Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

22 december 2009

NVM leden nemen afscheid van rampjaar

Lichtpuntjes geven weer hoop

LEIDEN – Op een goed bezochte NVM Eindejaarborrel werd het jaar 2009 met veel plezier uitgeluid. De aanwezige makelaars namen in Hotel van der Valk afscheid van een recessiejaar dat diep haar sporen had achtergelaten. Lichtpuntjes waren er echter ook te melden, want de huizenverkoop stijgt de laatste twee maanden weer.

Door Joep Derksen

Henk de Bruin, afdelingsvoorzitter van de NVM-Leiden (Nederlandse Vereniging van Makelaars), informeerde de aanwezigen in zijn laatste kerstborrelspeech over de stand van zaken: “2009 was een ronduit slecht jaar en naar het oordeel van de mensen die er verstand van hebben is het nog niet voorbij. Het komende jaar wordt het dieptepunt van de recessie verwacht en een flinke ontslaggolf in werkend Nederland zal de nodige ruis geven, ook in de makelaarswereld.”

Keurig

Over de afdeling Leiden liet De Bruin weten: “Er zijn grote tegenstellingen in de resultaten. Zo is de dure Bollenstreek met een mediane prijs van 321.000 euro aantoonbaar minder hard geraakt dan de veel goedkopere regio Alphen met een prijsniveau van nu 209.000 euro. De regio Leiden houdt zich ‘keurig’ aan het landelijke percentage van prijsdaling. Dit jaar zijn tot nu toe bijna 3.000 objecten verkocht: in 2008 waren dat er 4.200 en in 2007 gingen 5.000 objecten in andere handen over. De looptijd van een woning is in een jaar tijd toegenomen van 74 naar 89 dagen en de prijs van een woning ligt nu 2,9% lager.”

Toch zijn er lichtpunten, vond De Bruin: “De verkoopaantallen lopen al acht weken lang licht op, waar deze normaal gesproken in deze tijd van het jaar dalen. Ook gaat het consumentenvertrouwen weer omhoog; de woningmarkt loopt traditiegetrouw zo’n half jaar achter dat consumentenvertrouwen aan. Dus we hopen dat er komend voorjaar sprake is van enig herstel. Ik roep u allen op om de positieve flow die is ontstaan aan te grijpen om op een geloofwaardige manier de markt te stimuleren. Verkwansel niet voor een fooi uw opleiding, uw eed, uw knowhow en daarmee uw integriteit en betrouwbaarheid.”

Prijzen

Twee mensen werden deze avond flink in het zonnetje gezet: Els Noppen werd benoemd tot Medewerker van het jaar 2009. De Makelaar van het Jaar is Jean Kierkels. De Bruin: “Zeven jaar lang was jij een bijzonder waardevol lid van het bestuur van de afdeling. Jean, je bent vele jaren werkzaam geweest bij Meeús en deze eretitel Makelaar van het Jaar staat best goed op je cv.”