Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

01 april 2009

Boerenkaas is “Cum Laude”

Jos en Ronald van der Plas behoren tot de landelijke top

SASSENHEIM – De Firma Gebr. J&R van der Plas heeft donderdag 26 maart de 2de plaats behaald in de landelijke competitie ‘Lekkerste Boerenkaas van Nederland’. Hierdoor mag de boerenkaas van Jos (42) en Ronald (38) van der Plas het predikaat “Cum Laude” dragen. Een fantastische prestatie voor dit familiebedrijf, dat al sinds 1928 in Sassenheim gevestigd is.

Door Joep Derksen

De prijs zelf staat hoog aangeschreven: alleen de 75 beste boerenkazen van de als beste geselecteerde makers concurreren om de prijzen. Zogeheten “fabriekskazen” zul je hier dan ook niet tussen vinden. Jos laat weten: “Onze producten zijn puur natuur: van de onbehandelde rauwe melk in de koe wordt het de topkwaliteit boerenkaas. Zonder geur- en smaakstoffen, maar een 100% natuurproduct. Onze kaas is romig en rijk van smaak met een heel prettige nasmaak.”

Wat maakt de smaak van hun boerenkaas zo uniek en prijswinnend? “Dat is grondgebonden. Het gras wat de koe eet, bepaald de smaak van de kaas. Onze koeien lopen 24 uur per dag buiten rond en hierdoor krijgen we een hele rijke zuivel en dat proef je terug in de kaas. In regionale competities hebben we al 17 prijzen gewonnen en dit predikaat Cum Laude voor onze boerenkaas is onze eerste landelijke prijs, al zijn we al een paar keer heel close geweest in die acht keer dat we meededen.”

Zoals gezegd worden er geen kunstmatige middelen toegevoegd, maar dat wil niet zeggen dat de boerenkaas niet verder ontwikkeld wordt. “Je blijft eraan sleutelen, bijvoorbeeld door de melk wat langer te roeren, of iets minder heet water te gebruiken. De fijne kneepjes van het vak leer je toch pas naarmate je langer in het vak zit.” De prijswinnende kaas is te koop bij het winkeltje naast de boerderij op de Menneweg 42. “In beginsel zijn we echte huisverkopers, maar ’s zomers leveren we ook aan de groothandel. Tevens verzorgen we speciale 2½ kilo kaasjes voor de kerstpakketten.”

Pittiger

De beide broers, die een aantal jaren geleden de zaak overnamen van hun ouders, zijn dus tweede geworden. Dat is net geen eerste. “Inderdaad, maar de verschillen tussen de lekkerste kazen zijn heel klein. De ene kaas is wat pittiger en de ander wat romiger en hierdoor is de smaakbeleving ook net iets anders. Het gaat daarbij net als schaatsen: de verschillen lopen in de honderdsten bij de keurmeesters en de consumenten die over de winnaars moeten oordelen.”

Ze besluiten: “De boerenkazen behoren tot de ‘dicht bij de natuur’ producten. We proberen met z’n allen de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en de consument kennis te laten maken met onze boerenkazen. Wat voor ons de volgende stap is? Het creëren van ons eigen huismerk, zoals de Veenweidekaas of de Goudgele Kaaglander.”
De prijswinnende boerenkaas, en veel andere heerlijke kazen en kaasproducten, zijn te verkrijgen bij: Gebr. Jos en Ronald van der Plas, Menneweg 42, Sassenheim. Openingstijden van de winkel: dinsdag tot donderdag van 13:30 uur tot 17:00 uur, vrijdag en zaterdag van 09:00 uur tot 17:00 uur.