Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

01 mei 2009

“Logisch nadenken en gaan voor een win-win oplossing”

Gebruikersvereniging bedrijvenpark Gravendam groeit enorm

NOORDWIJKERHOUT – De gebruikersvereniging van bedrijvenpark Gravendam bestaat ruim tien jaar en heeft in de afgelopen vijf jaar een enorme ledengroei gehad. Het aantal bedrijven dat lid werd van de gebruikersvereniging verdubbelde bijna naar 75. In een interview vertelt Iwan Hulsebosch (36), sinds 2004 voorzitter van de gebruikersvereniging, over het geheim van dit succes.

Door Joep Derksen

“Je moet als vereniging ook wat te bieden hebben voor de bedrijven”, zo laat Hulsebosch weten. “Oorspronkelijk begon de gebruikersvereniging om gezamenlijk de beveiliging van het bedrijvenpark op te zetten en te financieren. Dat doen we sinds vier jaar niet meer, aangezien we in de werkgroep KVO (Kwaliteitsmeter Veilig Ondernemen) zitten. We ondernemen allerlei andere activiteiten, zoals het aanbieden van collectieve cursussen, maar ook zorgen we voor de gezamenlijke inkoop van energie, telefonische diensten en vuilverwerking.”

Waar voor andere bedrijfslidmaatschappen gemakkelijk 500 euro gevraagd wordt, betalen de ondernemingen op Gravendam slechts 150 euro per jaar. Het zijn dan ook zowel kleine als grote bedrijven die lid zijn: van de 130 bedrijven hebben zich al 75 ondernemingen aangemeld. Hulsebosch: “In andere gemeenten heeft men een ondernemersfonds opgezet om alle bedrijven mee te laten betalen aan activiteiten die worden opgezet voor en door de ondernemingen. Ook in Noordwijkerhout speelde deze discussie, maar ik was en ben er geen voorstander van. Ik ben zelf een ondernemer en wil geen kostenverhoging opleggen aan niet-leden. Als gebruikersvereniging moet je zorgen dat je de drempel om lid te worden verlaagd en goede activiteiten organiseert. Dan is zo’n ondernemersfonds niet nodig en krijg je vanzelf meer leden.”

Netwerk

Over de gebruikersvereniging: “Voor ons ondernemers is het een mooi netwerk. We hebben heel verschillende producten en je leert elkaar ook op het sociale vlak kennen. Juist doordat je in dit netwerk zit, gun je elkaar ook opdrachten. Onze doelstelling is dat het geheel laagdrempelig is en dat je het sociale netwerk verbetert. We zijn echt een lokale vereniging en hebben een duidelijke grens welke bedrijven wel en geen onderdeel uitmaken van Gravendam.” Wat is de kracht van dit bedrijventerrein? “Het bestaat nog maar zo’n 15 jaar, is modern, ruim en netjes met een grote variëteit aan ondernemingen. Dat wil echter niet zeggen dat alles 100% in orde is. We hebben hier wel last van zakkende wegen en stijgende stoepen. Ook de kruispunten die indertijd werden ontworpen, zijn te krap en overzichtelijk, mede vanwege de combinatie van fietsers en vrachtwagens die elkaar tegenkomen op het bedrijventerrein. De gemeente is hier mee bezig.”

Hoe verloopt de communicatie met de gemeente? “Stroef. Dat heeft mede te maken met de wisselende functies van de ambtenaren. In de afgelopen vijf jaar hebben we met zes verschillende ambtenaren gesproken over de KVO. Iedere ambtenaar moet je opnieuw instrueren en informeren. Het is een godswonder dat we nu zo’n certificaat hebben. De ervaring leert dat je bij de gemeente het beste zaken via de achterdeur regelt. De officiële weg duurt namelijk veel te lang. Wat dat betreft ben ik een echte ondernemer: logisch nadenken, simpele oplossingen en een win-win situatie creëren voor iedere omstandigheid.”

Open Dag

Een van de publiekstrekkende activiteiten die de gebruikersvereniging opzet is de Open Dag. Dit houdt niet slechts in dat mensen de bedrijven kunnen bezoeken; integendeel. Helikopterrondvluchten, een kinderkermis, muzikale intermezzo’s en de mogelijkheid om van veertig meter hoogte prachtige foto’s te maken. De derde editie van de Open Dag op het bedrijvenpark Gravendam vindt plaats op zaterdag 16 mei van 11:00 uur tot 16:00 uur. De Open Dag wordt eens in de vijf jaar gehouden en ook dit jaar worden vele honderden mensen verwacht. Meer informatie is te lezen in de speciale Open Dag-krant die op woensdag 13 mei verschijnt.