“De kik is om mensen te laten doorstromen vanuit een uitkeringssituatie naar het reguliere bedrijfsleven”
STREEK – “Commercieel zijn waar het kan en sociaal zijn waar het moet”, dat is de lijfspreuk van Fred Verhoeven (53), Manager Personeel, Reïntegratie & Ontwikkeling van de MareGroep. Hij vertelt over de kansen en mogelijkheden voor bedrijven om goed gemotiveerd personeel tegen gunstige tarieven in te huren via begeleid werken of detacheren.
MareGroep is in 2003 ontstaan door fusie en heeft 850 wsw-medewerkers (wet sociale werkvoorziening) in dienst. Een paar honderd bedrijven in de regio Duin- en Bollenstreek + Wassenaar maakt gebruik van de diensten van dit bedrijf dat meerdere oplossingen biedt voor bedrijven die zich afvragen hoe ze maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen. Via MareFlex, dat financieel lost staat van de MareGroep NV, kan onder meer personeel tijdelijk in dienst genomen worden. Daarnaast biedt de MareGroep de mogelijkheid voor begeleid werken en detachering. Medewerkers worden in dit verband onder meer ingezet voor administratief werk, als conciërge op scholen of facilitair ondersteunend in verzorgingstehuizen, waarbij bedden worden opgemaakt of ramen gezeemd. Voor MareFlex zoeken we, in het kader van het Work First programma, extra stageplekken in het bedrijfsleven voor een periode van 10 – 12 weken.
Voordelen
Verhoeven vertelt: “We bieden ook groepsdetachering aan voor productiewerk, bijvoorbeeld in de bloemensector, postlevering, of voor een bedrijf gespecialiseerd in maaltijden voor ouderen. De grote voordelen van de inzet van MareGroep personeel is, dat ze zeer gemotiveerd zijn, een laag ziekteverzuim hebben en voor een scherp tarief ingezet kunnen worden. Wij kijken daarbij vanuit de mens wat zijn of haar mogelijkheden zijn.” Bestaan er ook nadelen? “Eigenlijk niet, want we zetten jobcoaches in die de mensen begeleiden met hun werkzaamheden. Ook passen we, in overleg met de klant, een werkplek aan, zonder dat dit het productieproces verstoort. Op dit gebied hebben we ook een arbeidsdeskundige in dienst en een heel scala aan instrumenten om werkgever en werknemer te ondersteunen. We nemen in feite de zorg van de werkgever volledig uit handen, maar de medewerker blijft het vertrekpunt: we zullen altijd maatwerk realiseren.”
De MareGroep legt de laatste maanden steeds meer de focus op het begeleid werken: “Hiermee willen we zoveel mogelijk mensen zo dicht mogelijk bij de arbeidsmarkt krijgen”, legt Verhoeven uit. “De medewerkers komen zo in een bedrijf te werken op een reguliere arbeidsplek, waar ze naar hun kunnen presteren, terwijl er mogelijkheden zijn voor een loonkostensubsidie. De hoogte van de subsidies voor begeleid werken kunnen oplopen tot 13.000 euro voor de bedrijven. Bovendien kan er een tot twee maanden proefgedraaid worden, zodat de werkgever kan bekijken hoe de medewerker functioneert: dat leidt meestal tot een continuering van de relatie. Mocht een werknemer nou niet goed bevallen, dan hebben we nog een ruime poel aan vervanging beschikbaar.”
Win-win-win
In een half jaar tijd zijn in het kader van begeleid werken zo’n 30 personen bij bedrijven geplaatst. Enthousiast stelt Verhoeven: “Het is een echte win-win-win situatie: het begeleid werken vergroot de eigenwaarde van de medewerkers, het bedrijf draagt bij aan de samenleving en de MareGroep kan de mensen helpen. Het is mijn hartenwens dat zoveel mogelijk bedrijven ook zoveel mogelijk begeleid werkers in dienst nemen. Zo dragen de bedrijven zelf ook bij aan de samenleving en vervullen een stukje maatschappelijke taak. Het is utopisch, maar het liefste zou ik willen dat de sociale werkvoorziening niet meer nodig is en dat alle mensen overal worden opgenomen in het reguliere arbeidsproces.” Hij vervolgt met twinkelende ogen: “Je ziet de mensen met een opleidingsniveau van lager onderwijs tot MBO-niveau, een doelgroep met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt, echt sprankelen wanneer ze bij een bedrijf van nut zijn.”
De manager besluit: “Wij ondersteunen, indien nodig, de medewerkers met hulpverlening ten aanzien van persoonlijke problematieken. De meeste mensen zijn gemotiveerd om te werken, maar als je een hele tijd in een uitkeringssituatie zit, moet je de werknemersvaardigheden, zoals op tijd beginnen en doorgaan, weer hebben. De MareGroep slaagt hier ook goed in en dat is ook de kik! Wanneer we de mensen vanuit een uitkeringssituatie kunnen laten doorstromen naar het bedrijfsleven, geeft mij dat een ontzettend goed gevoel! Ik ben zakelijk sociaal bevlogen en kan helpen waarbij je de mens als vertrekpunt neemt, maar je tegelijk maximale resultaten behaald met de medewerkers.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home