Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

06 juni 2006

'Dierenpension Teylingen is geen dierenasiel!'

Voorhout - De familie Oudwater is zeven dagen in de week druk met Dierenpension Teylingen. Honden, katten, hamsters, konijntjes, maar ook fretjes en witte ratjes vinden hier een tijdelijk onderkomen. De dieren worden een paar uur tot enkele weken verzorgd door het gezin Oudwater, bijvoorbeeld als mensen naar hun werk gaan. Maar ook wanneer de eigenaar met vakantie gaat of wanneer het baasje wordt opgenomen in het ziekenhuis, is Dierenpension Teylingen dé plek om uw huisdier in goede handen achter te laten.

door Joep Derksen


Henk Oudwater: “We zijn geen dierenasiel en krijgen dus ook geen overheidssubsidies! Alle dieren worden door hun eigenaren gehaald en gebracht. Wij zorgen voor de beestjes, geven ze eten en drinken en laten ze lekker rondrennen. We verkopen dus geen dieren. De naam zegt het al: we zijn een pension voor dieren!”

Henk en Connie hadden al jarenlang hun eigen droom: het opzetten van een dierenpension. Ze zijn allebei grote dierenliefhebbers en hebben zelf drie Bordercollies. In maart 2000 kwam hun wens in vervulling: aan de Van de Berch van Heemstedeweg in Voorhout kwam een locatie vrij waar perfect honden en katten verzorgd kunnen worden. Het was nog even dubben: kan dit financieel wel en nemen we deze beslissing die ons leven zal veranderen? Het is namelijk wel 7 dagen per week werken. Vakanties zitten er niet meer in.

Het verzorgen van dieren is echter voor Connie en Henk hun grootste hobby en met recht kan gezegd worden dat ze van hun hobby hun beroep hebben gemaakt! Henk vertelt: “Zorgen voor de dieren is zo lekker ontspannen. Honden en katten kennen namelijk geen stress. We doen goed ons best voor de dieren en krijgen veel liefde terug.”

Hondencrèche

Dierenpension Teylingen heeft iets heel speciaals: een echte hondencrèche. Ideaal voor tweeverdieners: van 7 tot 5 worden hun honden opgevangen. Om 6 uur ’s ochtends gaat de wekker in huize Oudwater, want om kwart voor zeven komen de eerste mensen al langs om hun huisdier af te geven, voordat de eigenaar naar zijn of haar werk gaat.

Om acht uur worden de buitenkennels goed geschrobd en schoongemaakt. Na het eten kunnen de honden dan een paar uur lekker rondrennen. Daarna is het een paar uur lekker uitrusten en weer eten en drinken, om vervolgens door hun baasje te worden opgehaald. Ook de katten hebben het goed. Ze hebben een binnen- en een buitenverblijf, waar ze vrij kunnen rondlopen. Er staan een paar krabpalen en diverse klimtoestellen. De katten gaan heel goed met elkaar om. Henk: “Katten vechten niet met elkaar in een vreemde omgeving. Ze hoeven namelijk niet hun eigen territorium te verdedigen.”

De dieren liggen allemaal op hun eigen bridge, een soort hondenbedje. De eigenaren kunnen ook een deken mee geven, zodat het dier een beetje het gevoel van ‘thuis’ houdt. Het binnenverblijf is verwarmd voor de katten en honden en er is een constante temperatuur van tussen 15 en 20 graden.

Vol is vol

Kunnen alle dieren worden opgevangen? “Nee”, aldus Henk, we hebben ruimte voor 50 honden en 40 katten en vol is vol. Ook moeten de dieren volledig ingeënt zijn. Daarnaast moeten de honden een speciale injectie hebben gehad tegen de kennelhoest en de katten moeten zijn beschermd tegen de niesziekte. Bij aanmelden van het huisdier moet het registratie- en vaccinatiebewijs worden meegenomen. Als dieren ziek zijn of pillen of spuiten tegen bv suiker of gewrichtsklachten nodig hebben, dan zorgen wij hier ook voor. Af en toe voelt Connie zich net een dierenarts.”

De zomermaanden staan weer voor de deur en dat is altijd een drukke tijd voor het Dierenpension. “De mensen komen uit heel West Nederland, van Den Haag tot Haarlem. We zitten namelijk op een ideale locatie: vlakbij Schiphol, dus als mensen op vakantie of zakenreis moeten, zorgen wij voor hun huisdier in de tussentijd. In deze periode zorgen we ook veel voor konijntjes, hamsters, ratjes en fretjes, maar de mensen moeten wel zelf hun kooien meenemen. Konijntjes zetten we niet bij elkaar: je weet immers niet wat er dan kan gebeuren! Of eigenlijk weet je het wel…”

Voor meer informatie:
Dierenpension Teylingen
Van de Berch van Heemstedeweg 172215 RK VoorhoutT: 06 2380 5016
E:
post@oudwater.demon.nl
W:
www.oudwater.demon.nl

Buitenkaag zet zichzelf op de kaart als watersportlocatie

Buitenkaag – Vijf ondernemers hebben het heft in eigen hand genomen en organiseerden afgelopen weekend allerlei activiteiten voor de waterliefhebbers. Vooral voor de mensen met weinig of geen ervaring met watersporten was dit dé gelegenheid om – vaak gratis – kennis te maken met een speedboot, een zeiljacht, te leren waterskiën of zelfs te roeien met een echte Chinese Drakenboot. Honderden mensen hebben dit evenement bezocht.

door Joep Derksen


De vijf ondernemers van Jachtwerf Möllers, Van der Wansem Service Center, BS Boten enZó, STAR Tracking en ’t Vossenhol, keken op zaterdagochtend met een ervaren blik naar de lucht en zeiden: “Dat wordt regen.” Vanwege het weer duurde het dan ook even voordat het echt druk werd op de Buitenkaag, maar over de beide dagen zijn de ondernemers toch zeer enthousiast over het aantal bezoekers dat langs is gekomen.

En de bezoekers zelf waren ook razend enthousiast! Geen wonder, want als je met een speedboot in volle vaart over de Kagerplassen gaat, kom je met een rode blos van genot op het eindpunt aan. Ook de mensen die wilden, maar niet konden zeilen mochten gratis een half uur mee om het navigeren een beetje onder de knie te krijgen. Er was een aantal personen dat de smaak zo goed te pakken had, dat ze direct intekenden voor vervolglessen.

Leuke dagen

Cees Bil van BS Boten enZó was zeer tevreden over het weekend. “Het waren leuke dagen. Tegenwoordig is de Buitenkaag een moeilijke locatie om mensen binnen te halen, maar we proberen het. Hopelijk komen de mensen vaker terug nu ze weten waar we zitten.”

Ook STAR Tracking hielp mee met de organisatie. Guido Schmidt: “Het is belangrijk dat de Buitenkaag wat doet om zichzelf te profileren. Vandaar dat we dit weekend demonstraties geven van hoe je kunt zeilen, hoe je met een sloep kunt varen en hoe je hard kunt varen. En als de mensen enthousiast zijn geworden, kunnen ze altijd bij ons langs komen voor een kopje koffie!”

Eric van der Wansem, eigenaar van Van der Wansem Service Center, heeft al enkele jaren een weekend georganiseerd waarin mensen konden langskomen om kennis te maken met de watersport. Hij is dan ook de animator geweest voor dit evenement. Zeer enthousiast is hij over het feit dat alle bedrijven aan de Huigsloterdijk zich zo hebben ingezet. “Dit weekend is er om mensen te doen beseffen wat je allemaal op het water kunt doen. Je hoeft echt niet een boot te bezitten om het water op te gaan. Je kunt ook iets huren om vervolgens een dagje te gaan zeilen, varen of met de drakenboot te roeien.”

Veel bezoekers werden verrast door het aanbod van Zeilschool ’t Vossenhol: de mensen mochten gratis een half uur zeilen op de Kaag. Martijn van der Ploeg en Loek van der Kallen hoopten dit weekend ook mensen enthousiast te maken om vrijwillig instructeur te worden tijdens zeilkampweken voor kinderen van negen tot achttien jaar.

Jachtwerf Möllers was enthousiast over de samenwerking tussen de bedrijven. Marcel Verbaas: “Het is dit weekend best wel een beetje koud, met een stevige wind, dus zijn er niet veel mensen gaan waterskiën. Aan de andere kant waren we zeer verrast over het enthousiasme van de mensen om te mogen proefvaren. Dit is een goede gelegenheid geweest om de Kaag in de picture te zetten en even aan de mensen te laten weten dat we er op de Kaag ook nog zijn!”

Knopen

Achter een klein tafeltje zat Jan Zonneveld en hij liet aan de mensen een oud ambacht zien: touw knopen. Veel verrassend mooie kunstwerkjes maakte de gepensioneerde man. Hij legt uit: “Een hoop mensen kopen een boot, maar van een touwtje vastmaken weten ze niets. Ik ben van een uitstervend ras die nog precies weet hoe bijvoorbeeld een paalknoop gelegd moet worden. Ik geef zelf geen cursussen, maar als booteigenaren meer willen weten over het leggen van knopen, kunnen ze contact opnemen met de watersportvereniging Doeshaven in Leiderdorp. Zij organiseren cursussen in het knopen en splitsen.”

Vermeldenswaardig is nog dat er een nieuw magazine voor eigenaars van sloepen en vletten geïntroduceerd werd tijdens dit weekend: het kwartaalblad GodeVaert geeft onder meer een beschrijving van vaarroutes in Nederland, voert testen uit van boten en geeft tips over waar je lekker kunt eten aan het water.

Toerisme lastig onderwerp

Een aantal ondernemers greep de gelegenheid aan om het toeristische beleid van de gemeenten aan te kaarten. “Natuurlijk is het een lastig geval: Kaagdorp valt onder de gemeente Alkemade, Buitenkaag onder Haarlemmermeer en de Kagerplassen onder de gemeente Teylingen. Iedere gemeente spreekt over het stimuleren van het toerisme, maar qua actie en investeringen staat het nog altijd op een laag pitje.” Van der Wansem is betrokken bij de Stichting Promotie Kaag. Deze organisatie wil graag met onder meer de gemeente Teylingen om de tafel zitten om ideeën aan te dragen voor een betere stimulering van het toerisme. “We zijn een echte recreatiegemeente, maar je moet er wel wat mee doen. De recreatie en het toerisme zijn zeer belangrijk. De Kaag is een pareltje in de randstad die we goed moeten beschermen en faciliteren.

De organisatie van het ‘Weekendje Buitenkaag’ was zeer tevreden over de opzet en alle bedrijven waren het eens: “Dit evenement zal volgend jaar zeker navolging hebben. We denken er al over om het dan uit te breiden en zo’n weekend samen op te zetten met de Warmondse Bootshow. Maar dan hopen we wel op beter weer!”

ONDB wil grotere rol spelen in discussie over infrastructuur

Streek – Afgelopen dinsdag organiseerde het Ondernemersnetwerk Duin- en Bollenstreek (ONDB) een forumdiscussie voor haar circa 150 leden. Deze leden hebben bedrijven in onder meer Katwijk, Lisse, Noordwijk, Sassenheim en Teylingen. Centraal tijdens de bijeenkomst in Panorama Tulip Land in Voorhout stond de vraag of er nog ruimte is voor ondernemen in de Bollenstreek.

door Joep Derksen


De voorzitter van de ONDB, de heer Aad Hooijmans, opende de discussie met de opmerking dat het onderwerp “uitbreiding van de infrastructuur” hem zeer na aan het hart ligt. Hij rijdt al sinds 1963 over de N444 (de Leidsevaart van de A44 naar Noordwijk) en sinds die tijd is er “geen sikkepit” aan deze weg veranderd. Hooijmans: “Men is op allerlei plekjes bezig en er wordt veel gepraat over uitbreiding van de infrastructuur, maar er wordt alleen maar geïnvesteerd in herstel, onderhoud en reparatie van het bestaande wegennet. Zeker in de Bollenstreek vindt er geen uitbreiding van de bestaande wegen plaats en dat ondanks dat er in de komende 15 jaar ruim 13.000 woningen extra worden gebouwd. Het is duidelijk dat dit ook een zware belasting zal leggen op het reeds druk bezette wegennet en het aantal files met vele tientallen procenten zal stijgen.”

Bollen
De discussieleider, de heer Victor Salman, onder meer voorzitter van de VBDB (Vereniging Bedrijfsleven Duin- en Bollenstreek), leidde de discussie met de ruim 50 aanwezigen. De eerste vraag was of er over 20 jaar nog bollenteelt zal zijn in deze regio. Vrijwel alle aanwezigen gingen er van uit dat dit wel het geval zal zijn. Een van de panelleden vermeldde echter fijntjes dat er geen mijnen meer open zijn in Limburg, wat veertig jaar geleden ondenkbaar was. Ook de textielsector in Twente is verdwenen, dus waarom zou dit gevaar er niet zijn voor de bollenteelt?

Alles zal afhangen van de politieke wil tot het behouden van de bollen en de mogelijkheid tot schaalvergroting en mogelijk ander gebruik van productiemethodes van de bollentelers. Ook kan de bollenteelt een extra aantrekkingskracht zijn voor het toerisme. Momenteel denkt men dat de Bollenstreek pas interessant is als de Keukenhof open is. Maar in de wijnstreken in Frankrijk organiseert men het hele jaar activiteiten: men kan de wijnvelden inlopen, wijnproeverijen bezoeken. Iets dergelijks zou men ook in de Bollenstreek kunnen opzetten. Een van de bezoekers opperde om kenniscentra op te zetten voor genenmanipulatie in de Bollenstreek: een soort Silicon Valley in de bollen dus.

Infrastructuur
Wat betreft de discussie over uitbreiding van de infrastructuur, was men het er in het algemeen wel over eens dat het openbaar vervoer geen redelijk alternatief was voor het reizen van huis naar werk en terug. “Wij Nederlanders houden er gewoon van om met onze eigen auto te rijden”, zo werd gezegd. Ook het vrachtverkeer kan niet met de bus, zo werd opgemerkt.

Een van de aanwezigen vroeg zich af of het gebrek aan doorstroming van het verkeer wel echt zo’n probleem was. “Als je inderdaad anderhalf uur per dag in de file moet staan, dan heb je in ieder geval nog 22,5 uur om filevrij te rijden.” Deze opmerking ondervond niet veel bijval van de aanwezigen.

De ondernemers vonden het verkeer ’s ochtends en ’s middags al een puinhoop en dat zal alleen maar erger worden. “De A4 wordt verbreed en de A44 eventueel ook. Je moet echter ook wat doen aan de toevoer en afvoer van dit verkeer over de andere wegen. Voor de agrarische sector is de Bollenstreek erg afhankelijk van de aan- en afvoer uit heel Nederland. De files kosten verschrikkelijk veel geld en tijd”, aldus een van de aanwezigen.

Een van de ondernemers wist te vertellen dat onderzoek van Provinciale Staten had uitgewezen dat het verbreden van alle wegen veel minder extra asfalt zou betekenen, dan dat mensen vrezen. Immers, vluchtstroken kunnen in veel gevallen als extra rijweg gebruikt worden.

Actie
Na afloop vertelde de heer Hooijmans: “De vraagstelling was zeer interessant en de discussie waardevol en zeker voor herhaling vatbaar. Er bestaat behoefte bij de ondernemers tot een gezamenlijke overleginspanning richting de overheid, want voor een individuele ondernemer is deze communicatie vaak erg moeilijk.”

De ONDB wil met haar informele zakelijke netwerk een rol spelen als vertegenwoordigend orgaan in het overleg met gemeenten en overheidsinstellingen. Hooijmans: “Ik ga hier wat harder aan trekken. We zullen contact opnemen met onder meer Holland Rijnland en hen de resultaten van deze discussie overhandigen. Ook gaan we in de toekomst politieke belanghebbenden uitnodigen zodat we met hen kunnen spreken over uitbreiding van de infrastructuur.”

Voor meer informatie over het Ondernemersnetwerk Duin- en Bollenstreek:
www.ondb.nl.

Martijn Breedveld zet zich al 19 jaar in voor Moeders voor Moeders

Teylingen - Moeders voor Moeders bestaat al 75 jaar. Driekwart eeuw zamelt deze organisatie urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen: dit hormoon wordt verwerkt in een geneesmiddel dat vrouwen helpt die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid. Onze verslaggever ging mee op werkbezoek.

door Joep Derksen


Martijn Breedveld-Visse is al 19 jaar actief voor Moeders voor Moeders. Ze bezoekt bijna dagelijks, of liever gezegd: bijna iedere avond, vrouwen die sinds kort weten dat ze zwanger zijn. Deze vrouwen hebben aangegeven dat ze graag andere vrouwen met een kinderwens willen helpen. Dit kan een zwangere vrouw doen door haar eigen urine op te sparen en over te dragen aan Moeders voor Moeders.

In het intakegesprek met Jolanda legde Martijn alle details uit voor de komende twee maanden. Iedere week ontvangt Jolanda 8 flessen: voor iedere dag een fles die gevuld kan worden. De flessen worden 1 keer per week op woensdagochtend verwisseld. Dit gaat heel discreet. Er wordt afgesproken dat de persoon die de flessen af komt halen, en nieuwe flessen komt brengen, achterom het huis komt. Dit voorkomt nieuwsgierige blikken van de buren.

Dit kan ook tot grappige situaties leiden, zo vertelt Martijn: “Twee buurvrouwen die nog niet van elkaars zwangerschap afwisten, wilden enkele weken de kratten met flessen bij mij komen verwisselen, om de discretie te waarborgen. Op een avond kwamen ze hun flessen bij mij langsbrengen. Klaarblijkelijk waren ze achter elkaar aangereden naar Sassenheim en zo vond er in onze voortuin een verrassende ontmoeting plaats.

Roeien

Soms zijn er deelneemsters die er alles voor over hebben om hun bijdrage te leveren, zoals een aanstaande moeder die op een eilandje op de Kaag in Warmond woont. Wekelijks werd haar "plas"op een vast tijdstip van over de Kagerplassen met de roeiboot naar de kade vervoerd waar ik haar kostbare lading in ontvangst nam en de flessen verwisselde.Weer of geen weer, ze kwam!”

Jolanda is dolblij met haar zwangerschap. Ze vertelt: “Ik heb heel veel geluk gehad dat de zwangerschap bij ons zo gemakkelijk gelukt is. Maar ik weet ook dat het voor niet minder dan 1 op de 6 vrouwen zeer moeilijk is om zwanger te raken. Ik help graag anderen en met deze deelname aan Moeders voor Moeders ben ik blij een steentje bij te kunnen dragen. Het is eigenlijk veel te vroeg om te zeggen, maar een volgende keer zal ik zeker weer mijn bijdrage leveren”.

Bijna de helft

Martijn vult aan: “Zo’n 45% van de zwangere vrouwen in de Bollenstreek doen mee aan het Moeders voor Moeders-programma. Dat zijn in Teylingen maar liefst 150 moeders per jaar! Hoewel het een fantastisch percentage is – landelijk neemt namelijk slechts 30% van de vrouwen deel, betekent het wel dat 55% van de zwangere vrouwen in deze regio nog niet meedoen. We hopen dan ook dat we door meer bekendheid te geven aan onze organisatie ook meer vrouwen kunnen overhalen te participeren. Veel huisartsen en verloskundigen geven onze folder aan “nieuwe zwangeren”. Dat draagt ook bij aan het succes van dit programma.

Het zwangerschapshormoon hCG, humaan Chorion Gonadotrofine, dat we dankzij deze vrouwen krijgen kan alleen in de eerste vier maanden van de zwangerschap verkregen worden. Dus in de periode van je zesde tot en met je zestiende week kun je andere vrouwen helpen met hun zwangerschapswens. Het lijkt soms veel gedoe, maar je hoeft niet met potten te zeulen naar je werk: alleen wanneer je thuis bent, hoef je gebruik te maken van de flessen”.

Net als alle andere deelneemsters ontving ook Jolanda een paar kleine attenties: een boek over zwangerschap, de bevalling en verzorging van de baby en ze mocht kiezen tussen een DVD en een boxkleed.

Moeders voor Moeders is overigens redelijk uniek in de wereld: in Nederland is het de enige organisatie die urine inzamelt. Wie meer wil weten over Moeders voor Moeders, surft naar:
www.moedersvoormoeders.nl.

Ontspannen door ReFlax

Voorhout - Ruud Warmerdam heeft veel ervaring in sportmassage, hotstonemassage, voetreflextherapie en stoelmassage. Ruim acht jaar heeft hij in de hele regio bij onder meer diverse sport- en voetbalverenigingen cliënten behandeld. Enkele jaren geleden werd bij hem het Syndroom van Usher geconstateerd. Dit betekent dat Ruud in de loop der jaren steeds slechter zal zien en minder kan horen. Dit was verschrikkelijk nieuws, maar Ruud heeft zijn leven opgepakt. Hij heeft zijn eigen bedrijf, genaamd ReFlax, opgezet en behandeld mensen nu individueel; vanaf zijn praktijk, maar ook bij bedrijven op locatie.

door Joep Derksen


Ruud is 41 jaar. Zijn drijfveer is dat hij mensen kan helpen hun problemen te verlichten. Met behulp van zijn voetreflextherapie en massages wil hij iets toevoegen aan het medische gebeuren. De gedachte achter voetreflextherapie is, dat het hele lichaam op de voeten wordt weerspiegeld. De onderkant van de voeten beelden de organen uit en de bovenkant van de voeten vertegenwoordigen de huid, botten en het skelet. Door middel van het reactiveren van energiestromen wordt een ontspanningsproces in werking gezet.

Met nadruk vertelt Ruud: “Ik genees niet, maar ik geef aan. Via de voet geef ik signalen aan het lichaam. Deze signalen moeten voor herstel in het lichaam zorgen, maar de persoon moet wel openstaan voor de behandeling en de wijze waarop het herstel gaat.”

De massages zorgen voor een algeheel gevoel van rust. Ruud wil de mensen meer bewust maken van hun lichaam, zodat men als het ware kan onthaasten: “De mensen zijn steeds drukker en het is goed af en toe even stil te staan, even te ontspannen en een moment voor jezelf te hebben. Een massage duurt een uur. In het begin praten de mensen nog, maar op een gegeven moment denk ik: “Zijn ze nog wakker?”

Een van de speciale dingen dat ReFlax verzorgt is de Stoelmassage. Ruud bezoekt bedrijven in de regio en geeft de werknemers een behandeling die ervoor zorgt dat het risico van muisarmen en verkeerde lichaamshoudingen sterk verminderd wordt. Het uiteindelijke resultaat van deze Stoelmassages is, dat het ziekteverzuim veel lager wordt. De medewerkers van Bureau Aan Zee in Noordwijk maken er al dankbaar gebruik van.

Goed gevoel

Ruud vertelt enthousiast over zijn bedrijf: “Het geeft me een goed gevoel dat ik de mensen kan helpen. Mijn cliënten zijn van alle leeftijden: van begin dertig tot 70+. Als iemand van de stoel afkomt en zegt “hè, lekker!”: geeft dat mij heel veel voldoening. Dat mensen bewust worden van hun lichaam, vind ik belangrijk. Verder geen zweverige dingen. Ik help de mensen en weet waar ik mee bezig ben!

Voor meer informatie: ReFlax, Boekenburglaan 48 Voorhout, T: 06 2916 5451, of W:
www.reflax.info.

Plus van Dijk breidt uit in Roelofarendsveen

Voorhout - In 1996 hebben John en Ada van Dijk twee supermarkten overgenomen. Het waren tien jaren van hard werken voor het leveren van kwaliteitsproducten met hoogwaardige dienstverlening. Nu, na tien jaar, is een volgende stap gezet in de vooruitgang van de winkels. Aanstaande donderdag, 11 mei, wordt de supermarkt in Roelofarendsveen heropend. Een feestelijke dag: niet alleen voor John en Ada, maar vooral voor de meer dan 100 werknemers en de klanten.

door Joep Derksen

Op het kantoor van John hangt een bord waarop staat hoe de medewerkers het verschil kunnen maken: begroet elke klant, werk samen, wees niet chagrijnig, doe gewoon je werk goed, waardeer de klant en maak hem koning. Deze manier van werken werpt zijn vruchten af. De vestiging in Roelofarendsveen is na een grondige renovatie maar liefst 400 m2 gegroeid. De totale winkelgrootte is nu 1.600 m2.

De winkel heeft een nieuw imago, met een mooi woord: styling. De kleuren zijn anders en de uitstraling is verfrissend en modern. John vult meteen aan: “Maar onze ouderwetse kwaliteitsdienstverlening blijft hetzelfde! We willen de lokale supermarkt zijn die veel meer gericht is op persoonlijke aandacht. Er is een compleet nieuwe groenten- en fruitafdeling gekomen, een kinderhoek, een klantentoilet en een koffiehoek. Hiernaast bieden we ook onze bezorgservice aan. Mensen die slecht ter been zijn en oudere senioren hoeven niet meer naar onze winkels te komen: wij brengen hun boodschappen naar hun huizen!”

Morgenavond organiseert Plus van Dijk een open huis voor genodigden. De winkel zelf wordt officieel geopend op donderdagochtend om 09.00 uur. De eerste 250 klanten krijgen een bosje bloemen. Iedereen is van harte uitgenodigd om vanaf 11 mei langs te komen op Noordplein 25 in Roelofarendsveen. De mensen in Teylingen kunnen dan alvast zien hoe de nieuwe Voorhoutse Plusmarkt er eind 2007 grotendeels uit zal zien.

In de week van 8 tot en met 13 mei kunnen de klanten van de supermarkten in Voorhout en Roelofarendsveen gebruik maken van allerlei speciale aanbiedingen om de heropening te vieren.

Profile Warmerdam verhuist naar Herenstraat

Voorhout - Profile Warmerdam groeide op de vestiging aan de Jacoba van Beierenlaan uit haar jasje. De fietsspecialist was al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie. De perfecte gelegenheid om zich in de Herenstraat te vestigen, kwam door het feit dat vier aaneengelegen winkels hun deuren sloten. Dit geeft voor Profile Warmerdam de mogelijkheid om zowel de winkel als de werkplaats op een locatie te hebben.

door Joep Derksen


De eigenaar, André van de Reep, is erg blij met de nieuwe locatie. “Het is een moderne winkel met ernaast onze werkplaats. We verkopen in Voorhout de normale fietsen, maar ook racefietsen en ATB fietsen. ATB staat voor All Terrain Bikes: fietsen dus die geschikt zijn voor ieder terrein.”

Vijftien jaar geleden begon Profile Warmerdam met een winkel in Voorhout. Vijf jaar later werd een vestiging geopend in Sassenheim, waar uitsluitend de gewone fietsen worden verkocht. In 2001 kwam er een derde vestiging bij en wel in Warmond: hier worden veel vrijetijds fietsen aangeboden. Momenteel werken circa 16 mensen bij het bedrijf.

De verhuizing is razendsnel gegaan. In een tijdsbestek van slechts twee dagen zijn de gehele werkplaats en winkel verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Herenstraat. André: “Nu merk je dat je onmisbaar bent voor veel mensen. Als iemand een lekke band heeft en deze niet kan repareren, dan zit deze persoon wel twee dagen zonder fiets. Vandaar ook dat we de verhuizing in zo’n kort tijdsbestek hebben uitgevoerd.”

De officiële opening van de winkel zal op 26 en 27 mei plaatsvinden. De fietsspecialist ziet het helemaal zitten aan de Herenstraat: “Dit winkelcentrumpje is eigenlijk helemaal vol en dat is aantrekkelijk. Het spoor is altijd lastig, maar als je als ondernemer actief bent, dan trek je ook meer klandizie. In verband met onze opening half mei organiseren we een flinke actie met speciale aanbiedingen.

Wij zijn zeer tevreden met de snelheid waarmee de gemeente bepaalde zaken heeft opgepakt. Van onze kant willen we ook dat onze klanten tevreden zijn. En als dat zo is, dan zijn wij een aanwinst voor de Herenstraat.”

Lunchroom 't Drummertje opent de deuren

Voorhout - Na ruim een jaar voorbereidingstijd is afgelopen weekend lunchroom/snackbar ‘t Drummertje geopend aan het Oosthoutplein in Voorhout. Er loopt nog een hoger beroep bij de Raad van State tegen de verleende vergunning, maar eigenaar Thea Ligthart ziet deze uitspraak met vertrouwen tegemoet. De angsten van de bewoners dat de overlast van hangjongeren zal toenemen, wordt niet door de medewerkers van ‘t Drummertje onderschreven. “Wij zorgen ervoor dat het geen zooitje wordt”.

door: Joep Derksen

Warmonders zetten passie voor boten om in nieuw ontwerp

Warmond - Gert-Jan van Leest en Onno Laarhoven leerden elkaar kennen bij een zeilevenement. Onder het genot van een biertje spraken ze over hun passie voor boten en ze kwamen op het idee om gezamenlijk een totaal nieuw type motorboot te ontwerpen. Samen zetten ze in 2004 het bedrijf Long Island op. Gert-Jan is de expert op het gebied van scheepsbouw en Onno is de PR-man. Het eerste produkt van hun samenwerking, de Launch 33 Sportsman, is onlangs door Tim en Tom Coronel, bekende Nederlandse autocoureurs, te water geladen.

door Joep Derksen


“We maken boten van hoge kwaliteit en voor een acceptabele prijs”, zo vertelt Onno. “Al het hout is handgezaagd en met de hand gelegd. We maken gebruik van massief teakhout. De 33 Sportsman en de 33 Runabout zijn geen sloepen, maar we noemen ze: Launch. Het getal 33 staat voor 33 voet: deze boten zijn dus 10 meter lang. Ze zijn gebouwd om zowel snel te varen op ruim water als langzaam in de binnenwateren. De Launch haalt 65 km per uur. Helemaal niet slecht dus.”

Handen en voeten
Gert-Jan en Onno hebben een Noors bedrijf opdracht gegeven om hun boten in China te bouwen. Gert-Jan is zelf 7 keer naar Sjanghai gereisd om de boten tot in het laatste detail goed gebouwd te krijgen. Gert-Jan: “Je kunt een boot tekenen, maar uiteindelijk zit de wijze waarop je wil dat een boot er uit ziet alleen maar in je hoofd. Die ideeën moet je met de bouwers zelf bespreken. En met die Chinezen ging dat spreken vooral met handen en voeten! Maar het resultaat is er: de details van onze boten bepalen de uitstraling en het gevoel voor kwaliteit.”

Een aantal is al verkocht en deze boten varen nu in Australië, Noorwegen en Nederland. Onno en Gert-Jan zijn heel realistisch over de toekomst. Samen met hun zeven medewerkers willen ze vanuit hun bedrijf aan de Veerpolder 45 in Warmond eerst een solide basis bouwen voor de verkoop in Nederland. De Launch is bedoeld voor de ervaren watersporter die kwaliteit waardeert: de combinatie van goede vaareigenschappen, veel meer ruimte en een super afwerking. De Launch heeft een rompvorm die haar oorsprong heeft in kreeftvissersboten aan de Amerikaanse Oostkust, maar veel sierlijker ontworpen is.

Plannen
Gert-Jan en Onno willen doorgaan op de door hen ingezette lijn en ze zullen meer boten op basis van deze vorm ontwikkelen. In 2007 zal een kleinere Launch van 27 voet op de markt komen. Voor dit jaar zal het zo zijn dat de export actief zal worden opgepakt zodra een dozijn Long Island boten op de Nederlandse wateren vaart.

De Launch 33 Sportsman is voor alle Teylingers te bezichtigen tijdens de Warmond Boot Show op 27 mei aanstaande. Deze show is een gezamenlijk initiatief van alle Warmondse scheepsbouwers. Voor meer informatie over Long Island kan men de website bekijken:
www.longisland.nl.

Gezondheidscentrum Bolero opent deuren

Voorhout - Onder een luid applaus haalde Gerrit van der Meer, Wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Teylingen, het doek naar beneden zodat de naam van het nieuwe Gezondheidscentrum voor iedereen te lezen was: Bolero. Dit gezondheidscentrum is een gezamenlijk initiatief van Valent RDB, Stichting WoonZorgcentrum LAS, Huisartsenpraktijk Schinkelshoek, Verloskundigen Praktijk Voorhout en Woonstichting Vooruitgang.

door Joep Derksen


De wethouder vertelde in zijn speech dat hij met de neus in de boter valt. Hij is altijd een groot voorstander geweest van samenwerking tussen de zorginstellingen, aangezien dit beter is voor de inwoners van Teylingen. De opening van Bolero is zijn ideaal dat verwezenlijkt wordt, aldus de wethouder.

In de wandelgangen werd duidelijk dat veel, maar niet alle activiteiten van de instellingen naar de nieuwe locatie aan de Ravellaan zijn ondergebracht. De Jeugdgezondheidszorg van Valent RDB bijvoorbeeld zal een aantal jaren moeten wachten. Momenteel maakt de LAS gebruik van een deel van het pand voor de voormalige bewoners van de Agnes. Over een jaar of twee zullen deze bewoners terugkeren naar het dorpscentrum van Voorhout. Vervolgens zal de LAS, zo is de verwachting, de bewoners van Liduina en/of Schutse aan de Ravellaan onderbrengen, in verband met de toekomstige afbraak en wederopbouw van deze WoonZorgcentra.

Heeren van Voorhout zetten unieke spaaractie op touw

Voorhout – De winkels in Voorhout merken dat de concurrentie uit Sassenheim toeneemt. Vandaar dat vijf versspeciaalzaken een speciale actie hebben opgezet die begint op 1 april aanstaande en zal duren tot december 2006. De Teylinger consument kan hierbij voor tientallen Euro’s voordeel sparen.

door: Joep Derksen


Slager John Voordouw, vishandel De Klok, bakker Ammerlaan, groenteboer Van Kesteren en Italiaans specialiteitenwinkel Tutti-A-Tavola: deze zaken hebben een stempelactie opgezet. Voor iedere € 5,- die besteed wordt in deze winkels, ontvangt de klant één stempel. Met een volle kaart – 100 stempels – mag voor een bedrag van €25,- getankt worden bij het Fina Benzinestation aan de Herenstraat in Voorhout.

Iedereen mag zoveel kaarten volmaken als gewenst is. Iedere winkelier heeft zijn eigen kleur stempel en de bedoeling is, dat op iedere kaart minimaal 1 stempel van de vijf verschillende winkels gedrukt is.

De vijf winkeliers zijn zeer enthousiast over deze actie. Ze hebben kleurrijke posters gemaakt en deze hangen prominent in de winkels. Ook over de naam “Heeren van Voorhout” is goed nagedacht. John Voordouw vertelt: “We waren op zoek naar een eigentijdse en ludieke naam die toch het verleden in zich draagt. Nou, en ineens schoot deze benaming me door het hoofd: Heeren van Voorhout! En Heeren uiteraard op de ouderwetse manier geschreven.” Vorige week is er een foto gemaakt van de vijf Heeren.

Dit is het eerste gezamenlijke initiatief van deze versspeciaalzaken, maar wanneer het succesvol blijkt, zullen er nog vele volgen!

De spaarzegelactie begint op zaterdag 1 april en zal duren tot en met 30 november. Er kan gratis getankt worden met de volle spaarkaarten tot 1 januari 2007.

WoonZorgcentrum Agnes viert honderdjarig bestaan

Voorhout - Moeder Overste M. Emanuel was begin van de vorige eeuw zeer betrokken bij het wel en wee van de medemens. Zij zorgde ervoor dat in 1906 Huize Sint Agnes werd opgericht in Voorhout. In het tehuis werden zieken verpleegd, bejaarden verzorgd en werd onderwijs gegeven. Duizenden mensen hebben de afgelopen eeuw dankbaar gebruik kunnen maken van wat Moeder Overste Emanuel heeft opgezet.

door Joep Derksen


Het huidige gebouw van de Agnes staat alweer sinds 1974. Op 16 maart is het precies 30 jaar geleden dat zuster Jacobia de eerste nieuwe paal in de grond sloeg. En nu staat er een nieuwe verhuizing voor de deur.

Al jaren is er gepraat om de zorg- en dienstverlening nog verder te verbeteren en de LAS heeft ervoor gekozen de start van de bouw van een nieuw multifunctioneel WoonZorgcentrum te laten samenvallen met het honderdjarig bestaan. Zo’n verhuizing brengt natuurlijk onzekerheden met zich mee voor de betrokkenen, maar deze week overheerst het feestgevoel!

Feestweek Agnes, “Een week met een gouden randje”, zo staat er op het programmaboekje geschreven. In de week van 6 tot 12 maart was er elke dag wel wat te doen voor de bewoners: optredens, een reünie, recepties, kerkdiensten en een open huis. En natuurlijk: veel muziek dat oude herinneringen weer doet leven. ‘t Kleine café aan de haven, Pommetje Horlepiep en Bij ons in de Jordaan.

Heleen Crucq vertelt enthousiast over de feestweek: “Naast alle hiervoorgenoemde activiteiten doen we ook wat extra voor onze bewoners en medewerkers. Mevrouw Bouman is onze oudste bewoner en ze heeft een cadeau van ons gekregen. Daarnaast krijgen alle bewoners van de Agnes ook een presentje. De heer Jan van de Berg is al 42 jaar bij ons medewerker van de Technische Dienst. Hij zou eigenlijk al op 1 januari met pensioen gaan, maar hij blijft speciaal wat langer werken om ervoor te zorgen dat beide nieuwe locaties volledig operationeel zijn op het technische vlak. We zijn blij dat we nog altijd gebruik kunnen maken van zijn kennis!

Na de feestavond afgelopen vrijdag voor bewoners en medewerkers, waar Cultuur Verheft een fantastische voorstelling gaf, was er zaterdag een Open Huis. In de kapel zal dan een expositieruimte te zien zijn met foto’s uit het verleden van de Agnes. Tevens worden handwerkjes en lootjes verkocht. Ook gaat de inventaris onder de hamer. De opbrengst van deze activiteiten zal volledig gebruikt worden voor het welzijn van de bewoners. We gaan nu namelijk van 1 naar 2 locaties en dat betekent dan ook dat we bijvoorbeeld twee televisies en twee open haarden nodig hebben. Maar, wees niet bezorgd: ook als de opbrengst niet hoog is, dan komen de televisies en de open haarden er ook wel, hoor!” lachte Heleen.

De officiële opening van het gebouw aan de Ravellaan zal zijn op 8 april aanstaande. De bewoners zitten dan al weer twee weken in hun nieuwe kamer.

Exposities geen kunst voor Kunstpromotie Voorhout

Voorhout - Werkgroep Kunstpromotie Voorhout is opgericht in 1992. Het initiatief hiertoe is genomen door de toenmalige burgemeester van Voorhout, mevrouw De Goeij. De Volksuniversiteit Voorhout wed gevraagd om kunstexposities te organiseren. Vier vrouwen namen de uitdaging aan. Riet Lippits vertelt over haar ervaringen.

door: Joep Derksen


“De allereerste expositie was uitsluitend bedoeld voor de Voorhouters. De titel van de expositie was dan ook: “Een Blik Op Voorhout”. Werkgroep Kunstpromotie Voorhout heette op dat moment ook nog: Voorhout Creatief. Deze expositie was een doorslaand succes. Sinds de eerste expositie zijn onze activiteiten bekend geworden in de gehele regio en daarbuiten. Mensen komen van heinde en verre om bij de opening van iedere nieuwe expositie aanwezig te zijn; uit onder meer Wassenaar, Den Haag, Hillegom, Haarlem, Leiden en natuurlijk Sassenheim en Warmond.

We waren een beetje bezorgd dat de bezoekersaantallen voor de exposities in het gemeentehuis van Voorhout veel lager zouden zijn, nu de afdeling burgerzaken naar Sassenheim is verhuisd. Dit valt echter 100% mee: de belangstelling is even groot als voor de gemeentelijke fusie. Overigens staat of valt ons enthousiasme niet bij de mate van opkomst, want we organiseren alle exposities volledig op vrijwillige basis. We ontvangen namelijk geen subsidie en hebben dat ook niet nodig.

Tot nog toe hebben we alleen geëxposeerd in het gemeentehuis van Voorhout, maar wellicht gaat dat in de toekomst veranderen. We bekijken ook de mogelijkheid om in Sassenheim te exposeren, maar de ruimte in dat gemeentehuis is vrij beperkt. Daar komt bij dat de grote glazen ruiten in Voorhout zorgen voor een prachtige lichtinval, wat de kwaliteit van de exposities weer versterkt.

Expositie

De huidige expositie die – gratis – te zien is in het gemeentehuis van Voorhout kan tot 13 maart bezichtigd worden. Van 21 maart tot en met 5 mei zal er dan weer een nieuwe expositie te zien zijn; niet alleen bronzen beelden van Christine Devine-Heyda, maar ook schilderijen van Inez Köhler. Momenteel exposeren de volgende kunstenaars. Kees Ballintijn is een echte fotograaf die een bepaalde techniek gebruikt bij zeefdrukken. Dit zorgt voor heel verrassende kleureffecten. Elly Deinum exposeert haar sieraden voor de eerste keer; de reacties zijn heel positief. Anne Hulleman maakt keramische beelden. De inspiratie voor haar huidige collectie heeft ze opgedaan in Egypte. Frieda Naaborgh maakt ook zeefdrukken en zij gebruikt een mooie vlakverdeling. Bertus de Korte heeft heel verrassende kunstwerken. Hij noemt het: “verhalende kleinplastieken”. Van onderdelen van klokken en wekkers maakt hij allerlei nieuwe ontwerpen: auto’s, speeltjes en veel meer”.

Riet Lippits vertelt verder: “Bij iedere expositie werken we met andere mensen. Een paar jaar geleden hadden we zelfs een wachtlijst van 2½ jaar. Momenteel ben ik al bezig met exposities voor 2007. Kunstenaars hebben ook een langere aanlooptijd nodig; ze werken graag naar een expositie toe. Ze willen niet allerlei designs binnen een week in elkaar flansen, maar willen zorgen dat hun beste kwaliteiten tentoongesteld kunnen worden”.

Anekdote

Op de vraag wat het meest is bijgebleven haalt mevrouw Lippits herinneringen op: “Een keer hadden we een expositie van mevrouw Nso Abomo uit Kameroen. Indertijd woonde ze in Voorhout. We wilden een speciaal iemand uitnodigen om de officiële opening te doen, maar dat deed ze liever zelf. We waren erg benieuwd hoe dat zou gebeuren en we werden niet teleurgesteld. Ze kwam in typisch Kameroenese klederdracht binnen, op blote voeten en met een groot Afrikaans drumtoestel. Een kwartier lang gaf ze een roffelpresentatie van jewelste!

Ook denken mensen vaak dat we voor de gemeente werken. Ze zien ons zo vaak in het gemeentehuis, dat ze ons ook vragen gaan stellen over gemeentezaken.”

“Is het organiseren van steeds weer een nieuwe expositie niet ontzettend vermoeiend en tijdrovend?” zo was de vraag. “Oh nee, helemaal niet! In mijn leven heb ik veel verschillende dingen gedaan, onder meer een paar jaar les gegeven aan de Volksuniversiteit Voorhout. Maar na een aantal jaren begint het bij mij steeds weer te kriebelen en ben ik op zoek naar een uitdaging. De Werkgroep Kunstpromotie doe ik nu al weer 14 jaar en het is steeds weer anders. Je komt met nieuwe kunstenaars in aanraking krijgt andere bezoekers, ziet allerlei verrassende ontwerpen en geniet steeds weer”.

“Hoe bereikt u de mensen? U heeft geen website, bijvoorbeeld?” “Inderdaad, we bereiken de mensen met een persoonlijke mailing. We werken ook niet met een lidmaatschap of iets dergelijks. Mensen die zelf aangeven interesse te hebben, krijgen voor iedere nieuwe expositie weer een persoonlijke uitnodiging. Soms stelt de Werkgroep deze uitnodiging samen en soms ontwerpen de betreffende kunstenaars zelf een invitatiekaart. We nodigen iedere keer zo’n 200 – 250 personen uit, en deze lijst wordt regelmatig vernieuwd”.

Voor meer informatie over de Werkgroep “Kunstpromotie” Voorhout kunt u contact opnemen met Riet Lippits: 0252 214 165.

Fauzia's Lingerie en Beenmode sluit deuren

Voorhout - Na bijna 11 jaar stopt mevrouw van den Bos met haar zaak: Fauzia’s Lingerie en Beenmode aan de Herenstraat 79 in Voorhout.

door: Joep Derksen


“Het is tijd voor wat anders”, zo vertelt Fauzia van den Bos. “Ik heb een goede tijd gehad hier in Voorhout met heel veel fijne klanten. Er bestond echt een vertrouwensrelatie: wanneer ik de mensen een lingerie aanbeval, gingen ze af op mijn advies. Ook nadat ik aankondigde dat ik mijn zaak van de hand deed, heb ik een storm aan steunbetuigingen ontvangen; van jonge zowel als oudere klanten. Bloemen, flesjes wijn en cadeaubonnen heb ik gekregen: het is echt hartverwarmend!”

Fauzia vervolgt: “Daarnaast is het opvallend dat sinds ik de posters met het opschrift “Totale uitverkoop” heb opgehangen, er allerlei onbekende mensen bij mij in de zaak komen. Die vragen dan allemaal: “Oh, ben je failliet?” Gek word ik ervan! Na ruim tien jaar vind ik het tijd voor wat anders. Nadat ik de zaak begin maart definitief gesloten heb, ga ik eerst een paar maanden vakantie vieren en lekker de boel de boel laten. Hierna ga ik mijn oude liefde weer oppakken: werken op het gebied van communicatie en marketing”.

Op de vraag wat Fauzia van de Herenstraat als winkellocatie vond, was haar antwoord: “Naar mijn mening is het winkelbeleid van de gemeente Voorhout knudde geweest. Kijk toch zelf: Voorhout heeft toch geen winkelstraat. Als mensen echt willen winkelen, dan gaan ze naar Sassenheim, Lisse en andere omliggende dorpen. En dat is toch zo zonde, want ook Voorhout zou over prachtige winkelfaciliteiten moeten beschikken”.

Bibliotheken worden steeds professioneler

Teylingen - Onlangs zijn de bibliotheken in Voorhout, Sassenheim en Warmond gefuseerd en opgegaan in een stichting waarin ook de bibliotheken van Oegstgeest, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout ondergebracht zijn. Mevrouw Liesbeth van Splunter verteld over de ervaringen tot nu toe.

door Joep Derksen


Liesbeth heeft al veel ervaring in de bibliotheek. Zo’n 30 jaar geleden is ze opgeleid tot Bibliothecaris en ze houdt van haar vak. Vanaf 1 maart is ze de nieuwe Teamleider voor de bibliotheken in Teylingen. Liesbeth vertelt over de fusie: “Bibliotheken bestaan al circa 110 jaar. Wat begon als enkel een uitleeninstelling, is later uitgebreid naar een informatievoorzienend orgaan. Vroeger was het zo dat iedere bibliotheek een zelfstandige stichting was met een eigen bestuur dat haar belangen bij de eigen gemeente vertegenwoordigde. Aangezien ongeveer 80% van de inkomsten van de gemeente afkomt, moest iedere vestiging vechten voor haar eigen bestaansrecht. Nu hebben we één stichting die 7 bibliotheken vertegenwoordigd en de gemeenschappelijke belangen behartigd.

Het voornaamste doel van deze samenwerking is het beter bedienen van onze klanten. De bezoekers moeten betere producten krijgen. We gaan onze diensten bundelen en automatiseren, waardoor meer diensten kunnen worden aangeboden. We zijn nog maar niet van start gegaan, maar nu al hebben we een formulier gemaakt waarop de mensen hun suggesties aan ons kunnen doorgeven.

Daarnaast gaan we ook onze bestaande activiteiten uitbreiden. Zo hebben we sinds een paar jaar het landelijke netwerk Al@din (spreek uit: Aladin). Dit is een website waarop iedereen vragen kan stellen over allerlei onderwerpen. Je hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek om een antwoord te krijgen op je vraag. Al@din past in ons concept van informatievoorziening aan de inwoners.

Ook gaan we door met het organiseren van allerlei andere activiteiten, zoals de nationale voorleesdagen en de culturele vorming voor de basisscholen. Daarnaast komen ieder jaar twee kinderboekenschrijvers naar Sassenheim en Voorhout. Kinderen kunnen dan met deze schrijvers kennismaken. Er is geen betere stimulans om te lezen dan dat!”

Mevrouw Van Splunter gaat verder: “de Wethouder Henriëtte Wilbrink gaat ook over de bibliotheken. In de afgelopen vier jaar hebben we heel plezierig met haar samengewerkt in de gemeente Sassenheim, dus we zien de komende vier jaar met vertrouwen tegemoet. Wel is het natuurlijk even afwachten wat de gemeente Teylingen gaat doen, want 80% van onze inkomsten komt van de gemeente. Wij kunnen ons overigens niet voorstellen dat een van de vestigingen zou moeten sluiten, want de drie bibliotheken liggen zeer ver van elkaar. Ook hebben de gemeentebesturen van Warmond, Voorhout en Sassenheim in hun Nota Beleef de Bibliotheek eind vorig jaar duidelijk aangegeven dat ze vinden dat alle inwoners door de bibliotheken bediend moeten blijven.

We blijven ons aanpassen aan de realiteit. Naast boeken hebben mensen ook toegang tot luisterboeken, digitale informatie, uittreksels, informatie over schrijvers, en Internet. Ook als men geen lid is, is men van harte welkom. Je kunt bij ons in de bibliotheek rustig een boek lezen, gebruik maken van het Internet, de dagelijkse krant, tijdschriften, computerbladen en dergelijke.

Daarnaast zorgen we voor een verdergaande professionalisering. We hebben in Sassenheim altijd met vaste, betaalde, medewerkers geopereerd en dat bevalt prima. In Warmond en Voorhout werken veel vrijwilligers en zij doen het ook heel goed. Warmond en Voorhout hebben een leuke collectie en er is veel deskundigheid over deze collecties. Voor het beantwoorden van specifieke vragen echter, zullen we in de toekomst gebruik maken van een gespecialiseerde en hiervoor opgeleide bibliothecaris. Deze persoon zal dan aan de inlichtingenbalie snel en efficiënt de juiste antwoorden kunnen geven. Laat er echter geen misverstand over bestaan: onze vrijwilligers zijn heel enthousiast bezig en voor ons bijzonder belangrijk, zeker ook met betrekking tot het organiseren van tentoonstellingen en het begeleiden van activiteiten”.

Gevraagd naar een leuke anekdote vertelt Liesbeth: “In de afgelopen jaren zijn er natuurlijk veel leuke dingen gebeurd. Wat me nu te binnen schiet, is dat af en toe een oudere mevrouw bij ons langs komt en ons een doosje koekjes brengt. Puur omdat ze het fijn vindt dat we haar zo goed helpen. En het zijn nog lekkere koekjes ook!”

Wilt u meer weten over de bibliotheek, dan kunt u terecht op:
www.bibliotheekbollenstreek.nl. Voor informatie over Al@din, kijk dan op: www.bibliotheek.nl

De Kringloopwinkel zamelt spullen in voor Oost-Europa

Sassenheim - De Kringloopwinkel, gevestigd aan de Kagerdreef 51A in Sassenheim, is 12 jaar geleden opgezet door het Pastoraal Fonds van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente te Sassenheim. De doelstelling van het Pastoraal Fonds is het verlenen van materiële, financiële, diaconale en pastorale hulp. In het bijzonder aan de gemeenten Tileagd in Roemenië en de gemeenten Gát, Csikos, Balazsér, Csonkapapi, Kigyós, Kisbégány en Nagybé-gány in Oekraïne. De Teylinger loopt een dagje mee.

door Joep Derksen


Op een frisse dinsdag zijn Nico Broekhuizen, Aad Breedijk, Siep Eisenga en Theo Reckman al vroeg in de weer om vele dozen met kleren in te pakken en te verschepen naar Oekraïne. Op deze dag gaan 380 dozen per vrachtwagen naar het dorp Gát. Jaarlijks vertrekken er 10 vrachtwagens met goederen met in totaal 7.000 dozen aan goederen naar Roemenië en Oekraïne.

De Kringloopwinkel is ontstaan uit de jaarlijkse rommelmarkt in ’t Soldaatje in Voorhout. Uit de opbrengsten van deze rommelmarkt werden initiatieven voor noodhulp ondersteund. De rommelmarkt was zo’n succes, dat er een speciale winkel met tweedehands (of derdehands) spullen werd geopend. Tegenwoordig is deze winkel gevestigd aan de Kagerdreef.

Alle inwoners van Teylingen kunnen hun oude kleren, meubels, speelgoed, boeken, huishoudelijke artikelen, elektra en overige spullen afleveren bij de Kringloopwinkel. Wanneer u heel veel spullen heeft, of als u minder mobiel bent, kunt u de Kringloopwinkel vragen de spullen bij u gratis af te komen halen.

Waar de Kringloopwinkel zich vooral mee bezig houdt, is het versturen van goederen naar mensen die aan alles gebrek hebben. Deze spullen worden rechtstreeks verzonden naar de eigen contactpersonen in Roemenië en Oekraïne, en dus heeft men geen last van bureaucratische problemen. Het regelen van deze goederen heeft heel wat voeten in de aarde.

Nico vertelt: “Zo’n 13 jaar geleden las ik een advertentie in de krant. Men was op zoek naar iemand die de rommelmarkt in goede banen kon leiden. Wat begon als vrijwilligerswerk is eigenlijk een fulltime baan geworden. Een baan overigens die ik met veel plezier uitvoer, samen met 170 andere vrijwilligers overigens.

De mensen die betrokken zijn bij de Kringloopwinkel voeren een breed scala aan werkzaamheden uit. We hebben chauffeurs die de goederen bij de mensen ophalen, anderen selecteren de spullen op kwaliteit en soort en weer anderen doen het “zware” werk; inpakken, stapelen en verzenden.

Er zitten veel plezierige kanten aan onze activiteiten. Het is een sociaal gebeuren, we zijn bezig voor de medemensen; dit zorgt ook voor een hoge mate van collegialiteit. Minder fijn is soms dat het werk vaak hetzelfde is: goederen inzamelen, inpakken in andere dozen en weer inladen in vrachtwagens”.

Siep: “Heel soms krijgen we wel eens negatieve opmerkingen van mensen waar we spullen komen afhalen. Deze mensen denken soms dat we alle rotzooi meenemen, en niet enkel de spullen die nodig zijn. Ook komt het voor dat men op de dag van een verhuizing ons nog even belt en vraagt of we even vijf banken en zes tafels komen afhalen. Dit kan echter niet zomaar tussen alle activiteiten door, dat moet echt ingepland worden”.

Theo: “Er zijn veel mensen die betrokken zijn bij de hulpgoederen, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, met name chauffeurs en sjouwers. Het is echter heel moeilijk om met personen in contact te komen die interesse hebben om zich bijvoorbeeld een uurtje per week in te zetten. Het is voor ons ook interessant om een stagiaire van een opleiding mee te laten lopen. We hebben hierover contacten gehad en alles leek geregeld, maar de betreffende stagiaire is nooit komen opdagen”.

Op de vraag hoe de Kringloopwinkel aan alle dozen komt, waarin de spullen verpakt worden, was het antwoord: “We bietsen veel; bij supermarkten, bij bedrijven en af en toe krijgen we een lading kartonnen dozen van een fabriek in Etten-Leur, Kappa Verpakkingen. Wat betreft ons restafval: tot nu toe konden we dit gratis naar het gemeentedepot brengen, maar we zijn bang dat wanneer het afvaldepot in Sassenheim wordt opgeheven, we wellicht moeten gaan betalen voor het restafval”.

Het laatste woord is aan Nico: “Wat altijd fijn is om te doen: jaarlijks bezoek ik de dorpen waar we de goederen naar toe brengen. Ik spreek met de mensen, maak foto’s en geniet van alle enthousiaste reacties die we krijgen. Uiteindelijk is dat toch waar het om gaat in het leven: je medemens helpen”.

Voor meer informatie over de Kringloopwinkel, kunt u hun website bekijken:
www.kringloopwinkelsassenheim.nl

Bibliotheek Voorhout breidt uit

Voorhout - Na jarenlang praten is de kogel door de kerk: de bibliotheek in Voorhout gaat nu ook de eerste verdieping in gebruik nemen.

door: Joep Derksen


De bibliotheek van Voorhout ligt op een prima plek aan de Kerkzicht. Op de begane grond staan honderden boeken en ook is een heel computernetwerk aangelegd voor de circa 4.200 leden. De eerste verdieping is echter tot nu toe nooit gebruikt, maar dat gaat veranderen.

De gemeente Voorhout had nog een potje van circa € 80.000 liggen en dit geld, samen met een eigen bijdrage van de bibliotheek, zal worden besteed om de bibliotheek uit te breiden. De architect Ingeborg Kleijnjan zal een plan uitwerken hoe de eerste etage het beste kan worden ingericht. Er zal onder meer een lift moeten komen, zodat minder mobiele mensen ook gemakkelijk naar boven kunnen en tevens moet er een nieuw aircosysteem worden geplaatst.

De verwachting is, dat het nieuwe gedeelte in de zomer van 2006 in gebruik genomen kan worden.

VluchtelingenWerk Voorhout verhuist naar Sassenheim

Voorhout - Al jaren is VluchtelingenWerk gevestigd aan de Kerkweg in Voorhout. Er vinden de laatste tijd echter veel veranderingen plaats en dat heeft ertoe geleid dat een andere locatie gezocht en gevonden is.

door: Joep Derksen


Vluchtelingen die in Teylingen komen wonen, zullen voortaan worden opgevangen op een nieuw adres: ’t Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40c, 2171 ER in Sassenheim.

De huidige locatie van VluchtelingenWerk wordt gesloopt en mede in verband met het samengaan van de gemeenten Voorhout, Sassenheim en Warmond is er gekozen voor een meer centrale locatie om vluchtelingen en nieuwkomers te ondersteunen.

Mevrouw Marga Goorden is coördinator van VluchtelingenWerk DBN, afdeling Teylingen. Zij vertelt: “Het kan lastig zijn voor de vluchtelingen om de nieuwe locatie te vinden. We bekijken nu of de eerstkomende tijd onze vrijwilligers met de individuele vluchteling mee kunnen gaan naar ons kantoor.

Voor de komende jaren verwachten we dat het aantal vluchtelingen verder af zal nemen. Dit heeft ertoe geleid dat we ons dienstenpakket gaan uitbreiden. Vanaf januari 2006 zetten we zogenaamde conversatiegroepen op voor vrouwen van buitenlandse afkomst. Zij krijgen veel informatie over hoe de dingen gaan in Nederland. Onder meer zal besproken worden hoe de gezondheidszorg in elkaar zit, hoe het schoolsysteem werkt en op wat voor manieren de Nederlandse opvoeding anders is dan de vrouwen gewend zijn”.

VluchtelingenWerk is vanaf 14 december te bereiken op telefoonnummer: 0252 216 213.

Schoenmakerij Ben viert 10-jarig jubileum

Voorhout - Jarenlang werkte Ben Majoor bij zijn vader in de zaak. Hier ontstond ook zijn liefde voor het vak van schoenmaker. In 1995 hakte Ben de knoop door en besloot om zijn eigen zaak op te zetten. Voorhout was de perfecte locatie: hier was nog geen kwaliteitsschoenmakerij annex leerwinkel. Deze maand viert Ben met zijn vrouw Wil het tienjarige jubileum: een goed moment om even terug te kijken op de afgelopen periode.

door: Joep Derksen


Schoenmakerij Ben is een echte ouderwetse kwaliteitsschoenmakerij. Mooie, kwalitatief goede schoenen worden hier gerepareerd. Daarnaast worden tassen, portemonnees, riemen en schapenvachten schoenen verkocht. Ben en Wil hebben echt hart voor de zaak: ze praten honderduit over de winkel, de verbouwing die kort geleden is afgerond en over hun prettige omgang met de klanten.

Ben is van jongs af aan opgegroeid in de schoenenwereld. Zijn vader was 50 jaar schoenmaker. Ben heeft bij zijn vader de technieken ontwikkeld om schoenen te repareren. Zijn vader adviseerde hem om schoenverkoper te worden, omdat hier meer geld in te verdienen zou zijn. Ben vond echter het repareren van schoenen veel dankbaarder werk. “Het repareren van spullen geeft mij veel voldoening, dat is de liefde voor mijn vak”, aldus Ben.

“In mijn eigen zaak kan ik alles zelf doen. Ik geloof heilig in mijn persoonlijke manier van werken: er moet één gezicht zijn voor de klant. Dit geeft een zekerheid van kwaliteitsgarantie voor degenen die binnenkomen. Wij zijn een echte ouderwetse schoenmakerij en bieden vakmanschap met serviceverlening. Klanten zijn tegenwoordig veel kritischer en kwaliteitsgericht, maar ze waarderen ons heel erg: afgelopen week vertelde een klant hoe blij ze was dat ze twee paar herenschoenen kon laten repareren voor € 50,-, terwijl een nieuw paar herenschoenen gemakkelijk € 200,- kost”.

In november hebben Ben en Wil de zaak intern verbouwd. Samen hebben ze de tekeningen gemaakt en met hun tweeën hebben ze beslist over hoe de vernieuwde zaak eruit zou moeten zien. Het resultaat is goed zichtbaar en Wil en Ben zijn er zeer tevreden over.

Ben verteld: “Ik ben heel blij over hoe de afgelopen tien jaar zijn geweest. Ik heb de winkel uitgebouwd tot wat ik wil hebben. Ik ben zeer gelukkig met mijn fantastische vrouw en twee honden. Mijn fijne klantenkring maakt het geweldig om iedere dag voor hen te werken. Wil was ook een klant van mij en in de loop der jaren is de liefde bij ons opgebloeid. In januari zijn we getrouwd en nu runnen we de zaak samen”. Wil: “We genieten er samen van en ’s avonds zitten we vaak lekker samen thuis. Heerlijk is dat”!

Op de vraag wat de verwachtingen zijn voor de komende tien jaar, antwoordt Ben: “We zullen onze kwaliteit van werken en dienstverlening behouden. Er komt zeker geen tweede winkel, want je kunt maar op één plek tegelijk zijn. We willen daarnaast blijven bijdragen aan de goede kwaliteit van winkels die te vinden zijn in de Herenstraat”.