Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 maart 2010

ESA ESTEC wijst de weg in maatschappelijk verantwoord ondernemen

NOORDWIJK – Een van de bedrijven die voortrekker is op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is ESA/ESTEC. Deze Europese organisatie heeft als doel de ruimtevaart verder te ontwikkelen. Met de groeiende kennis zullen alle aardbewoners profiteren van een zonnige toekomst.

Echter, de toekomst van de mensheid begint op onze eigen planeet en niemand beseft dat beter dan Carlo Sarasini, hoofd van de General Support Section ESA Informatics & Facility Management Department. Hij geeft leiding aan de ondersteunende diensten, of het nu de logistiek, opslagruimte, catering of het ontwerpen van de nieuwe kantoren zijn. “Voor ons is MVO zeer belangrijk geworden. Twee jaar geleden hebben we een onderzoek opgezet om te bekijken hoe we op dit vlak onszelf konden verbeteren. Nu zijn we zover dat al onze activiteiten in het teken staan van de MVO.”

Sarasine geeft enkele voorbeelden van de wijze waarop ESA op het MVO-vlak actie is. “We zamelen batterijen en papier apart in. Ieder kantoor heeft twee afvalbakken: een voor het papier en de ander voor het normale afval. Alle printers staan standaard ingesteld om zwart/wit en dubbelzijdig te kopiëren. Vorig jaar hebben we een proef opgezet met shuttlevervoer van ESTEC naar Schiphol. We krijgen jaarlijks 50.000 bezoekers en velen van hen nemen een taxi vanaf het vliegveld. Dat is niet goed voor het milieu; met het shuttlevervoer brengen we de CO2-uitstoot naar beneden, omdat we het aantal auto’s op de weg verminderen.”

Restaurant

Teven bevorderen Sarasini en zijn team het gebruik van videoconferenties. Niet alleen binnen ESA, maar ook met andere organisaties. “KLM zal wellicht niet blij zijn, maar hiermee verminderen we het aantal personen dat anders voor een vergadering de halve wereld over vliegen.” Maar ook op een kleinere schaal realiseert de organisatie aanzienlijke resultaten: “In ons voornaamste restaurant gebruikten we grote afvalcontainers die iedere dag geleegd werden. Nu komt al het afval in een grote ondergrondse bak, die iedere tien dagen geleegd wordt. Hierdoor verminderen we het aantal vrachtwagens dat het afval moet ophalen met 90%. Ook worden grote delen van het afval gerecycled, wat dus weer goed is voor het milieu.”

Sarasini concludeert: “Iedereen beseft dat het geen goede zaak is om zonder MVO te opereren. Als een taxi bij de hoofdentree stopt en parkeert, maar de motor aan laat staan, vertellen we de chauffeur dat die motor uitgeschakeld moet worden. Bovendien stimuleren we dat de medewerkers van ESA/ESTEC gebruik maken van carpooling.”

Voor meer informatie: European Space Agency ESA / ESTEC, Keplerlaan 1, 2200 AG Noordwijk, T: 071 565 8469, F: 071 565 5424, W:
www.esa.int.

Drie gouden tips:

- Voor niets gaat de zon op: je moet altijd je best doen, voordat je kunt slagen
- MVO is een heel goede manier om klanten aan te trekken: zij waarderen dit enorm
- Als een bedrijf een waardevol idee heeft, zullen we dit zeker overwegen. We streven er altijd naar om nog efficiënter te kunnen opereren.