Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 maart 2010

Vijf peilers voor een betere wereld

NOORDWIJK – De Baak is een toonaangevend opleidings- en kennisinstituut op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. De Baak richt zich op de 'Human Side of Enterprise', op de ontwikkeling en effectiviteit van mensen in organisaties. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is hier een essentieel onderdeel van, want De Baak hanteert duurzaamheid als leidend principe niet alleen in de interne organisatie, maar ook voor de deelnemers en de samenleving.

“Things change. Change things!” Deze door De Baak gehanteerde slogan vat met vier krachtige woorden in feite samen waar MVO nu feitelijk over gaat. Dat beaamt ook Alex van ’t Hooft, projectdirecteur van De Baak. “De Baak is dé plek voor leiders, ondernemers en professionals die op zoek zijn naar inspiratie, motivatie, kennis en inzicht, ook op het gebied van wat zijzelf bijdragen aan duurzaamheid. Als organisatie is ons Unique Selling Point de eigen leerlocaties in o.a. Noordwijk en Driebergen, waardoor de mensen een onvergetelijke herinnering hebben aan hun opleiding en zo de verkregen informatie beter verwerken en in de praktijk kunnen brengen.”

Vijf peilers

De Baak hanteert vijf peilers voor het duurzaam ondernemen: milieubeleid, organisatie en medewerkers, producten en diensten, integriteit en maatschappelijke betrokkenheid. De organisatie is hier al vele jaren in actief, informeert Van ’t Hooft: “In eerste instantie betrof MVO een milieu-issue, maar nu is het meer op mensen gericht: ‘Wat kan ons bedrijf aan deze wereld bijdragen?’ Die vraag is belangrijk, want je moet ook buiten je onderneming een bijdrage willen leveren. De Baak investeert 1/3de van haar winst in duurzame projecten, maar je moet het niet altijd vertalen in geld. Wij geven onze mensen de tijd om dingen op te zetten en nieuwe MVO-initiatieven te ondernemen. Voor mij betekent MVO dat ik in mijn doen en laten van waarde ben voor anderen, ook buiten mijn organisatie. Ik enthousiasmeer anderen om mee te gaan in de MVO-gedachte. In ieder programma moet MVO een plek krijgen, zodat de klant erover kan nadenken. Als mensen niet duurzaam betrokken willen zijn, dan passen ze niet bij ons.”

Bij De Baak uit dit zich in kleine dingen, zoals het niet meer serveren van vlees bij de maaltijden. “Vlees is ongezond. Niet alleen voor de aarde vanwege de milieubelastende veestapel, maar ook voor jezelf als persoon. Sinds maart 2010 beschikken we als eerste opleidingsinstituut over het ISO 14001 certificaat. Dat houdt in dat we een veelvoud aan maatregelen nemen die ten dienste staan van de milieuzorg. We doen dus alles aan energiereductie, het beperken en scheiden van afval en het beperken van vlieg- en autoverkeer. De nieuwe wereldwijde standaard naar MVO, de ISO 26000-norm is echter onze feitelijke leidraad: uiteindelijk zou iedere ondernemer deze leidraad moeten volgen.”

Voor meer informatie: De Baak, Koningin Astridboulevard 23, 2202 BJ Noordwijk, T: 071 369 0369, W:
www.debaak.nl, W: www.debaak.com.

Drie gouden tips voor ondernemers die MVO willen gaan uitvoeren:

- MVO levert op: je wordt je bewust hoe je zelf in het leven staat en realiseert jezelf dat je van waarde kan zijn. Ook op het commerciële vlak levert MVO op middellange termijn zeer veel op.
- Zorg ervoor dat het implementeren van MVO-maatregelen integraal beleefd wordt. Dus niet topdown door de leiding opgelegd, maar laat het gedragen zijn in alle geledingen van de organisatie
- Denk niet te lang na over wat MVO inhoudt, maar ga aan de slag. Als het niet uit je hart komt, wordt het niets: durf te acteren op je gevoel