Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.000 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 juni 2019

Van rechtbank tot mode-uiting


De zonnebril

STREEK – Het verschijnsel ‘zonnebrillen’ bestaat al 900 jaar, maar oorspronkelijk werden deze brillen met verdonkerde glazen niet gebruikt om de ogen voor de zon te beschermen. In de twaalfde eeuw gebruikten rechters van de Chinese rechtbank zonnebrillen, op het moment dat ze getuigen ondervraagden. Op die manier konden de rechters hun gezichtsuitdrukking verbergen. 

JOEP DERKSEN

De eerste man, die begon met experimenteren met getinte glazen, was James Ayscough, een Engelse opticien. Maar de zonnebril werd pas écht uitgevonden in 1929 en wel op de stranden in de Amerikaanse staat New Jersey. Sam Foster de oprichter van brillenmerk Foster Grant verkocht daar zijn zonnebrillen als oogbescherming tegen de felle zon. Deze zonnebrillen werden direct een hit. Maar de zonnebril brak pas echt door, toen Hollywoodactrices als Grace Kelly en modeontwerpers deze gingen dragen. John Lennon maakte furore met zijn roodkleurige, ronde zonnebrillen en daarna werd het een hebbeding. Tegenwoordig bieden de meeste zonnebrillen bescherming tegen UV-stralen van de zon en is het een standaard uitrusting van iedere zomervakantiebepakking. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebril? Voor de trendgevoelige lezer; tegenwoordig zijn hexagone modellen, met zeshoekige monturen helemaal hot. Ook het panto model is heel erg hip, net als de vintagemodellen uit de jaren ’80; ietsje groter en pantoscopischer; met een ronde, druppelachtige vorm.

Het dragen van een goede zonnebril is ontzettend belangrijk. Wie een zonnebril opzet, die wel donkere glazen heeft, maar niet de schadelijke UV-stralen tegenhoudt, neemt juist risico met zijn of haar ogen. Zonlicht heeft UV-A, UV-B en UV-C stralen. De UV-C wordt al door de dampkring tegengehouden, maar A en B bereiken ons wel. Wanneer je ogen achter een donker vlak zitten, willen jouw ogen zoveel mogelijk licht opvangen en dus gaan ze wijd open staan. Een donkere zonnebril zonder UV-bescherming zorgt er dan voor dat er meer UV-straling op jouw ogen komt. Dan kun je beter geen zonnebril opzetten. 

Wat iemand een leuke zonnebril vindt, hangt vaak ook af van zijn of haar leeftijd. Vrouwen maken meer gebruik van overlopende glazen, die van boven donker en van onder licht zijn. Daarnaast is er een trend, dat zonnebrilglazen in verschillende kleuren worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld van groen naar geel of van donkerbruin naar groen.

De 50-plusser koopt minder vaak een zonnebril en kiest dan meestal voor een degelijk model met een dubbele brug.  Jongeren daarentegen kiezen vaker een hip model en vervangen zo’n zonnebril sneller. Na twee drie jaar zijn ze toe aan een nieuwe bril. Bij hun keuze voor een nieuw model is het heel belangrijk, wat sterren of artiesten op dat moment voor een bril dragen. Wie binnenkort een zonnebril wil aanschaffen, doet er goed aan te controleren, dat die zonnebril minimaal beschermt tegen 400 nanometer schadelijk licht. De aanwezigheid van coatings en filters helpt ook om schadelijk licht tegen te gaan. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Paul Lasschuit, Nieuw Optiek uit Nieuw-Vennep.