gehouden op 2, 3, 4 en 5 juli en op dit moment hebben al meer dan 1.750 mensen zich aangemeld. Op woensdag 3 juli wordt de kinderfietstocht gehouden, waarbij de deelnemertjes Archeon en Avifauna kunnen bezoeken en bij de McDonalds een gratis ijsje kunnen halen.

De overige deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden; 40, 60, 80 of zelfs honderd kilometer fietsen. Gestart wordt vanaf de oprijlaan van de Avifauna en iedereen fietst op zijn of haar eigen manier. Er zijn semi-professionele wielrenners, die honderd kilometer bikkelen en zo snel mogelijk het parcours afgelegd willen hebben. Maar veel recreanten genieten van de vier dagen, dat ze door de regio fietsen. Waarbij er volop gelegenheden zijn om af te stappen, koffie met een appelpunt te nemen of bij een bezienswaardigheid langs gaan. Wie iedere dag drie stempels haalt bij de stempelposten krijgt na afloop een deelnemersmedaille uitgereikt.

Begin juni vond de Avondlaura al plaats met maar liefst zo’n 500 deelnemers, waarbij de startplaats in de speeltuin van de Avifauna was. Niet alleen mensen, die dit ieder jaar doen, maar ook veel nieuwelingen vinden het fijn om in de wijde omgeving te fietsen. Voor velen is het ook een jaarlijkse wielerreünie. De organisatie van Laura is nu al bezig met de voorbereidingen voor de 75ste editie, waarbij ze een link willen leggen met het verleden. Toentertijd startte Laura in Alpen, waarbij de drumband voorop liep. ,,Het zou geweldig zijn, als we zoiets weer kunnen doen’’, droomt mede-organisator Ingeborg Gabriels.

Voor de Daglaura kunnen mensen zich nog aanmelden. Een aanmeldformulier kan tot 23 juni nog gedownload worden van de website www.laura-alphen.nl en mensen kunnen op maandag 1 juli tussen 14:00 uur en 17:30 uur langs komen in het parkrestaurant van Avifauna om zich daar in te schrijven. Vier dagen Laurafietsen kost 15 euro en wie één dag mee wil doen betaalt 5 euro.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ingeborg Gabriels.