Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

02 maart 2010

“Onze kinderen moeten ook nog een planeet hebben”

NOORDWIJK – Als er één organisatie is die kan zeggen dat zij het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel hebben, dan is het Take2 (het voormalige Beach End) wel. In 2008 won deze seizoenstrandonderneming de Gouden Green Key, een internationaal keurmerk dat aangeeft hoe milieuvriendelijk een bedrijf opereert.

Voor eigenaar Harry van Duivenboden en zijn team was het nog niet eens een grote inspanning om dit te bereiken, zo vertelt hij verrassend genoeg: “We zijn altijd al redelijk milieuvriendelijk bezig geweest en dankzij onze manier van werken hadden we volgens de Green Key-normering al bijna een Zilveren Green Key behaald. Je moet voor het keurmerk aan een aantal bepalingen voldoen; zorgen voor goede milieubesparende sanitaire voorzieningen, energiebesparend bezig zijn, milieuvriendelijke spullen gebruiken en het personeel goed instrueren. We waren hier al jaren mee bezig, niet om een keurmerk in de wacht te slepen, maar omdat we verantwoord om willen gaan met het milieu.”

Schoonmaakmiddelen

Tot 2007 had Van Duivenboden zelfs nog nooit van MVO gehoord. Het was pas tijdens een vergadering met andere strandondernemers dat deze term geuit werd. De Take2-eigenaar zag direct het nut van MVO. “We waren al langer bezig met het werken op een manier dat we zo min mogelijk schade toebrachten aan het milieu. Dat komt uit ons hart, want je hebt zelf kinderen en er moet als wij er niet meer zijn voor hen ook nog een planeet zijn om op te wonen.” Van Duivenboden vervolgt: “Indertijd waren er weinig duurzame producten en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, maar dat is in de loop der jaren gelukkig verbeterd. Zelf hebben we nu ook veel meer biologische producten op de kaart; alle broodjes zijn 100% biologisch, dus alleen met ingrediënten die puur natuur zijn. De koekjes bij de biologische koffie zijn niet verpakt, want dat plastic zou ook extra afval zijn.”

Voor de toekomst zit Take2 nog vol MVO-plannen: “Na een opbouwtijd van enkele weken willen we in de tweede week van maart open gaan. Voor ons pand gebruiken we alleen verf op waterbasis, wat minder belastend is voor het milieu. Tevens gaan we fietsen en elektrische scooters verhuren voor onze bungalowgasten en andere geïnteresseerden.Ons bedrijf is begin- en eindpunt op twee fietsroute van Freebeemap en met deze fietsen en elektrische scooters kunnen de berijders genieten van het toeren door de Coepelduinen. Dus niet alleen zorg je voor minder CO2 uitstoot, ook genieten de gebruikers van deze vervoermiddelen van de natuur om hen heen.”

Voor meer informatie: Take2 Beach & Bungalows, Koningin Astridboulevard 101, 2202 BD Noordwijk, T: 071 364 8790 F: 071 361 3636, E:
info@take2noordwijk.nl, W: www.take2noordwijk.nl.

Drie gouden tips:

- Kijk eerst hoe anderen het doen en kijk of jij nog meer mogelijkheden ziet
- De investeringen die je doet leveren veel op aan besparingen, zowel voor het milieu en uiteindelijk ook voor je eigen portemonnee
- Denk eens aan alle kinderen op de wereld, zodat zij later ook een planeet hebben om op te leven