Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 900 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

16 juni 2009

Preventie voorkomt doorligwonden

SASSENHEIM – Voorheen was decubitus, in de volksmond beter bekent als doorligwonden, nogal eens een probleem. Echter, dankzij goede preventieve maatregelen en een betere gezondheid, behoort deze aandoening zo goed als tot het verleden. Edith Homan, Teammanager bij De Schutse, laat weten: ‘Gevarieerd eten werkt heel preventief.’

Homan: ‘Decubitus is een beschadiging aan de huid en uit zich in allerlei vormen: van roodheid tot forse doorligwonden. Dat wil je voorkomen, evenals necrose (afstervend weefsel, red.), waarbij de huid zwart wordt. Juist in verzorgingshuizen zijn hoogbejaarde mensen een risicofactor, maar dat geldt ook voor heel magere en dikke mensen. Als de huid vocht vast houdt, bijvoorbeeld in het geval van incontinentie, zorgt dat ervoor dat het op bepaalde plekken broeierig wordt. Decubitus komt zeker niet alleen van doorliggen. Het is een zuurstoftekort van de huid en door meer te bewegen krijgt je huid goede voeding.’

Over de preventie: ‘Onze keuken speelt hier een belangrijke rol in, want de mensen krijgen gevarieerd eten voorgeschoteld. We hebben ook anti-decubitus matrassen en gel-kussens. Mocht er toch een geval van decubitus voorkomen, dan merken we dat direct aan de rode huid. Met sprays behandelen we de wond en we raadplegen de huisarts. Juist vanuit het ziekenhuis krijgen we wel eens mensen met doorligwonden. Het voordeel van een grote organisatie als ActiVite is dat we veel deskundigheid hebben. We hebben dan ook wondverpleegkundigen die met hun expertise het juiste advies kunnen geven. Maar gelukkig komt decubitus tegenwoordig nog weinig voor, juist omdat we zo preventief bezig zijn.
Voor meer informatie: ActiVite, Jan van Brabantweg 1, Sassenheim, T: 0252 210 547, E: e.homan@activite.nl, W: www.activite.nl.