Eerste paal hospice de grond in
door Joep Derksen
De beide huisartsen hebben een opleiding palliatieve zorg gevolgd. Bet: “Mensen worden steeds ouder en door bijvoorbeeld het ver weg wonen van kinderen wordt het steeds moeilijker om met voldoende zorg thuis te kunnen sterven. Een hospice is dan een mogelijkheid om toch in een zo huiselijk mogelijke omgeving te overlijden.”
Zijn collega Hoornweg vult aan: “In het hospice, dat oorspronkelijk herberg of onderkomen betekent, krijgen de mensen verzorging en medische bijstand, maar ook religieuze ondersteuning, wanneer daar behoefte aan bestaat. In heel Nederland zijn al 140 hospices, maar de Bollenstreek was een blinde vlek op de kaart. Het is nu eindelijk zover dat met de bouw begonnen kan worden. We verwachten dat de bouw 205 dagen duurt, dus begin 2008 kunnen we de deuren openen. De steunbetuigingen die we ontvangen zijn overweldigend en het is goed te zien dat dit initiatief maatschappelijk zo breed wordt gedragen.”
Stervensproces
Statistieken wijzen uit dat zo’n zeventig procent van de Nederlanders sterft in een ziekenhuis, verzorgingshuis of verpleeghuis. Hierbij is veel aandacht voor de medische kant van het stervensproces, maar de tijd ontbreekt vaak om de psychosociale kant van het stervensproces te begeleiden. Ook kunnen de individuele behoeften van de stervenden in het gedrang komen. Het hospice is een kleinschalige instelling waar totale zorg geboden wordt aan mensen in de laatste levensfase. Door de kleinschaligheid, duidelijke communicatie, flexibiliteit, multidisciplinaire zorg en ruimte voor zorg door de familie wordt een huiselijke sfeer gecreëerd, waarbinnen men kan en mag sterven op een waardige manier. In het hospice in Sassenheim komen zes bedden te staan en de mensen die van deze bedden gebruik maken, krijgen 24 uur per dag professionele zorg en hulpverlening.
Dankzij de inzet van talloze organisaties, bedrijven en particulieren hebben de initiatiefnemers al twee miljoen euro bij elkaar gekregen. Om de financiering helemaal rond te krijgen, is nog een laatste bedrag van € 150.000 euro nodig. Regionaal worden al activiteiten opgezet om de inkomsten hiervan te doneren aan het hospice, maar ook is de Stichting Vrienden Hospice Duin- en Bollenstreek opgezet, waar mensen vanaf € 15,- per jaar donateur/lid van kunnen worden.
Voor meer informatie of voor aanmeldingen als vriend(in) van het hospice, kan contact worden opgenomen met de heer Bierman, Papendrechtlaan 23, 2171 PH Sassenheim, telefoon: 06 5186 9921.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home