Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

09 april 2007

Huis ter Duin zoekt personeel op ‘talentendag’


“Waar het om gaat is dat mensen passie voor het vak hebben”


Noordwijk – Grand Hotel Huis ter Duin hield zondag 1 april een open huis op haar jaarlijkse ‘Talentendag’. Doel van dit evenement was om toekomstige werknemers letterlijk een kijkje in de keuken en de rest van het hotel te laten nemen en hen zo te enthousiasmeren om voor Huis ter Duin te komen werken. Vorig jaar kwamen meer dan 100 mensen opdagen, maar dit jaar was de opkomst beduidend lager. Halverwege de dag waren minder dan tien geïnteresseerden op komen dagen.

Op de eerste verdieping, bij de ingang van de Keizerzaal waar alle afdelingen van het vijfsterrenhotel (banketing, housekeeping, La Terrace, restaurant La Tour en patisserie) zich presenteren, staat een mooi gepoetste auto. “Dit is om te laten zien dat je als conciërge in ons hotel ook met deze auto mag rijden.” Sjenel Zehenpfenning is human resources director: “Wellicht ligt het aan het weer dat de opkomst iets minder hoog is dan vorig jaar, maar als we een paar goede mensen kunnen aantrekken, is de dag al geslaagd. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit!”

Zehenpfenning zoekt niet noodzakelijk mensen met een grote mate aan ervaring in het horecawezen, al is dat wel meegenomen natuurlijk. “Waar het echt om gaat is dat mensen passie voor het vak hebben. Als dat er is, dan zit het wel goed, want wij kunnen onze medewerkers met opleidingen en cursussen helpen.”

Geheime informatie

Fenna Zandvliet werkt nu anderhalve maand op de afdeling banketing operations en heeft er geen spijt van: “Ik leer hier heel veel en werk in een mooi, hecht team. Het is in dit beroep handig als je Engels en, voor de bediening, ook Duits kunt spreken omdat we zoveel internationale gasten hebben.” Marjolein van den Oever werkt alweer 10 jaar bij het hotel en is in die tijd doorgegroeid van wasserijmedewerkster naar de functie van floor supervisor, waarbij ze de mensen controleert die de kamers schoonmaken. Ze is al heel wat tegengekomen tijdens haar werk, maar vertelt er heel wijselijk niets over. Zelfs de informatie over wanneer de voetbalspelers van het Nederlands elftal niet gestoord mogen worden is geheime informatie. Ook de juiste manier om die hotelbedden zo goed en strak op te maken, dat je jezelf er alleen maar kunt tussenwurmen wordt niet onthuld: “Dat leren onze medewerkers in een cursus die twee weken duurt”, lacht Van den Oever.

Kaviaar

Walter Rietbergen is executive chef en hij kan goed talent altijd gebruiken in de keuken, dat gedreven is om op topniveau te werken. “We maken allerlei soorten gerechten, van een broodje kaas tot ganzenlever en kaviaar. Ook kunnen we welhaast authentiek Indische en Thaise maaltijden verzorgen.” Het zijn niet alleen mannen die kok zijn, zo legt Rietbergen uit. “Er zijn ook heel goede vrouwelijke koks, maar het is toch een apart wereldje. Het is een hard beroep, je moet veel staan en alle koks zijn eigenwijs en zeggen wat ze denken. Daar moet je tegen kunnen.”

Riepke Bouwman, assistant banking manager, onthuld een groot voordeel van het werken bij Huis ter Duin. “Als je dit hotel op je CV hebt staan, openen alle deuren zich voor je. De mensen doen hier zo’n schat aan ervaring op, dat ze bij andere hotels nieuwe systemen kunnen invoeren, waardoor het personeel daar veel efficiënter kan werken.”

Na anderhalf uur vindt de eerste rondleiding plaats, waar zes mensen aan meedoen. Eveline van Boxel toont de geïnteresseerden, waaronder haar ouders de verschillende vertrekken en vertelt: “De namen van de zalen zijn van mensen die aan de eigenaren of aan Noordwijk gerelateerd zijn.” Stephan Brouwer en Chantal van der Werff luisteren met bijzonder veel interesse. Chantal is nog op zoek naar een afstudeeropdracht en hoopt dit voor Huis ter Duin te mogen uitvoeren. Stephan heeft enkele jaren geleden al een F&B stage gelopen in dit hotel, maar is na afronding van zijn studie in eerste instantie een andere carrièrekant opgegaan. Het hotelwezen trekt hem echter bijzonder en hij hoopt bij Huis ter Duin een nieuwe start te maken.