Van Vliet Uniekaas verlaat Voorhout na 72 jaar
VOORHOUT – Veel Voorhouters en Sassenheimers worden bevestigd in hun vrezen: Het in 1936 opgerichte bedrijf Van Vliet Uniekaas sluit binnenkort definitief haar deuren in Voorhout. Alle werkzaamheden verhuizen naar Kaatsheuvel, waar al 25 jaar een tweede vestiging actief is. “We gaan met pijn in het hart, maar de tijden zijn veranderd.”
Door Joep Derksen
Jan van Vliet, Ambassadeur Uniekaas, en Willem Jan Rote, General Manager, willen een ding heel duidelijk hebben: “Wij gaan dit bedrijf sluiten omdat het juist heel goed gaat met ons. We vinden het echt jammer dat we weg moeten. Graag hadden we willen uitbreiden, maar de bestemmingsplannen lieten dit niet toe. In Kaatsheuvel kunnen we wel doorgroeien.”
Tijdens het interview laten de beide vol trots een overzicht van hun producten zien: “De Echte Hollandse Goudsche is ons grootste product en we verkopen deze kaas in plakken en in stukken. Onze kaas heeft haar eigen receptuur en is natuurlijk gerijpt, zonder conserveringsmiddelen. We voeren een compleet nieuw design qua kleurenindeling op de verpakking en de kazen, maar we zijn ook vooruitstrevend met de verpakking zelf. Zo hebben we een grotere lip om het plastic eraf te halen en kan de verpakking weer dichtgeklikt worden. Ook is er nu kaas verkrijgbaar in stazakken die je kunt openen en weer dichtritsen. Onze drie merken Uniekaas, Parrano (Goudse kaas met een Italiaanse smaak) en Coach Farm (authentieke zachte geitenkaas) worden verkocht in drie landen: Nederland, Rusland en de Verenigde Staten.”
Over het verdwijnen uit het Voorhoutse verzucht Van Vliet: “We gaan met pijn in het hart, maar de tijden zijn veranderd. Met al die kleine stapjes die we in de afgelopen 72 jaar hebben gezet, met mijn vader de pionier voorop, ben ik blij met wat we bereikt hebben.” Rote vult aan: “We vinden het jammer dat we hier weg moeten, omdat we niet verder kunnen groeien. De lokale overheden zouden veel pragmatischer moeten zijn richting de lokale ondernemers en flexibel om moeten gaan met hun bedrijfsplannen. Heel veel ondernemers worden beperkt met regeltjes, waardoor ze niet kunnen doen wat ze willen. Als we hier hadden kunnen uitbreiden, dan zouden we absoluut overwogen hebben om te blijven, maar binnen het bestemmingsplan bleek zeer weinig mogelijk.”
Werknemers
Na 72 jaar verdwijnt Van Vliet Uniekaas dus rond september 2009 uit de Duin- en Bollenstreek. Het pand wordt verkocht. Wat gebeurt er met de circa tachtig mensen die momenteel nog werken op de afdelingen marketing & verkoop, logistiek en verpakking? Van Vliet: “Deze functies verhuizen naar Kaatsheuvel, maar de meeste mensen kiezen ervoor om niet mee te gaan. We hebben geholpen ander werk te vinden voor onze medewerkers en hebben hiervoor onze relaties gebruikt. Iedereen wil heel graag onze medewerkers hebben, want ze zijn van kwalitatief hoog niveau en hardwerkend. Bovendien is de huidige economische crisis voor onze foodsector geen bedreiging, maar juist een kans. De mensen gaan nu geen drie, maar twee keer op vakantie en gaan zich extra verwennen op het gebied van eten en drinken.” De aimabele Ambassadeur van Van Vliet Uniekaas besluit: “We houden van onze medewerkers en zijn keihard op zoek, zodat ze allemaal bij een andere onderneming geplaatst worden.”