Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 maart 2010

MVO zorgt voor sneeuwbaleffect

NOORDWIJK – Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), zijn bij bouwprojecten de architecten dé bepalende factor of, en in welke mate, de gebouwen, infrastructuur en leefomgeving geschapen worden met oog voor de toekomst. Een voorloper op dit gebied is ongetwijfeld Van Egmond Totaal Architectuur; een echt familiebedrijf dat veel verder kijkt dan opdrachten scoren of winstmaximalisatie.

Architect Britta Baretta - van Egmond, samen met haar broer Diederik van Egmond eigenaar van het architectenbureau, erkent niet alleen de wens om milieu- en maatschappijvriendelijk te ontwerpen. Ze vindt het zelfs niet meer dan logisch. “Ons team van veertig medewerkers, waaronder tien architecten, hebben talrijke opdrachten uitgevoerd. Variërend van 5-sterren hotels tot jeugdgevangenissen, van scholen en kantoren, tot hele woonwijken van 1.000 woningen, waaronder sociale en gestapelde woningbouw en luxe droom villa’s. Dat is het mooie van dit vak: je mag meekijken in de leefwereld van de mensen en met je eigen ideeën de toekomstige ontwikkelingen helpen bepalen.”

Het was slechts een paar jaar geleden dat Britta voor het eerst hoorde over MVO. “Een opdrachtgever vroeg me: ‘Wat doen jullie aan MVO?’ Ik had geen idee wat die afkorting betekende, maar het bleek dat we daar al ruimschoots mee bezig waren. We hebben die opdracht overigens wel gekregen!” Ze vervolgt over de vraag wat MVO voor haar betekent: “Deze term kun je op veel manieren uitleggen. Het gaat er wat ons betreft om dat je goed voor je omgeving zorgt, dus dat je voor de langere termijn voorspoed brengt aan anderen. Wij zijn een familiebedrijf en investeren graag in een duurzame en persoonlijke werkrelatie met onze medewerkers en relaties. MVO begint namelijk bij jezelf.”

Warmtepompen

Bij ieder project weer maakt Van Egmond Totaal Architectuur nieuwe MVO-afwegingen: “Als we hele woonwijken maken, vragen we onszelf af wat we voor het mooier maken van de straat nog meer willen meebrengen dan een lading stenen. We gaan in gesprek met de opdrachtgever en bekijken gezamenlijk naar verschillende zaken. Natuurlijk is er het economische belang, maar evenzeer houden we in de gaten hoe we de wijk nieuwe extra impulsen geven, zoals speelplekken of appelbomen in de straten. Wij willen een kwalitatief goed ontwerp maken dat ook in de toekomst zijn waarde houdt. Ook willen wij zuinig omgaan met de energiebronnen en gebruiken bijvoorbeeld hout met een keurmerk en passen warmtepompen toe. Zelf ben ik continue op zoek naar nieuwe MVO-initiatieven; ik bezoek websites en ga naar installateurs toe en geef zelf lezingen. Zo heb ik recent ontdekt dat er een nieuw soort led-verlichting met warme kleuren is. Voortaan is led-verlichting een serieus alternatief voor de energieonvriendelijke halogeenverlichting.”

Het mooiste aspect van MVO is, dat iedere actie die ondernomen wordt om de wereld een mooiere toekomst te geven, tegelijkertijd een sneeuwbaleffect heeft. “Op de korte termijn neem je beslissingen die op lange termijn effect hebben. Duurzaamheid treft alle facetten van ons ontwerp. Allereerst maken wij een tijdloos ontwerp met ruimte voor veranderingen in de toekomst. En met een lager energieverbruik maak je minder kosten. Als je led-lampen gebruikt, wordt er minder restwarmte afgegeven en hoeft de airconditioning ook veel minder te draaien. Voor mij als architect is het duidelijk: ik wil prachtige architectuur maken, dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook inhoudelijk bijdraagt aan een fantastische leefomgeving.”

Voor meer informatie: Van Egmond TotaalArchitectuur, Gooweg 5, 2201 AX Noordwijk, T: 071 361 9700, W:
www.hansvanegmond.nl.


Drie gouden tips voor ondernemers die MVO willen gaan uitvoeren:

- Zoek de MVO-maatregelen dichtbij jezelf, want dan kun je anderen overtuigen
- Combineer milieubewustheid en de commerciële inslag
- Blijf zelf innovatief bezig en ga op zoek naar nieuwe zaken die je kunt ondernemen