Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.000 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 juni 2019

De gezonde barbecue


STREEK – Tegenwoordig wordt de barbecue (BBQ) veelal alleen in de zomer gebruikt, maar in feite is dit voor de mensheid de oudste manier van warm eten bereiden. Toen de holenmens het vuur ontdekte, bracht dat nieuwe mogelijkheden. Door het roosteren van het vlees, werd het gemakkelijker verteerbaar en door bepaalde vetzuren uit het vlees kon het brein van de holenmens zich ook ontwikkelen.

JOEP DERKSEN

Er zijn allerlei verschillende soorten BBQ’s; op houtskool, gas, maar ook elektrische en pelletbarbecues. Voor de houtskoolbarbecue worden doorgaans aanmaakblokjes gebruikt. En niet meer spiritus of brandgel; door steekvlammen kan dat brandwonden opleveren. Een prachtige nieuwe manier om BBQ’s aan te steken is de ‘one minute lighter’: dat is een soort föhn, die wordt aangesloten op stroom. Vervolgens blaast de one minute lighter warme lucht over de kolen en binnen een minuut branden deze kolen volop. Groot voordeel is, dat je door deze manier van aansteken geen nare bijsmaak hebt, zoals soms wel met spiritus het geval is.

Het aansteken van een gasbarbecue is een fluitje van een cent; met één druk op de ontstekingsknop is de BBQ binnen vijftien minuten op temperatuur. De elektrische BBQ gebruikt aardig wat stroom, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien kun je hier goed mee op een flatbalkon barbecueën, zonder dat de buren er last van hebben. Een elektrische BBQ zorgt namelijk voor heel weinig rook. Door het gebruiken van verschillende houtsoorten bij een palletbarbecue kun je de (rook)smaak van het eten beïnvloeden: altijd een leuke uitdaging voor de doorgewinterde BBQ-gebruiker!

De tijd ligt natuurlijk al lang achter ons, dat we alleen een hamburger, worstje of stukje saté op de BBQ leggen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig legio; vlees, vis, kip, groente en vis, tot een compleet driegangenmenu aan toe. BBQ-en is een ware beleving; als voorafje kun je bijvoorbeeld een stukje vis bereiden, met wat groente er bij. Om daarna als hoofdgerecht een heerlijke grote picanha met gegrilde groenten te laten sudderen. Een picanha is het staartstuk van een rund en, als het goed bereid wordt, een onwijs zacht stuk vlees. Hierdoor heb je voor de vervolmaking van de smaak alleen nog wat peper, zout en olie nodig. Als nagerecht kun je op de barbecue bijvoorbeeld een sinaasappel gevuld met chocoladecake en een likeursmaak leggen. Of ga voor een gevulde banaan met chocolade.

Om dit laatste mogelijk te maken, heb je een bepaald type BBQ nodig, die ook kunnen fungeren als oven. Barbecues als de Green Egg of de (wat goedkopere variant) Camaro Jo. Deze barbecues zijn bolvormig en kunnen afgesloten worden, waardoor de temperatuur kan oplopen tot zo’n 500 graden. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor het bakken van pizza’s of het maken van brood.

Maak je gebruik van een keramische BBQ? Lees dan deze tip goed door; maak tijdens het barbecueën nooit in één keer het deksel open; hierdoor komt er plotseling veel te veel vuurstof bij het vuur, zodat dit oplaait en je er brandwonden aan over kunt houden.

Van oudsher was de BBQ-bediener altijd de man, maar dit verandert langzamerhand. Steeds meer vrouwen willen ook gaan barbecueën, waarbij ze ook wel eens een workshop willen volgen om beter beslagen ten ijs te komen. Wie wel eens voor een barbecue gestaan heeft en zelf mag bepalen, wanneer het vlees wel of niet omgedraaid mag worden, kent het gevoel. Eigenlijk mag je even legaal pyromaantje spelen; jij bent de baas over de BBQ, het vuur en het voedsel.

Bij barbecue-eten denken veel mensen aan aangebrande stukjes vlees en dat is jammer, omdat een barbecuemaaltijd een culinair hoogtepunt kan zijn. Door het langzaam garen van shortribs, valt zo’n stuk vlees helemaal uit elkaar en krijgt het een fantastische smaak. Ook zijn er steeds meer vegetarische producten in opkomst. Zoals de sojaburgers, champignonburger of bonenburger. Met een goede kruidenverhouding kunnen deze vegaburgers heel lekker zijn.

Duurzaamheid

Je staat er niet direct bij stil, maar het gebruik van een barbecue kan ook heel duurzaam zijn. Dat eindigt niet bij het gebruiken van duurzame houtskool, wat langer brandt en dus minder vaak aangevuld moet worden. Wanneer buren en vrienden gezamenlijk gaan barbecueën, koken ze niet apart in hun eigen huizen en zo bespaar je CO2 uit. Kortom; iedereen moet samen aan de BBQ!

Voor kinderen zijn barbecues enorme magneten: laat ze niet te dicht bij komen, maar toon ze wel de schoonheid van het klaarmaken van vlees, groente, brood en pizza’s. Zo stimuleer je hun ambitie om te koken en dat kan voor henzelf later heel handig zijn. Een laatste tip: bewaar het barbecueën niet alleen voor de zomer; steeds meer mensen genieten hier ook van tijdens het najaar en de winter; waarbij je de barbecue buiten gebruikt en gezellig samen binnen kunt eten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Martijn Griekspoor van Mood4.