Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 juni 2019

Nabuurschap door De Buurtcamping


HAARLEM – Zes jaar geleden had Roderik Schaepman een droom. Als geboren Drentenaar verhuisde hij naar Amsterdam. Daar moest hij er aan wennen, dat de mensen langs elkaar heen leefden. Hij miste het contact met de buren en zijn omgeving. Zo ontstond de idee, om een buurtcamping op te zetten.

Want wanneer komen mensen wél los en maken ze gemakkelijk contacten? Juist; in de vakantie, op de camping. Maar waarom zou je tot de vakantie wachten? Dus besloot Roderik om zijn eigen buurtcamping op te zetten; in het Oosterpark. Officieel mocht je daar niet kamperen, maar met zijn Drentse nuchterheid besloot de initiatiefnemer, dat het wel moest kunnen. Met 150 deelnemers was de sfeer uitstekend.

Sterker nog; de Buurtcamping, die tegenwoordig in het eerste weekend van de zomervakantie wordt gehouden, werd een doorslaand succes; het was zelfs zo populair, dat zijn initiatief in het hele land overgenomen wordt. Deze zomer, van 12 tot en met 15 juli, vindt er bijvoorbeeld ook een Buurtcamping plaats in het Reinaldapark in Haarlem. Eén van de campingbeheerders is Peggy Meulman en ze verwacht dat er veertig tentjes worden opgesteld in het park. En met zo’n honderd deelnemers doen er dan meer mensen mee dan vorig jaar. Meulman denkt met veel plezier terug aan die eerste editie: ,,Het verliep perfect; het hele weekend was het dertig graden en er was volop te beleven.’’

Dit jaar kan Meulman rekenen op veel hulp van vrijwilligers: ,,Zo heb ik de taken meer kunnen verdelen en daardoor hebben we de Buurtcamping in het Reinaldapark een dag langer gemaakt.’’ Het doel van de Buurtcamping, de eigen buren beter leren kennen, is absoluut gelukt, laat Meulman weten. ,,De mensen hebben nieuwe contacten opgebouwd en kunnen bij elkaar terecht, als ze hulp nodig hebben.’’

Meulman is al dertien jaar vrijwilliger op allerlei gebieden. Toen ze gevraagd werd om de Buurtcamping op te zetten, moest ze er even over nadenken: ,,Ik heb zelf een hekel aan slapen in een tent, maar de sfeer was heel erg gezellig. Het was zo leuk, dat ik drie dagen en nachten ben doorgegaan om alles mee te maken van wat er gebeurde.’’ Ook dit jaar is er voor de deelnemers aan de Buurtcamping in Reinaldapark genoeg te beleven. De reddingsbrigade komt met haar boten langs, er is een muziekavond, waarbij regionaal bekende zangers optreden en voor de liefhebbers komt clown Betsie langs en is er een bingoavond. Natuurlijk wordt er ook een barbecue georganiseerd en is er een kookworkshop.

Ook in de rest van het land blijkt de Buurtcamping haar doel, het bevorderen van het nabuurschap (het omkijken naar de buren) te bereiken. Zo blijft 83% van de deelnemers de contacten met elkaar onderhouden. Dat varieert van het elkaar groeten op straat tot aan het plegen van mantelzorg aan toe. Of een buurvrouw fungeert als tijdelijke taxichauffeur om haar oudere buurman voor een bloedafname naar de polikliniek te brengen. Maar tevens leiden Buurtcampings tot andere buurtevenementen, zoals een gezamenlijke barbecue, kerstborrel of Halloweenfeest voor kinderen.

Maar voor wie is zo’n Buurtcamping nou? Hoewel er een landelijke stichting is, die zorgt voor de informatieverstrekking aan de vrijwilligers, is het de bedoeling dat buurtbewoners alles zelf regelen. Van het verkrijgen van een vergunning, het regelen van tenten en campingmateriaal tot aan het vinden van sponsoren. De stichting ondersteunt en helpt de vrijwilligers waar nodig met deze zaken. De ideale Buurtcamping bestaat voor 1/3de uit mensen die deze activiteit geregeld hebben, 1/3de aan minima, die tegen gereduceerd tarief, of soms helemaal gratis kunnen kamperen en 1/3de uit betalende kampeerders. Zo heb je een zo divers mogelijke afspiegeling van de buurt en dus van de samenleving.

Voor alle duidelijkheid; een Buurtcamping is dus geen Foodtruckfestival, of een hippiebijeenkomst waar iedereen ‘Cumbaja’ zingt. Juist door gezamenlijk een weekendje te kamperen, raken mensen uit een sociaal isolement, wordt de sociale cohesie bevorderd én zelfs kan het er toe leiden dat iemand uit een armoedesituatie komt. Wie werkloos is, dreigt te verzanden in het doelloos thuis zitten. Maar juist door het organiseren van een Buurtcamping nemen de contacten toe en dat kan leiden tot een betaalde baan. Als je jezelf namelijk inzet voor het organiseren van zo’n Buurtcamping en het wordt een succes, dan geeft dat een boost aan jouw zelfvertrouwen. Hierdoor wil je meer van dit soort activiteiten doen en kom je ‘in jouw kracht’ te staan. Hier zijn al voorbeelden van in Nederland, dat mensen werk kregen door hun inzet voor de Buurtcamping.

Wie een beetje huiverig is, om een paar dagen lang met wildvreemden op een Buurtcamping door te brengen, maar wel nieuwsgierig is, wat zoiets inhoudt, is er goed nieuws. Iedereen kan namelijk langskomen om te kijken, hoe zo’n Buurtcamping werkt. Het evenement is namelijk voor en door een buurt. Overdag is iedereen welkom om spelletjes te doen, te komen buurten en mee-eten. Op het terrein staat een caravan, die is omgedoopt tot ‘Tante Leen’.  Daar kunnen allerlei campingspullen geleend worden; van tentjes tot aan matten, pompen en een badmintonset. Meer informatie op: http://reinaldapark.debuurtcamping.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marieke Frederiks en Peggy Meulman.