Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 september 2010

Leren solliciteren op Landelijke Banenmarkt

LISSE – De Landelijke Banenmarkt is een plek waar werkgevers en werknemers elkaar kunnen ontmoeten. Bij het UWV WERKbedrijf vindt deze gebeurtenis op donderdag 7 oktober voor de achtste keer plaats. Met behulp van competentietesten, speedmeets en workshops vergroten mensen die “tussen twee banen zitten” hun kans op een nieuwe betaalde functie. De werkgevers kijken tegelijkertijd wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Jim Groen, adjunct vestigingsmanager, en Marije Egberts, senior werkcoach werkgeversteam, zijn de afgelopen weken in de weer geweest om de Banenmarkt zo succesvol mogelijk te laten verlopen voor de verwachte 550 werkzoekenden en twintig ondernemingen die honderden banen ter beschikking hebben. Uit de hele Duin- en Bollenstreek zullen de mensen toestromen, zo is de verwachting.

Er is dan ook op die dag van alles te doen, zo informeert Egberts: “We bieden competentietesten aan, zodat je kunt kijken welke kwaliteiten je hebt en welk beroep er het beste bij je past. Dat vergemakkelijkt het zoeken naar een geschikte baan. Ook zijn er workshops voor sollicitatietraining, waar geleerd wordt hoe een CV het beste geschreven kan worden en hoe je jezelf moet presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.” De speedmeets tussen werkgever en werkzoekende bleken de afgelopen jaren zeer effectief te zijn: de UWV selecteert potentiële geschikte kandidaten, waarna een bedrijf dat een stand heeft gehuurd vijf kandidaten in een uur spreekt.

Nut

Bij het UWV zijn zo’n 2.400 mensen uit de Duin- en Bollenstreek ingeschreven. Bij de meeste banen die in het bestand zitten, gaat het om functies voor mensen met een LBO- of MBO-opleiding. Maar ook een enkele HBO-er kan slagen als deze actief is op het gebied van ICT of P&O. Heeft deze Banenmarkt wel zin? Immers, al twee jaar zit Nederland in een recessie en het aantal werklozen loopt nog altijd op. Groen is geheel overtuigd van het nut: “De mensen in deze streek hebben een hoog arbeidsethos. Bovendien hebben we contacten met bedrijven in onder meer Leiden, Nieuw Vennep en op Schiphol. We proberen in onze zoektocht naar nieuwe banen dus regio-overstijgend te werken. Natuurlijk is het nu lastiger dan twee jaar geleden om een baan te zoeken, maar het lukt ons nog altijd behoorlijk. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben zich 3.259 werkzoekenden bij ons aangesteld. Voor meer dan 60% van deze mensen hebben we weer een baan gevonden.”

De Landelijke Banenmarkt vindt plaats op donderdag 7 oktober, van 14:00 uur tot 20:00 uur, bij UWV WERKbedrijf, Hobahostraat 92, 2161 HE Lisse. W: www.werk.nl.

01 september 2010

Binnen anderhalve minuut je eigen kookboek

NOORDWIJK – Na een voorbereidingstijd van anderhalf jaar hebben Meindert de Groot en Roy van Leeuwen een nieuw internetconcept opgezet. Met hun website www.cookyourbook.nl kan iedereen een eigen kookboek maken, samengesteld uit recepten die geheel naar de smaak zijn van de besteller/kok/auteur zelf. Ook kunnen kookgekken hun eigen recepten aanmelden bij de website. Als die recepten in een kookboek gebruikt worden, ontvangen de creatievelingen een kleine vergoeding. Een win-win situatie, zo oordeelt De Groot. “Dit zijn (h)eerlijke kookboeken.”

Door Joep Derksen

Op de genoemde site kan iedere kok, amateur of professioneel, een door haar of hem bedacht recept uploaden. Volgens Noordwijker De Groot wordt ieder recept door een culinair specialist (Wilma van Hoeven) gekeurd op originaliteit, bruikbaarheid en oorspronkelijkheid. Wanneer het recept voldoet aan de normen, komt deze op de website te staan. De mensen die hun eigen kookboek willen bestellen, kunnen kiezen uit duizenden recepten op basis van een “klik en kies-systeem”. Door het bepalen van de eigen voedselvoorkeuren (wel of geen vlees, glutenvrij of visrijk), kan de sitebezoeker de gewenste recepten aanklikken. Na bestelling van het boek staat dit exemplaar binnen tien dagen in de eigen keuken.

Al vijf jaar liep De Groot (29) rond met zijn idee voor een dergelijke website, maar tot voor kort kwam het er niet van. Hij sloeg uiteindelijk de handen ineen met een oude vriend van hem, waarna het abstracte idee geconcretiseerd werd. “Ik ben creatief en mijn compagnon is analytisch ingesteld.” Ze zochten partners om dit idee te realiseren en kwamen in contact met grote bedrijven als John West, Bonduelle en organisaties als het Productschap Nederlands Visbureau. Maar ook werd een samenwerking opgezet met tv-chef Ad Jansen. Voordat de introductiegesprekken plaatsvonden, lieten De Groot en Van Leeuwen hun gesprekspartners een zogenaamde “disclosure” ondertekenen. Op die manier zou niemand met hun idee aan de haal kunnen gaan, zo legt De Groot uit.

(H)eerlijk

Als een ware verkoper prijst hij zijn idee aan. “Dit zijn (h)eerlijke kookboeken die de mensen zelf kunnen samenstellen. Het aantal recepten varieert van 20 tot 100. Op iedere pagina vind je een recept met eten wat je lekker vindt en je kiest zelf of je een dun of dik kookboek wilt hebben.” Het klinkt allemaal geweldig, maar in hoeverre kan gegarandeerd worden dat de recepten op de site ook echt origineel zijn? Een beetje creatieveling kan met wat knip- en plakwerk allerlei bestaande recepten onder eigen naam verspreiden. “Wij kunnen snel zien of het recept gejat is of niet. Ook moet de uploader volgens de algemene voorwaarden aangeven dat hij geen plagiaat pleegt. Het is echter wel zo dat een recept zelf niet auteursrechtelijk beschermd is. Iedereen mag aardappelen met rode kool combineren.”

Waarom zou iemand nog willen betalen voor een kookboek? Overal op het internet zijn gratis recepten te downloaden. “Het gaat boven verwachting goed; we hebben al een paar honderd boeken verkocht sinds we de website in juni hebben gelanceerd. We verwachten in december een gigantische piek aan online bestellingen. Het voordeel van onze website op andere receptenwebsites is dat je bij onze recepten blindelings de aanwijzingen kunt volgen om een heerlijke maaltijd te krijgen. Wij kijken of de ingrediënten gangbaar en goed verkrijgbaar zijn. Daarnaast hoef je geen recepten aan te maken, al mag dat natuurlijk wel. De bezoeker kan ook de recepten aanklikken, die wij aanbevelen op basis van de opgegeven voorkeuren.” De Groot laat zien hoe snel het lukt om een eigen receptenboek aan te maken. Hij geeft op de site enkele voedselvoorkeuren aan, klikt op een twintigtal aanbevolen recepten en binnen anderhalve minuut kan hij een nieuw kookboek bestellen.

Aanlooptijd

Het idee heeft een lange aanlooptijd gehad en ongetwijfeld hebben er veel kosten gezeten in de ontwikkeling en opbouw van de website. Maar nu dit eenmaal gerealiseerd is, is in feite het meeste werk gedaan en moeten enkel de bestellingen en nieuwe recepten bijgehouden worden. Krijgen de receptenindieners nog een financiële beloning? “Circa 20 tot 30% van de boekopbrengst staan we af aan de receptindieners. Per recept dat besteld wordt, is dat zo’n vijf cent. Wij bieden hiermee een platform aan onbekende mensen, die op een eenvoudige manier een centje bij kunnen verdienen.” De kookboeken zelf kosten, afhankelijk van het aantal bestelde recepten, tussen 20 en 55 euro. De kwaliteit van de boeken is vergelijkbaar met de fotoboeken van Kruidvat; er is een index naar soort eten en gerechten, zoals ontbijt, lunch, voor-, hoofd- en nagerecht. Elke soort is in het boek aangegeven met een eigen kleur en ook staan er icoontjes en foto’s bij de ingrediënten.”

Hoe staat het overigens met de kookkennis van de bedenker zelf? Wat is zijn favoriete gerecht? “Guaccamole.” En hoe maak je dat? “Met koriander, een tomaatje, twee verse pepers zonder zaadjes en limoensap. Vervolgens doe ik alles door de blender.” Of de website een doorslaand succes wordt, is nu nog niet zeker. De Groot beseft dat hij en zijn compagnon bezig zijn met een race tegen de klok. “We moeten de grote uitgeverijen voorblijven. Zij zijn nu bezig om een vergelijkbaar concept uit te vinden, maar daar hebben zij ook zeker nog anderhalf jaar voor nodig. In die tijd gaan wij ons verder ontwikkelen en garanderen wij de kwaliteit continue.”
Voor meer informatie: www.cookyourbook.nl.

Meer energie bij Lifestyle Chiropractic


LISSE – Lifestyle Chiropractic is verhuisd: maandag 30 augustus was de officiële opening van het nieuwe pand aan de Prins Bernhardstraat 54. Al vijftien jaar heeft Ken Koehler zijn eigen zaak en met dit nieuwe pand kan hij zijn cliënten nog beter van dienst zijn. “De energie is hier veel beter.”

Door Joep Derksen

Genietend kijkt Koehler om zich heen terwijl hij de journalist rondleidt. Hij toont de massagekamer, de kinderspeelplek en de cursusruimte op het souterrain. “In deze ruimte bied ik lasertherapie waardoor mensen binnen enkele behandelingen kunnen stoppen met roken. Ook overgewicht kan door deze lasertherapie worden aangepakt, uiteraard alleen onder de voorwaarde dat de mensen het ook zelf willen.”

Op de begane grond stroomt het zonlicht van alle kanten het gebouw binnen. “Kijk toch eens; hier is veel meer ruimte dan in ons oude pand en het is veel lichter. De energie is hier veel beter”, zegt Koehler enthousiast. Wat doet een chiropractor, in de volksmond ook vaak een “kraker” genaamd, nu eigenlijk? “We verlichten de druk op de zenuwen, zodat alle organen en systemen in het lichaam weer goed kunnen functioneren. Mensen kunnen jarenlang geen last hebben van storingen in het zenuwstelsel en vervolgens worden ze wat stijf en later wordt het pijnlijk. Pas als het weefsel beschadigd is, krijg je symptomen. Iedereen leeft zijn leven door de ruggengraat en wij dragen hier aan bij door het corrigeren van die ruggengraat. Het zenuwenstelsel wordt dan weer geopend, zodat het lichaam zichzelf kan herstellen. Gezondheid komt namelijk van binnenuit; medicijnen verdoven slechts het probleem en de pijn. Wij zijn niet bezig met ziekenzorg, maar met gezondheidszorg.”

Hij geeft een voorbeeld: “Teveel achter de computer zitten, contactsporten, overgewicht, roken of echtscheidingen. Door fysieke stress, emotionele stress of chemische stress kunnen subluxaties (een wervel of groep van wervels die de normale positie in de wervelkolom heeft verloren – JD) ontstaan. Deze wervels oefenen een extreme druk uit op de zenuwen, wat ten koste gaat van een goede gezondheid. Als chiropractor ben ik gespecialiseerd in het opsporen en corrigeren van subluxaties binnen de wervelkolom. Ik maak hierbij alleen gebruik van mijn handen en/of een klein instrument.”
Met de komst van een tweede chiropractor zal Lifestyle Chiropractic vanaf oktober zes dagen in de week open zijn: van maandag tot en met zaterdag. Voor meer informatie: Lifestyle Chiropractic, Prins Bernhardstraat 54, 2202 LJ Noordwijk, T: 071 364 7830, W: www.lifestylechiropractic.nl.