Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

09 april 2007

Onderwijsmanager tevreden over inzet gemeente voor taalonderwijs


Sassenheim – Enige tijd geleden vertelden moskeebezoekers die een cursus Nederlands volgden over hun ervaringen. Ze waren erg blij met de opzet van de cursus en het feit dat de gemeente dit financieel bewerkstelligde. Wel waren de cursisten wat minder te spreken over het feit dat ze niet konden beschikken over computers en dat ze het werk moesten verrichten met gekopieerd materiaal, potlood en gum. Wilfried van Hal, onderwijsmanager ad interim van het ID-college Educatie Duin- en Bollenstreek, reageert hierop.

door Joep Derksen

‘Uiteraard hebben we voor de cursisten op onze locatie hier in Lisse alle faciliteiten’, vertelt Van Hal. ‘Wat ons betreft, hadden ze gerust hier naar toe kunnen komen, maar de behoefte van de cursisten was om de lessen in de vertrouwde omgeving van de moskee te houden. Deze wens hebben we gerespecteerd, maar onze computers staan uiteraard gewoon in het lokaal in Lisse en zijn te gebruiken door alle cursisten die hier komen.’

Het project is zeer succesvol en er wordt nagedacht over een vervolg, waarbij meer nadruk komt te liggen op de praktische kant van het leren. ‘De mensen krijgen dan opdrachten om hun taalvaardigheid te bewijzen. Zo moeten ze bijvoorbeeld een gesprek voeren bij de huisarts over de gezondheid van hun kind. Of ze gaan naar de bibliotheek en moeten daar bepaalde informatie opvragen. Zo leren de cursisten praktische kennis die ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Deze wijze van leren komt ook meer in de richting van de inburgeringcursussen, waardoor de deelnemers, als ze dat willen, ook gemakkelijker een inburgeringexamen kunnen afleggen.’

Laagdrempelig

Van Hal is vol lof over de medewerking van de gemeente Teylingen: ‘Wethouder Wim Hollart (CDA) heeft de vraag van de moskee om een cursus te geven gehonoreerd en een van de ambtenaren, Mariska Roos, heeft er erg aan getrokken om de cursus te realiseren. Wij, de gemeente en de moskee hebben in drie gesprekken alle voorbereidingen getroffen en nooit zijn ons signalen bereikt dat er iets niet goed zou zijn. Natuurlijk zitten er nadelen aan het feit dat er op de moskee lesgegeven wordt, maar het is een laagdrempelige locatie en dat is prettig voor sommige mensen in de doelgroep.

Overigens heeft naar aanleiding van het eerste artikel een Warmonds echtpaar een computer gedoneerd aan de moskee. Zelf hadden ze juist een nieuw exemplaar gekocht en zo komt de ‘oude’ computer ook goed terecht.