Zakelijk nieuws

Een overzicht van ruim 1.100 gepubliceerde artikelen in regionale weekbladen en magazines. Deze verhalen gaan over ondernemers, groot en klein. Het is slechts een kleine selectie van onderwerpen, waarmee uw bedrijf ook in het nieuws kan komen! Voor meer informatie: www.writing4u.nl, Email: joepderksen@live.com. Foto's kunnen ook via dit emailadres besteld worden.

21 juni 2019

Zonnebank gewoon niet doen


STREEK – Terugkomen van een zonvakantie en dan pronken met een bruingetinte huid; miljoenen mensen doen dat ieder jaar. Maar ze beseffen niet, dat ze zichzelf iedere keer blootstellen aan de gevaren van huidkanker.

JOEP DERKSEN

Huidkanker is hard op weg om de nieuwe volksziekte nummer 1 te worden. Ieder jaar krijgen meer dan 50.000 mensen bij de dermatoloog te horen, dat ze een melanoom, basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom hebben. Op dat moment staat je leven even stil en vraag je jezelf af of je ooit nog jouw kleinkinderen ziet opgroeien.

En daarna denk je terug aan al die zomervakanties, waar je ‘lekker lag te bakken in de zon’. Terwijl je genoot van jouw derde pina colada deden de UV-A en UV-B stralen hun destructieve werk. Wie ooit als kind door de zon verbrandt is geweest, heeft ook een verhoogde kans op huidkanker. Zelfs het langdurig blootstellen aan zonlicht verhoogt het risico. Maar je bent zelfs niet veilig in de schaduw, aldus dermatoloog Vigfús Sigurdsson. ,,Je kunt ook verbranden in de schaduw, zeker als je in warme gebieden op het strand zit.’’

Maar moeten we dan allemaal met een parasol boven onze hoofden in huis blijven zitten? Zo erg is het ook weer niet, lacht Sigurdsson geruststellend. Zonlicht is nodig, zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken. ,,Als je in Nederland een half uurtje buiten loopt in de zon, waarbij alleen je armen en gezicht bloot zijn, krijg je al genoeg vitamine D voor de hele dag.’’ Dus twee uur bakken in de zon op het Noordwijkse strand zorgt voor een week aan vitamine D? ,,Dat is flauwekul. Bakken in de zon heeft absoluut geen nut. Als je helemaal bloot op het strand ligt, heeft je lichaam na drie minuten al genoeg vitamine D.’’

Zonnebanken zijn voor iedere dermatoloog een gruwel. Steeds meer mensen stellen hun lichaam bloot aan een overdosis van UV-straling door zo’n zonnebank. Hierdoor stijgt de kans op huidkanker enorm; zeker als je al op jongere leeftijd onder de zonnebank gaat liggen. Kinderen onder de 18 jaar mogen absoluut niet onder de zonnebank; de schadelijke langetermijngevolgen zijn niet te overzien.

Hoeveel zonlicht iemand kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Daarom moet je verstandig omgaan met zonlicht en je lichaam absoluut niet laten verbranden. Gebruik zonnebrandcreme alsof je pindakaas op een boterham smeert, maar draag ook kleding en petjes tegen de zon. Ga tussen 11:00 uur en 14:00 uur niet naar buiten, als er dan heel veel zon is.

Hier in Nederland is het wel verstandig om regelmatig naar buiten te gaan; anders kan dat leiden tot een vitamine-D tekort. Dat gebeurt regelmatig met oudere mensen, die veel binnen zitten en boerkadragende vrouwen. Het slikken van vitamine-D pillen is dan een verstandig advies. Sigurdsson: ,,Geniet van de zon, maar doe het met mate. Ga verstandig om met zonlicht en laat je absoluut niet verbranden. Je hoeft niet in de zon te bakken om vitamine-D te krijgen. Zomers krijg je in Nederland geen tekort aan vitaminen, als je gewoon af en toe de fiets naar het werk neemt.’’
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met dermatoloog Vigfús Sigurdsson.

De beste zomerboeken


STREEK – Gedurende deze mooie zomerperiode is het weer dé ultieme gelegenheid om een boek te gaan lezen. Of meerdere. Daarom hierbij een overzicht van de zes leukste boeken voor in de koffer.



Voorbij, Voorbij van Clairy Polak: Na alle positieve pers lijkt deze keuze misschien te makkelijk, maar het is een mooi boek en een indrukwekkend liefdevol relaas over de vernietigende kracht van Alzheimer. Wegleggen voelt bijna alsof je Clairy Polak zelf in de steek laat. Alsof je bagatelliseert wat het is, Alzheimer, wat het doet met de patiënt, met de partner, hun relatie en hun gedeelde verleden.



Zondebok van Jacobine van de Hoek: Voor de liefhebbers van de historische romans is dit een veelbelovend debuut. Een verhaal over liefde moed en macht, in aanloop naar de 80-jarige oorlog. Een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het 16e-eeuwse Amsterdam. 



En Johan zag dat het goed was door Rodney Rijsdijk en Robbert Tilli: Een boek over het Ajax van 2016-2109. In 32 geschreven en getekende portretten nemen deze auteurs je mee op reis. Voor de Ajacieden onder ons is het een prachtig boek. Je kunt lezen over verloren halve finales en finales, het verdriet rondom Nouri met de gelukzalige afsluiting van de beladen 34e landstitel. Lekkere, korte hoofdstukken voor de vakantie. 



De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell: Dit is een spannend avonturenboek voor iedereen van 8 jaar en ouder. Het verhaal gaat over vier kinderen, die met een vliegtuig crashen en op een mysterieuze stad in de jungle stuiten. Het heerlijke verhaal is ook nog eens aangevuld met prachtige illustraties.



Varg Veum, Laat de kinderen tot mij komen door Gunnar Staalesen: Op vakantie is het ook altijd lekker om een spannend verhaal te lezen, die garant staat voor een paar avonden goed vermaak. Varge Veum wordt in deze laatste thriller geconfronteerd met de beschuldiging van kindermisbruik en het in bezit hebben van kinderporno. Alles wijst op zijn schuld. Veum moet zelf bewijzen onschuldig te zijn en dat blijkt niet zo eenvoudig. 



Een kleine verrassing door Hendrik Groen: De oude Hendrik, die het samen met zijn vriend Evert Duiker vertikt zich neer te leggen bij het leven. Om vervolgens achter de geraniums te zitten. In dit nieuwe hilarische verhaal gaat vriend Evert voor de grap aan de haal met een kinderwagen - inclusief baby. Evert vindt het een goeie grap, Hendrik vindt het ongelooflijk stom! Dit boek is heerlijk voor op het ligbed, op het gras of gewoon in een stoel in de zomerzon.

Contribuant: Remco Houtepen van Boekhandel Venstra.

De gezonde barbecue


STREEK – Tegenwoordig wordt de barbecue (BBQ) veelal alleen in de zomer gebruikt, maar in feite is dit voor de mensheid de oudste manier van warm eten bereiden. Toen de holenmens het vuur ontdekte, bracht dat nieuwe mogelijkheden. Door het roosteren van het vlees, werd het gemakkelijker verteerbaar en door bepaalde vetzuren uit het vlees kon het brein van de holenmens zich ook ontwikkelen.

JOEP DERKSEN

Er zijn allerlei verschillende soorten BBQ’s; op houtskool, gas, maar ook elektrische en pelletbarbecues. Voor de houtskoolbarbecue worden doorgaans aanmaakblokjes gebruikt. En niet meer spiritus of brandgel; door steekvlammen kan dat brandwonden opleveren. Een prachtige nieuwe manier om BBQ’s aan te steken is de ‘one minute lighter’: dat is een soort föhn, die wordt aangesloten op stroom. Vervolgens blaast de one minute lighter warme lucht over de kolen en binnen een minuut branden deze kolen volop. Groot voordeel is, dat je door deze manier van aansteken geen nare bijsmaak hebt, zoals soms wel met spiritus het geval is.

Het aansteken van een gasbarbecue is een fluitje van een cent; met één druk op de ontstekingsknop is de BBQ binnen vijftien minuten op temperatuur. De elektrische BBQ gebruikt aardig wat stroom, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien kun je hier goed mee op een flatbalkon barbecueën, zonder dat de buren er last van hebben. Een elektrische BBQ zorgt namelijk voor heel weinig rook. Door het gebruiken van verschillende houtsoorten bij een palletbarbecue kun je de (rook)smaak van het eten beïnvloeden: altijd een leuke uitdaging voor de doorgewinterde BBQ-gebruiker!

De tijd ligt natuurlijk al lang achter ons, dat we alleen een hamburger, worstje of stukje saté op de BBQ leggen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig legio; vlees, vis, kip, groente en vis, tot een compleet driegangenmenu aan toe. BBQ-en is een ware beleving; als voorafje kun je bijvoorbeeld een stukje vis bereiden, met wat groente er bij. Om daarna als hoofdgerecht een heerlijke grote picanha met gegrilde groenten te laten sudderen. Een picanha is het staartstuk van een rund en, als het goed bereid wordt, een onwijs zacht stuk vlees. Hierdoor heb je voor de vervolmaking van de smaak alleen nog wat peper, zout en olie nodig. Als nagerecht kun je op de barbecue bijvoorbeeld een sinaasappel gevuld met chocoladecake en een likeursmaak leggen. Of ga voor een gevulde banaan met chocolade.

Om dit laatste mogelijk te maken, heb je een bepaald type BBQ nodig, die ook kunnen fungeren als oven. Barbecues als de Green Egg of de (wat goedkopere variant) Camaro Jo. Deze barbecues zijn bolvormig en kunnen afgesloten worden, waardoor de temperatuur kan oplopen tot zo’n 500 graden. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor het bakken van pizza’s of het maken van brood.

Maak je gebruik van een keramische BBQ? Lees dan deze tip goed door; maak tijdens het barbecueën nooit in één keer het deksel open; hierdoor komt er plotseling veel te veel vuurstof bij het vuur, zodat dit oplaait en je er brandwonden aan over kunt houden.

Van oudsher was de BBQ-bediener altijd de man, maar dit verandert langzamerhand. Steeds meer vrouwen willen ook gaan barbecueën, waarbij ze ook wel eens een workshop willen volgen om beter beslagen ten ijs te komen. Wie wel eens voor een barbecue gestaan heeft en zelf mag bepalen, wanneer het vlees wel of niet omgedraaid mag worden, kent het gevoel. Eigenlijk mag je even legaal pyromaantje spelen; jij bent de baas over de BBQ, het vuur en het voedsel.

Bij barbecue-eten denken veel mensen aan aangebrande stukjes vlees en dat is jammer, omdat een barbecuemaaltijd een culinair hoogtepunt kan zijn. Door het langzaam garen van shortribs, valt zo’n stuk vlees helemaal uit elkaar en krijgt het een fantastische smaak. Ook zijn er steeds meer vegetarische producten in opkomst. Zoals de sojaburgers, champignonburger of bonenburger. Met een goede kruidenverhouding kunnen deze vegaburgers heel lekker zijn.

Duurzaamheid

Je staat er niet direct bij stil, maar het gebruik van een barbecue kan ook heel duurzaam zijn. Dat eindigt niet bij het gebruiken van duurzame houtskool, wat langer brandt en dus minder vaak aangevuld moet worden. Wanneer buren en vrienden gezamenlijk gaan barbecueën, koken ze niet apart in hun eigen huizen en zo bespaar je CO2 uit. Kortom; iedereen moet samen aan de BBQ!

Voor kinderen zijn barbecues enorme magneten: laat ze niet te dicht bij komen, maar toon ze wel de schoonheid van het klaarmaken van vlees, groente, brood en pizza’s. Zo stimuleer je hun ambitie om te koken en dat kan voor henzelf later heel handig zijn. Een laatste tip: bewaar het barbecueën niet alleen voor de zomer; steeds meer mensen genieten hier ook van tijdens het najaar en de winter; waarbij je de barbecue buiten gebruikt en gezellig samen binnen kunt eten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Martijn Griekspoor van Mood4.

Fietsen en gezelligheid bij Laura


ALPHEN – Wie is Laura nou weer? Laura staat voor ‘Leiden, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Alphen aan den Rijn’ en ieder jaar fietsen deelnemers op routes, die richting die plaatsen gaan. De Laura Fietsroute werd 72 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en heeft een vaste schare aan deelnemers.

JOEP DERKSEN

Laura is een fietsvierdaagse, die ooit is begonnen om mensen kennis te laten maken met de omgeving net buiten de eigen wijk. Naast de ‘Daglaura’ is er nu al vijftig jaar ook een ‘Avondlaura’; speciaal voor mensen die overdag werken en ’s avonds ontspannen (of juist gepassioneerd) willen fietsen. Dit jaar wordt voor de vijfde keer ook de Kinderlaura georganiseerd, waarbij kinderen en hun (groot)ouders een afstand van 15 kilometer overbruggen. Bij alle evenementen is er volop gelegenheid om bij de ene of andere horecagelegenheid te ontspannen.

De Daglaura trekt ieder jaar de meeste deelnemers, waarvan de leeftijd varieert van onder de tien jaar tot boven de tachtig. Dit jaar wordt die gehouden op 2, 3, 4 en 5 juli en op dit moment hebben al meer dan 1.750 mensen zich aangemeld. Op woensdag 3 juli wordt de kinderfietstocht gehouden, waarbij de deelnemertjes Archeon en Avifauna kunnen bezoeken en bij de McDonalds een gratis ijsje kunnen halen.

De overige deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden; 40, 60, 80 of zelfs honderd kilometer fietsen. Gestart wordt vanaf de oprijlaan van de Avifauna en iedereen fietst op zijn of haar eigen manier. Er zijn semi-professionele wielrenners, die honderd kilometer bikkelen en zo snel mogelijk het parcours afgelegd willen hebben. Maar veel recreanten genieten van de vier dagen, dat ze door de regio fietsen. Waarbij er volop gelegenheden zijn om af te stappen, koffie met een appelpunt te nemen of bij een bezienswaardigheid langs gaan. Wie iedere dag drie stempels haalt bij de stempelposten krijgt na afloop een deelnemersmedaille uitgereikt.

Begin juni vond de Avondlaura al plaats met maar liefst zo’n 500 deelnemers, waarbij de startplaats in de speeltuin van de Avifauna was. Niet alleen mensen, die dit ieder jaar doen, maar ook veel nieuwelingen vinden het fijn om in de wijde omgeving te fietsen. Voor velen is het ook een jaarlijkse wielerreünie. De organisatie van Laura is nu al bezig met de voorbereidingen voor de 75ste editie, waarbij ze een link willen leggen met het verleden. Toentertijd startte Laura in Alpen, waarbij de drumband voorop liep. ,,Het zou geweldig zijn, als we zoiets weer kunnen doen’’, droomt mede-organisator Ingeborg Gabriels.

Voor de Daglaura kunnen mensen zich nog aanmelden. Een aanmeldformulier kan tot 23 juni nog gedownload worden van de website www.laura-alphen.nl en mensen kunnen op maandag 1 juli tussen 14:00 uur en 17:30 uur langs komen in het parkrestaurant van Avifauna om zich daar in te schrijven. Vier dagen Laurafietsen kost 15 euro en wie één dag mee wil doen betaalt 5 euro.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ingeborg Gabriels.

Koele tips voor een hete zomer


STREEK – We hebben de lange, droge en snikhete zomer van 2018 nog vers in het geheugen. En ook dit jaar kan het weer gebeuren; puffend onderuit gezakt, al plakkend op de bank, smachtend naar een airconditioning in jouw huis. Maar hoe houd je jouw huis en jezelf nou eigenlijk koel?

JOEP DERKSEN

Natuurlijk kun je jouw voeten in een bak met ijswater stoppen; daar koel je wel van af. Maar na een half uur is dat ijs al weer verdampt, dus dat schiet niet op. Het huis beter isoleren helpt al; zo houd je de warmte buiten én je bespaart energie. Houd overdag de ramen en deuren dicht (en eventueel de gordijnen ook). Pas als het binnen warmer is dan buiten, kun je je woning luchten; dat zal vooral ’s nachts en in de vroege ochtend zijn. Heb je mechanische ventilatie? Doe dat overdag uit, anders wordt warme lucht naar binnen gezogen. Een ventilator aan de andere kant is wel handig; die geeft een luchtstroom, die warmte van je lichaam afvoert.

Het hebben van een airconditioning in je woning kan een waardevolle bijdrage zijn aan je levenswelzijn. Zo’n airco zorgt niet alleen voor verkoeling, maar is ook een uitstekende luchtvochtigheids- en klimaatregelaar, waarbij de condens op de juiste manier afgevoerd wordt. Niet gek voor een apparaat, dat 117 jaar geleden is uitgevonden om de temperatuur in een drukkerij onder controle te houden.

Veel mensen vragen zich af, hoe we de temperatuur in ons huis moeten regelen, als we van het gas af moeten. Worden er dan onder ieder huis 200 meter diepe gaten geboord, zodat warmtepompen hun werk kunnen doen? Dat hoeft gelukkig niet; airco’s zijn namelijk in feite al warmtepompen. Je stopt er namelijk elektrisch vermogen in en je haalt er koelte of warmte uit! Ook kun je de airco combineren met de CV-ketel of de zonnepanelen op het dak. Daarnaast is het mogelijk het tapwater, badwater en keukenwater te koelen en te verwarmen met het juiste aircosysteem.

Al dat gepraat over duurzaamheid is mooi en aardig, maar wat moet je doen om je huis deze zomer al koel te houden? De meest gebruikte types airconditioning bij particulieren zijn de splitsystemen, die in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn. Je hebt vloermodellen, wandmodellen of ze worden aan het plafond aangebracht. De wandmodel is het meest populair en in alle merken leverbaar.

Het is fijn, als een deel van de benodigde elektriciteit via zonnepanelen gratis opgewekt kan worden door de zon. Voor het beste verkoelende effect, moet je gewoon de ventilatie zijn werk laten doen. De meeste ventilatieboxen zijn gebaseerd op onderdruk, veroorzaakt door ventilatieschuifjes en kiertjes bij de deuren. Het heeft geen zin om een airco aan te zetten, als alle deuren en ramen open staan. Wat een airco inblaast, stuurt hij ook terug de ruimte in; en hierdoor dalen de luchtvochtigheid en temperatuur.

De allerbelangrijkste voorbereiding voor een gekoeld huis is; vraag eerst advies aan een specialist op klimaatbeheersing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wilco Ziermans van Airco Team. 

Nabuurschap door De Buurtcamping


HAARLEM – Zes jaar geleden had Roderik Schaepman een droom. Als geboren Drentenaar verhuisde hij naar Amsterdam. Daar moest hij er aan wennen, dat de mensen langs elkaar heen leefden. Hij miste het contact met de buren en zijn omgeving. Zo ontstond de idee, om een buurtcamping op te zetten.

Want wanneer komen mensen wél los en maken ze gemakkelijk contacten? Juist; in de vakantie, op de camping. Maar waarom zou je tot de vakantie wachten? Dus besloot Roderik om zijn eigen buurtcamping op te zetten; in het Oosterpark. Officieel mocht je daar niet kamperen, maar met zijn Drentse nuchterheid besloot de initiatiefnemer, dat het wel moest kunnen. Met 150 deelnemers was de sfeer uitstekend.

Sterker nog; de Buurtcamping, die tegenwoordig in het eerste weekend van de zomervakantie wordt gehouden, werd een doorslaand succes; het was zelfs zo populair, dat zijn initiatief in het hele land overgenomen wordt. Deze zomer, van 12 tot en met 15 juli, vindt er bijvoorbeeld ook een Buurtcamping plaats in het Reinaldapark in Haarlem. Eén van de campingbeheerders is Peggy Meulman en ze verwacht dat er veertig tentjes worden opgesteld in het park. En met zo’n honderd deelnemers doen er dan meer mensen mee dan vorig jaar. Meulman denkt met veel plezier terug aan die eerste editie: ,,Het verliep perfect; het hele weekend was het dertig graden en er was volop te beleven.’’

Dit jaar kan Meulman rekenen op veel hulp van vrijwilligers: ,,Zo heb ik de taken meer kunnen verdelen en daardoor hebben we de Buurtcamping in het Reinaldapark een dag langer gemaakt.’’ Het doel van de Buurtcamping, de eigen buren beter leren kennen, is absoluut gelukt, laat Meulman weten. ,,De mensen hebben nieuwe contacten opgebouwd en kunnen bij elkaar terecht, als ze hulp nodig hebben.’’

Meulman is al dertien jaar vrijwilliger op allerlei gebieden. Toen ze gevraagd werd om de Buurtcamping op te zetten, moest ze er even over nadenken: ,,Ik heb zelf een hekel aan slapen in een tent, maar de sfeer was heel erg gezellig. Het was zo leuk, dat ik drie dagen en nachten ben doorgegaan om alles mee te maken van wat er gebeurde.’’ Ook dit jaar is er voor de deelnemers aan de Buurtcamping in Reinaldapark genoeg te beleven. De reddingsbrigade komt met haar boten langs, er is een muziekavond, waarbij regionaal bekende zangers optreden en voor de liefhebbers komt clown Betsie langs en is er een bingoavond. Natuurlijk wordt er ook een barbecue georganiseerd en is er een kookworkshop.

Ook in de rest van het land blijkt de Buurtcamping haar doel, het bevorderen van het nabuurschap (het omkijken naar de buren) te bereiken. Zo blijft 83% van de deelnemers de contacten met elkaar onderhouden. Dat varieert van het elkaar groeten op straat tot aan het plegen van mantelzorg aan toe. Of een buurvrouw fungeert als tijdelijke taxichauffeur om haar oudere buurman voor een bloedafname naar de polikliniek te brengen. Maar tevens leiden Buurtcampings tot andere buurtevenementen, zoals een gezamenlijke barbecue, kerstborrel of Halloweenfeest voor kinderen.

Maar voor wie is zo’n Buurtcamping nou? Hoewel er een landelijke stichting is, die zorgt voor de informatieverstrekking aan de vrijwilligers, is het de bedoeling dat buurtbewoners alles zelf regelen. Van het verkrijgen van een vergunning, het regelen van tenten en campingmateriaal tot aan het vinden van sponsoren. De stichting ondersteunt en helpt de vrijwilligers waar nodig met deze zaken. De ideale Buurtcamping bestaat voor 1/3de uit mensen die deze activiteit geregeld hebben, 1/3de aan minima, die tegen gereduceerd tarief, of soms helemaal gratis kunnen kamperen en 1/3de uit betalende kampeerders. Zo heb je een zo divers mogelijke afspiegeling van de buurt en dus van de samenleving.

Voor alle duidelijkheid; een Buurtcamping is dus geen Foodtruckfestival, of een hippiebijeenkomst waar iedereen ‘Cumbaja’ zingt. Juist door gezamenlijk een weekendje te kamperen, raken mensen uit een sociaal isolement, wordt de sociale cohesie bevorderd én zelfs kan het er toe leiden dat iemand uit een armoedesituatie komt. Wie werkloos is, dreigt te verzanden in het doelloos thuis zitten. Maar juist door het organiseren van een Buurtcamping nemen de contacten toe en dat kan leiden tot een betaalde baan. Als je jezelf namelijk inzet voor het organiseren van zo’n Buurtcamping en het wordt een succes, dan geeft dat een boost aan jouw zelfvertrouwen. Hierdoor wil je meer van dit soort activiteiten doen en kom je ‘in jouw kracht’ te staan. Hier zijn al voorbeelden van in Nederland, dat mensen werk kregen door hun inzet voor de Buurtcamping.

Wie een beetje huiverig is, om een paar dagen lang met wildvreemden op een Buurtcamping door te brengen, maar wel nieuwsgierig is, wat zoiets inhoudt, is er goed nieuws. Iedereen kan namelijk langskomen om te kijken, hoe zo’n Buurtcamping werkt. Het evenement is namelijk voor en door een buurt. Overdag is iedereen welkom om spelletjes te doen, te komen buurten en mee-eten. Op het terrein staat een caravan, die is omgedoopt tot ‘Tante Leen’.  Daar kunnen allerlei campingspullen geleend worden; van tentjes tot aan matten, pompen en een badmintonset. Meer informatie op: http://reinaldapark.debuurtcamping.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marieke Frederiks en Peggy Meulman.

Van rechtbank tot mode-uiting


De zonnebril

STREEK – Het verschijnsel ‘zonnebrillen’ bestaat al 900 jaar, maar oorspronkelijk werden deze brillen met verdonkerde glazen niet gebruikt om de ogen voor de zon te beschermen. In de twaalfde eeuw gebruikten rechters van de Chinese rechtbank zonnebrillen, op het moment dat ze getuigen ondervraagden. Op die manier konden de rechters hun gezichtsuitdrukking verbergen. 

JOEP DERKSEN

De eerste man, die begon met experimenteren met getinte glazen, was James Ayscough, een Engelse opticien. Maar de zonnebril werd pas écht uitgevonden in 1929 en wel op de stranden in de Amerikaanse staat New Jersey. Sam Foster de oprichter van brillenmerk Foster Grant verkocht daar zijn zonnebrillen als oogbescherming tegen de felle zon. Deze zonnebrillen werden direct een hit. Maar de zonnebril brak pas echt door, toen Hollywoodactrices als Grace Kelly en modeontwerpers deze gingen dragen. John Lennon maakte furore met zijn roodkleurige, ronde zonnebrillen en daarna werd het een hebbeding. Tegenwoordig bieden de meeste zonnebrillen bescherming tegen UV-stralen van de zon en is het een standaard uitrusting van iedere zomervakantiebepakking. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebril? Voor de trendgevoelige lezer; tegenwoordig zijn hexagone modellen, met zeshoekige monturen helemaal hot. Ook het panto model is heel erg hip, net als de vintagemodellen uit de jaren ’80; ietsje groter en pantoscopischer; met een ronde, druppelachtige vorm.

Het dragen van een goede zonnebril is ontzettend belangrijk. Wie een zonnebril opzet, die wel donkere glazen heeft, maar niet de schadelijke UV-stralen tegenhoudt, neemt juist risico met zijn of haar ogen. Zonlicht heeft UV-A, UV-B en UV-C stralen. De UV-C wordt al door de dampkring tegengehouden, maar A en B bereiken ons wel. Wanneer je ogen achter een donker vlak zitten, willen jouw ogen zoveel mogelijk licht opvangen en dus gaan ze wijd open staan. Een donkere zonnebril zonder UV-bescherming zorgt er dan voor dat er meer UV-straling op jouw ogen komt. Dan kun je beter geen zonnebril opzetten. 

Wat iemand een leuke zonnebril vindt, hangt vaak ook af van zijn of haar leeftijd. Vrouwen maken meer gebruik van overlopende glazen, die van boven donker en van onder licht zijn. Daarnaast is er een trend, dat zonnebrilglazen in verschillende kleuren worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld van groen naar geel of van donkerbruin naar groen.

De 50-plusser koopt minder vaak een zonnebril en kiest dan meestal voor een degelijk model met een dubbele brug.  Jongeren daarentegen kiezen vaker een hip model en vervangen zo’n zonnebril sneller. Na twee drie jaar zijn ze toe aan een nieuwe bril. Bij hun keuze voor een nieuw model is het heel belangrijk, wat sterren of artiesten op dat moment voor een bril dragen. Wie binnenkort een zonnebril wil aanschaffen, doet er goed aan te controleren, dat die zonnebril minimaal beschermt tegen 400 nanometer schadelijk licht. De aanwezigheid van coatings en filters helpt ook om schadelijk licht tegen te gaan. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Paul Lasschuit, Nieuw Optiek uit Nieuw-Vennep.

Zomerbier geeft meer plezier


STREEK – Ieder seizoen zorgt altijd voor haar vaste rituelen. In de lente vindt de voorjaarsschoonmaak plaats, in de herfst wordt de tuin winterklaar gemaakt en in de winter moeten we zout strooien en sneeuw schuiven. Maar de zomer is de periode van genieten, dus ook van een heerlijk koel zomerbiertje.

JOEP DERKSEN

Wie bij een zomerbiertje alleen nog denkt aan Witbier, loopt toch echt wel een paar jaar achter. Door de ontwikkelingen in de brouwerijsector zijn er inmiddels al duizenden verschillende soorten zomerbier. Niet alleen met het reguliere percentage alcohol, maar sterk in opkomst zijn de laagalcoholische en alcoholvrije biertjes. De invloed van Youp van ’t Hek op alcoholvrij bier is wat dat betreft volledig verdwenen. Je bent weer cool als je een biertje met pit en zonder alcohol drinkt.

Biersommelier Jelle Yu vertelt enthousiast over wat een zomerbiertje nu eigenlijk inhoudt: ,,Inderdaad werd jaren geleden in de zomer alleen maar witbier gedronken, maar dit type bier is zo ingeburgerd, dat het er het hele jaar door is. De nieuwe trend zijn bieren die laag in alcohol zijn en alcoholvrije biertjes.’’ Deze biervariant ???

En dan gaat het niet alleen om pils, maar ook craft bier is heel sterk in opmars; met name de India Pale Ale. Er is zelfs een heus kampioensbier voor de zomer: De alcoholarme Non IPA: het duurde lang voordat dit bier de perfecte smaak had, licht Yu toe. ,,We wilden voor dit bier wel een vergisting laten plaatsvinden, want vergisting zorgt voor een bepaalde smaak en aroma van het bier. Maar er mocht geen alcohol aangemaakt worden tijdens het gisten en dan is het heel moeilijk om de gist onder controle te houden.’’ Het is de brouwers toch gelukt en dankzij de fruitige tonen zit er echt balans in het bier, dat een gouden medaille behaalde tijdens de Dutch Beer Challenge 2019.

De biergenieter weet inmiddels, dat er vele soorten fris doordrinkbare bieren zijn en dat je er ook zelf mooie dingen mee kunt doen. Wil je zelf eens experimenteren? De sommelier vertelt, hoe je een spoom kunt maken in drie gemakkelijk stappen:



1 Schep een mooie bol citroen-sorbetijs in een glas.

2| Schenk daar Gospel Spirits Dutch Dry Gin bij.

3| Laat het bolletje ijs in het glas loskomen door er rustig Jopen Mooie Nel IPA op te schenken.

Deze drie lagen leveren een lekker fris gerechtje op. Heerlijk vooraf of als tussen- of nagerecht.



Wie uit eten gaat, komt ook wel eens in een restaurant, waar je de wijn mag voorproeven. Dit is een ontwikkeling, die de komende jaren ook in de bierwereld gangbaar kan worden. Yu: ,,Ten opzichte van wijn is bier altijd een soort van ondergeschoven kindje geweest. Je dronk het wel in een restaurant, maar nooit op culinair niveau. Maar de consument ontwikkelt zijn smaak en weet wat lekker is.’’ Steeds meer mensen gaan naar een biercursus, waar ze leren welk biertje het beste past bij welk eten. 

Yu: ,,Je hebt bierige bieren, maar ook wat zuurdere bieren, waarvan de zuurtegraad dicht bij wijn ligt. Juist dat soort type bieren zijn ideaal voor mensen, die normaliter van de wijn zijn. Het is leuk om zelf uit te zoeken, welk type bier je wilt hebben bij een bepaald soort spijs.’’ Hij tipt: ,, Probeer eens een ander alcoholvrij bier dan de pilsners of de Radlers, maar ook alcoholvrije IPA’s; daarmee verbreed je jouw culinaire horizon.’’

Yu merkt, dat het weer ook sterk van invloed is op het type bier, dat mensen drinken. ,,Als het lekker weer en warm is, noemen we het ‘dorstig weer’. Dan wordt eerder gekozen voor de lichtere bieren. Maar op koudere en winderige dagen grijpt de consument wat sneller naar herfstachtige bieren. Dan gaan ze voor een donker en zwaarder bier, met wat meer alcohol. Dat is grappig om te merken.’’

De meest populaire zomerbiertjes van dit moment zijn Mooie Nel IPA en Non IPA. Deze zijn in de zomer bijna niet aan te slepen. Veel mensen vinden het ook fijn, dat ze meerdere glazen alcoholvrije en laagalcoholische biertjes kunnen drinken, waarna ze toch nog in de auto kunnen stappen. Maar het meest gewaardeerd wordt toch, dat de smaak van zowel alcoholvrije pils als craft bier zo enorm is verbeterd de afgelopen jaren. Dit type bier is frisser, fruitiger en beter doordrinkbaar.

En wat moet je niet doen, als je een zomers biertje voorgeschoteld krijgt? De sommelier: ,,Je moet er niet van uitgaan, dat jouw biertje automatisch past bij een gerecht, zonder dat je het geproefd hebt. Test het bier altijd, voordat je begint te eten en daardoor interactie krijgt tussen de spijzen en de bieren.’’
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jelle Yu van de Jopenkerk.

15 juni 2019

Wachten op de wolf


De Amsterdamse Waterleidingduinen: het is een enorm natuurgebied, dat aan de westkust van Europa ligt. Hier grazen damherten en reeën, zoeken vossen naar prooien en hoppen konijntjes rond tussen de zwanen en eenden. Een buizerd cirkelt over het gebied en ziet jaarlijks een miljoen bezoekers langs komen. De functie van de Amsterdamse Waterleidingduinen is echter het leveren van drinkwater aan de hoofdstad. En schoon water kan alleen geleverd worden in een schone natuur. Hiermee is dit gebied hét voorbeeld van hoe natuurlijk beheer prima samen kan gaan met economische en medische noodzaak.



Door Joep Derksen



Sinds 1853 stroomt het schone water naar Amsterdam. De eerste stoommachine pompte indertijd het leidingwater naar de toenmalige Amsterdamse Willemspoort, waar het water verkocht werd voor 1 cent per emmer. Het leidde er in korte tijd toe, dat de gezondheid van de bevolking verbeterde en gevaarlijke bacteriële ziekten, veroorzaakt door vuil water zoals tyfus en dysenterie, verdwenen.



De argeloze bezoeker, die nu het natuurgebied bewandeld, heeft hier geen benul van. Twintig meter, nadat je door de entree in De Zilk loopt, zie je al de eerste damherten. Vogels fluiten alom, een specht timmert ergens hoorbaar een gat in een boom. Een paraderende gans laat vijf joggers even stoppen, voordat hij van het pad af gaat en elegant in het water stapt om zich daar bij zijn partner te voegen. Hier is de natuur de baas! Daar – eenzaam op een heuvel –  een spar, met kromgegroeide takken, mooi van de lelijkheid. Na een bocht; weer een visuele verrassing; een savannelandschap, afgebakend door de achterkant van het duinenlandschap. Alleen de wolf ontbreekt nog in dit sprookjesachtige tafereel.



Boswachter Gerard Scholten heeft volgens eigen zeggen ,,de mooiste baan van de wereld'' en na twee uur rondrijden door de Amsterdamse Waterleidingduinen moet je hem gelijk geven. Met een scherp oog wijst hij op de vele bezienswaardigheden. En vertelt over het paardenkerkhof: waarop stukjes tuin afgebakend werden met paardenbotten. Rijdend over de door het Duitse leger aangelegde betonweg toont Scholten het Vinkershuisje, met een hok voor lokvinken. Waarna we naar het infiltratiegebied gaan; de enige locatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar bezoekers niet mogen komen. De reden hiervoor is simpel; dit is de basis van het verse drinkwater voor Amsterdam en de wijde regio en dat mag niet vervuild worden.



In het hele gebied zijn  een aantal boswachters actief, die zich met drie taken bezig houden, licht Scholten toe. De eerste is, gastheer te zijn van het gebied, mensen aan te spreken, hulp te bieden en te controleren. ,,Als het nodig is delen we bekeuringen uit; bijvoorbeeld als ze in het infiltratiegebied komen, fietsen of een hond bij zich hebben. Dat is hier namelijk verboden.'' De tweede taak is het beheer van de flora en fauna. ,, In vijf jaar tijd willen we het grote aantal damherten weer terug brengen in balans met de rest van de natuur van 3.900 (in 2016) naar 800.'' Het rumoer over het afschieten van de damherten is verdwenen; daar is Scholten blij mee. ,,De damherten komen hier niet van nature voor en ze zijn directe concurrenten van reeën. Ooit hadden we hier 400 reeën en daar zijn nu nog maar enkele exemplaren van over. Er zijn hier geen plantjes meer; alles is kaal gevreten door de damherten. Zij overleven nog door aan boomschorsen te knabbelen of de knopjes van de duindoorn op te snoepen, maar voor de reeën is vrijwel al het eten verdwenen.'' Als het aantal damherten fors is teruggebracht, hoopt Scholten dat bijzondere flora weer terugkomt, zoals de rietorchidee, duizendguldenkruid, koningskaars en hondstong.



Maar is het in plaats van afschieten niet beter om hier de wolven te laten komen? Dat kan toch voor een natuurlijk evenwicht zorgen? ,,Als de wolf ons duin zelf weet te bereiken is hij van harte welkom zeggen we altijd. De AWD is echter veel te klein voor ze, ze houden zich niet aan grenzen. Spannend is dus hoe ze zich gaan gedragen in de drukke randstad. We weten ook niet wat het effect is van een of enkele wolven op het aantal damherten. Dat zal niet direct groot zijn. Een wolf heeft aan 1 hert genoeg voor dagen.'' Hij vervolgt: ,,Inderdaad pakken die wolven de zwakkere damherten, maar als er een roedel komt, krijgen ze ook roedelgedrag en gaan zwerven. Het is de vraag of je dat in verband met de veiligheid van het publiek wilt hebben. Daarnaast scheuren de wolven de damherten aan flarden, vaak terwijl het dier nog leeft. Willen de mensen dat zien?''



De derde taak van de boswachters is het geven van excursies en cultuurhistorische rondritten en er voor zorgen, dat er mooie wandelroutes zijn. Terwijl een zanglijster van de ene naar een andere boomtak hopt, wijst Scholten naar het gewei van de damherten. ,,Al die geweien vallen er in april af en bezoekers mogen ze meenemen.''



Bij het infiltratiegebied aangekomen, vertelt Scholten: ,,We leveren hier tweederde deel van al het drink- en toiletwater in Amsterdam en omgeving, voor een miljoen mensen. ,,We hebben ongeveer 800 hectare infiltratiegebied. In die 800 hectare liggen 44 geulen en die toevoerslootjes, die het Rijnwater aanvoeren. In de geulen zakt het water door een laag zand van vijf meter dik, om vervolgens via een draineersysteem naar het Westerkanaal en uiteindelijk de Oranjekom te gaan. In Leiduin wordt het water opgevangen in de waterfabriek. Daar is een zandfilter en gaat het water naar de ozonisatie en koolfiltratie, waar eventuele virussen gedood worden.'' Vol trots besluit de boswachter: ,,Het leidt er toe, dat we een uitstekende drinkwaterkwaliteit hebben.''


Voor meer informatie: www.awd.waternet.nl.

Welcome to the future


Elektrisch rijden; is dat nou echt de toekomst? Of is die vorm van vervoer een doodlopende weg en rijden al onze geliefde vierwielers over tien jaar op waterstof? En verdwijnen de diesel- en benzinemotoren écht vanaf 2030? Drie autodealers delen hun visie.



JOEP DERKSEN



Voor Michel Heus van BMW van Poelgeest bestaat er geen twijfel over de opkomst van elektrische auto's. ,,Het gaat absoluut meer worden, als is de ontwikkeling wel afhankelijk van de reikwijdte en de stedelijke drang om CO2 omlaag te krijgen. Hoe meer regelgeving hier voor komt, hoe meer elektrische auto's je hier voor nodig hebt. Toch verwacht ik, dat uiteindelijk waterstof de brandstof van de toekomst wordt.''



Met een actieradius van 400 kilometer is de elektrische auto nu al geschikt voor de meeste automobilisten. ,,De gemiddelde Nederlander rijdt 60 kilometer per dag; dat kun je met een elektrische auto doen.'' Ritten maken naar het buitenland wordt al wat lastiger, zeker als je naar Zuid-Frankrijk wilt rijden. Waterstof ligt wat dat betreft nog verder achter; Als je in Groningen woont, lukt het niet om heen en weer naar Limburg te rijden, omdat in die provincie simpelweg geen oplaadstation is. Sterker nog; in heel Nederland zijn er nu nog maar drie waterstofoplaadstations. ,,In Duitsland is dat beter geregeld; daar rijdt het openbaar vervoer met waterstof en zijn er dus meer plekken om te tanken.'



Heus is de eerste, die zal erkennen dat elektrisch rijden niet alleen maar voordelen heeft ten opzichte van de klassieke benzinemotoren. ,,Een dikke BMW M5 met een achtcilinder motor onder de kap geeft veel meer plezier. Een elektromotor heeft meer gewicht en daardoor zorgt deze voor een andere rijbeweging dan een benzinemotor.''



BMW heeft al een elektrisch instapmodel van 35.000 euro, met slechts 4% bijtelling. ,,Nieuw zijn de deelauto's; deze vorm van car sharing is ideaal voor mensen die dicht bij elkaar wonen en graag elektrisch willen rijden. Deelauto's zijn een enorme kans voor de binnensteden.''







Alfons van Abswoude van autobedrijf Abswoude ziet het elektrisch rijden als ,,een deel van de oplossing. Er gaat toch een keertje een eind komen aan fossiele brandstoffen, ondanks het feit dat er nog veel voorraden zijn.'' De hele polemiek tegen het diesel rijden vindt Van Abswoude zwaar overdreven. ,,Die hetze tegen diesel is ronduit belachelijk. Diesel is een onzettend efficiënte en schone brandstof en ik verwacht, dat diesel over drie jaar weer populair gaat worden. Wie weet zorgen de nieuwe soorten brandstof voor allerlei superfijnstoffen, die de diesels weer niet hebben.''



Ook Van Abswoude ziet, dat de verkoop van elektrische auto's flink groeit. Niet alleen omdat de hoeveelheid kilometers die zo'n elektromotor kan afleggen de laatste jaren sterk is gestegen. Ook zijn er flinke belastingvoordelen voor de elektrorijder. ,,Voor de zakelijke rijder is elektrisch heel interessant.'' De sportieve rijder moet echter wel opletten: ,,Hoe dieper je het gaspedaal indrukt, hoe minder het gebruik; dat kan bij een elektrische auto zomaar halveren.''



Hij is heel enthousiast over waterstof; ,,Dat is dé oplossing voor de toekomst, al is het nu technisch en financieel nog te ver weg. Waterstof is echt heel schoon en de opslag is redelijk gemakkelijk, net zoals het produceren van waterstof.'' Waarom doet dan niet iedereen dat nu al? ,,Het probleem is, dat waterstof in een motor onder heel grote druk verbruikt moet worden. Dat is een beperking. De druk moet nog tien keer hoger zijn dan in een LPG-tank.'' Maar wie weet gaat het ooit gebeuren: ,,In Amerika rijden in een bepaald gebied al tien jaar waterstofauto's van Honda. Maar daar is ook een netwerk van waterstoftankstations aangelegd.'' 



Tim Langeveld van Auto Dijksman is er van overtuigd, dat er toekomst zit in het elektrisch rijden. De ontwikkelingen in de automotive industrie gaan razendsnel: ,,We zijn volop bezig met zuinigheid, groen rijden en alles wat te maken heeft met het schone milieu. Dan praat je over elektrisch rijden en het opkomende waterstof, dat nog in de kinderschoenen staat. Maar waar we bij Hyundai al het eerste model van kunnen leveren; de NEXO.''

Hij vervolgt: ,,Als ik zie, wat er gebeurt qua infrastructuur voor elektrisch rijden en hoe populair deze modellen zijn, dan denk ik dat elektrisch rijden voorlopig die slag gaat winnen in Nederland. Tot nu toe zijn er vier waterstoftankstations in Nederland en hier in het westen konden we tot voor kort alleen maar tanken in Pernis bij Rotterdam. Er komt eerdaags een waterstoftankstation bij in Den Haag en na een tankbeurt kun je er 665 (!) kilometer mee rijden volgens de WLTP. Maar gemeenten zijn volop bezig met het elektrische rijden. Ook de gemeente Noordwijk is er klaar voor.''


Langeveld maakt de vergelijking met de strijd tussen VHS en Video2000, waarbij het systeem van Philips het onderspit delfde. ,, We kunnen er rekening mee gaan houden dat het elektrisch rijden én op waterstof rijden het straatbeeld gaan domineren de komende jaren. Een elektrische auto is natuurlijk goedkoper op te laden dan een waterstofauto. Toch is het fijn dat mensen straks een (realistische) keuze hebben, nu elektrisch rijden steeds populairder wordt. Wil je snel tanken en meer kilometers rijden of langzaam tanken voor minder geld? Het is allebei milieuvriendelijk.''

Hyundai is al flink aan de weg aan het timmeren met elektrische auto’s en ook Mitsubishi is bezig met het ontwikkelen van elektrische auto's. ,,Achter de schermen zijn ze keihard bezig met een offensief op het schone rijden. Hoe mooi zou het zijn, als er elektrische modellen van een Hyundai i10, i20, i30, Tucson of Mitsubishi Space Star, ASX, Eclipse Cross gaan komen?! Die dan ook slechts 4% bijtelling hebben. Dat mag van mij vandaag nog gebeuren.''

CM Interieurarchitect

,,Een interieur naar jouw wens’’
LISSE – Cindy Meeldijk van CM Interieurarchitect is graag gezien bij veel mensen, die hun huis willen herinrichten of toe zijn aan een verbouwing. Vaak wil je wel ‘wat anders’, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken. Dankzij de inzichten en warme persoonlijkheid van Cindy, krijg je een interieur dat specifiek op jouw wensen is afgestemd. ,,Ik ben pas tevreden, als de klant denkt: ‘Hier heb ik haar voor ingehuurd’!’’
Joep Derksen
Van jongs af was Cindy al enorm creatief. ,,Musea en architectuur hebben me altijd geïnteresseerd. En hoe ruimtes op de best mogelijke manier gebruikt kunnen worden. Na mijn opleidingen als interieurarchitect aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten en Interieur-ontwerpen op het HMC ben ik in 2014  voor mezelf begonnen; uit pure passie. Ik wilde namelijk, dat de ontwerpen voor de klant gebaseerd zijn op hun eigen smaak, wensen en inzichten. Niet op wat leveranciers aan producten hebben.’’
Cindy begon op het hoogtepunt van de crisis en heeft zich altijd gehouden aan haar basisprincipe: ,,Ik wil eerst met iemand vrijblijvend kennismaken. Het moet van beide kanten goed voelen. Het gaat toch om het creëren van de meest persoonlijke plek, je thuis. Je moet samen kunnen praten en het vertrouwen hebben dat ik dit voor je kan waarmaken.’’
Door mond-tot-mond reclame is CM Interieurarchitect inmiddels een bekende naam geworden. Inmiddels is Cindy een team met medewerker Rowan Schepers en zzp-er Oscar de Bakker, die voor haar werken. Bijzonder is ook, dat CM Interieurarchitect door de samenwerking met Oscar beschikt over een VR-bril, zodat je in de virtuele werkelijkheid je nieuwe interieur kan ervaren.
Ze kijkt even om zich heen; tekeningen en 3D beelden hangen aan de wand. ,,Mijn hart ligt in het creëren van bijzondere interieurs. Het is voor mij meer een hobby, dan echt een baan.’’ Voor alle duidelijkheid: professionaliteit staat bij Cindy voorop: ,,Ik ben pas tevreden, als de klant denkt: ‘Hier heb ik haar voor ingehuurd’! Eigenlijk wil ik ook mezelf iedere keer weer verrassen. Alleen als ik trots op mijn plannen ben, ga ik het presenteren aan de klant.’’
Als je een interieurarchitect inhuurt kan dit je geld besparen. Cindy licht toe: ,,We helpen je met het creëren van een goed uitgedacht ontwerp. Zodat al je wensen ingepast kunnen worden. Daarna zorgen we voor zaken als het aanvragen van een vergunning en het regelen van (de planning van) alle bouwactiviteiten. Zo heb je één contactpersoon en alles wordt voor je geregeld. Het scheelt tijd, kosten en leidt tot een prachtig eindresultaat!’’
Cindy besluit: ,,Ik werk graag samen met Manon van der Schrier van De Stoffeerder in Hillegom.  De mensen komen als eerste bij mij aan tafel. Als we weten, hoe het interieur en de ruimte er uit gaan zien, ga ik met Manon de materialen bepalen. Dat gaat ontzettend goed; Manon snapt precies wat mijn plannen aan kleur en materiaal nodig hebben. In no time hebben we een compleet pakket klaarliggen voor de klant. Een prachtig interieur, kloppend tot in detail.’’
CM Interieurarchitect, Meer en Duin 359 in Lisse, T: 06 1790 6760, W: www.cminterieurarchitect.nl.

Decowraps


Alleen nog duurzame verpakkingen

AALSMEER – Voor Decowraps is duurzaamheid veel meer dan alleen een onderwerp, om ‘ooit wat mee te doen’. Het bedrijf heeft het voortouw genomen in de introductie van duurzame verpakkingen. Onder aanvoering van commercieel directeur Ralph van ’t Hart is de duurzaamheidsweg vijf jaar geleden ingeslagen. Met prachtige resultaten tot gevolg.

JOEP DERKSEN

Verpakkingen en duurzaamheid: is dat wel te combineren? Deze vraag stelde Van ’t Hart zich in 2014. Het was in de tijd, dat hij pescotariër werd en zich steeds meer verdiepte in de urgentie van duurzaamheid. Hij nam het initiatief om zijn persoonlijke levensovertuiging, duurzaam leven  in harmonie met de natuur, ook te introduceren bij Decowraps. Hierbij werd Van ’t Hart ondersteund door de hele organisatie, die ook het belang van duurzaamheid inzag. Het was geen gemakkelijk pad, maar de geboekte resultaten zijn nu al duidelijk zichtbaar.

Van ’t Hart: ,,Tot deze eeuwwisseling waren verpakkingen vooral functioneel. Decowraps introduceerde de designverpakking. We vroegen onszelf af: ‘Wat doen we met onze planeet en hoe kan het anders?’ De basis van plastic is immers vervuilende olie en papier komt veelal van het ongecontroleerd kappen van onze bossen. We willen al het plastic dat we gebruiken, loskoppelen van die fossiele brandstof. En we schakelen gestaag om naar het gebruiken van FSC-gecertificeerd papier.’’

Jarenlang duurde de zoektocht naar een volwaardig alternatief voor het oliegebaseerde plastic, tot Van ’t Hart volslagen onverwacht tegen de oplossing aanliep. In het kantoorgebouw van Decowraps – dat overigens ook een BREEAM duurzaamheidscertificaat heeft – toont hij het product met gepaste trots; ,,Dit is BIO-LDPE, een materiaal waar ik in Scandinavië tegenaan liep. De basis van BIO-LDPE is suikerriet, dat duurzaam geplant en onderhouden wordt.’’ Dit nieuwe product kan de verpakkingswereld gigantisch veranderen. Het is nog maar een kwestie van tijd, voordat consumenten actief gaan vragen naar bloemen en planten met volledig duurzame verpakking.

Kwekers en bloemisten, die deze verpakkingsvorm kunnen aanbieden, zijn spekkoper. De milieubewuste consument is namelijk ook bereid er iets meer geld voor te betalen. Als het aan Van ’t Hart ligt, wordt er vandaag al massaal overgestapt van het ouderwetse, oliegebaseerde plastic naar BIO-LDPE. ,,Het gaat om vervuiling en onze CO2-voetafdruk. Wij willen dat alles onderdeel is van een circulaire economie en dat alles gerecycled gaat worden. Dat is met BIO-LDPE het geval: het is gemaakt van hernieuwbare bronnen en is recyclebaar.’’ De voetafdruk is ook de reden dat Decowraps deelneemt aan het ClimatePartners initiatief; als compensatie voor CO2-uitstoot, investeert het bedrijf per order een bedrag in een CO2-reducerend project: bijvoorbeeld een waterkrachtcentrale in Kongo.

Decowraps is ook bezig om op slimmere wijze met materialen om te gaan: door bijvoorbeeld minder materiaal te gebruiken, zorg je ook voor minder afval. ,,Duurzaamheid is ook materiaalbesparing’’, informeert Van ’t Hart. ,,Op jaarbasis gaat het om tonnen plastic en papier, dat je hiermee bespaart.’’ Decowraps helpt haar klanten ook met het vinden van de juiste soort verpakking voor ieder exportland. ,,Ieder land heeft namelijk haar eigen manier van hoe het recyclingsysteem geregeld is.’’ Wie hier vragen over heeft, kan contact opnemen met Decowraps zelf.

Van ’t Hart kijkt om zich heen en wijst rond in de showroom. ,,Uiteindelijk willen we voor elk van onze producten een duurzaam alternatief hebben. Nu zijn duurzame producten nog een niche, maar als het aan ons ligt, worden duurzame producten de nieuwe norm. Er zijn duurzame verpakkingsopties en we roepen de lezer van de Bloemenkrant op, om deze samen in de markt te zetten.’’ Hij voorspelt: ,,Iedereen wil duurzaam zijn, maar wij willen de aanjager zijn. Er komt een sneeuwbaleffect; wanneer één grote retailer overgaat op deze duurzame verpakkingen, zullen anderen snel volgen.’’
Nog vragen? Neem gerust contact op met Decowraps: Thailandlaan 13 1432 DJ Aalsmeer, T: 0297 349 000, W: www.decowraps.com.

,,Een boek begint met een vonkje inspiratie’’


LEIDEN – Heb je er wel eens van gedroomd om jouw eigen boek te schrijven? Met een mooie inval als basisidee, maar heb je hier nooit gevolg aan gegeven? Iedere dag sterven boekideeën al binnen tien minuten na het eerste gouden idee. Door onzekerheid of onwetendheid over wat je moet doen om een boek te schrijven, gaan mensen niet over tot het schrijven van de mogelijke bestseller. Of stoppen ze gedurende het schrijfproces, omdat ze vastraken. Maar nu is er: ‘Schrijf je boek in 1 jaar’; dat beginnende schrijvers met handige tips leert om hun idee om te zetten in boekvorm.

Joep Derksen

Dit boek is gezamenlijk geschreven door de drie auteurs Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti. Niet toevallig hebben zij ook de ‘Schrijfkalender 2018’ uitgebracht. Op welke manier verschilt dit boek van de kalender? Zirkzee licht toe: ,,Natuurlijk zou je het leukste uit de Schrijfkalender kunnen halen, om er vervolgens een cadeauboekje van te maken. Maar daar zijn we alle drie te perfectionistisch voor. Wij willen mensen stimuleren om hun eigen boek te kunnen schrijven. Een boek begint met een vonkje inspiratie, maar dan heb je nog geen verhaal. Als je het schrijfproces onderverdeelt in vier seizoenen, gebruik je het eerste seizoen (de lente; de fase waarin alles groeit en bloeit, JD) om te bedenken voor wie je het boek gaat schrijven en hoe je het gaat maken.’’
In het tweede seizoen gaat de auteur-in-spé het echte schrijfwerk doen. Waarbij een goede balans gevonden moet worden tussen structuur en creativiteit. ,,Je moet niet té gestructureerd bezig zijn, maar stapje voor stapje verder gaan, zonder dat je het einddoel uit het oog verliest.’’ In het derde seizoen vraag je aan vrienden en familie, wat zij van de tekst vinden en wat beter kan. Voor het vierde seizoen heeft ‘Schrijf je boek in 1 jaar’ tips over onder meer hoe je de juiste uitgever vindt en hoe je een boekpresentatie regelt.
In het boek zelf komen enorm veel verschillende onderwerpen naar voren, waarbij de lezer handige tips krijgt. Zo wordt geschreven over ‘de kracht van originele details’, hoe je uit je schrijvende comfortzone kunt stappen en technische onderdelen als synopsis en zintuiglijk schrijven. Tussen de verhalen en tips door staan leuke quotes, zoals deze van Oscar Wilde: ,,‘Ik heb de hele ochtend aan mijn boek gewerkt en heb een komma geschrapt. ’s Middags heb ik hem weer teruggeplaatst.’’ Schrijven is een topsport, beaamt Zirkzee lachend.
Dus iemand die dit boek leest, kan gegarandeerd een bestseller schrijven? ,,Nee, het zou niet eerlijk zijn als ik hier een ander antwoord op zou geven. Als ik wist, hoe je een bestseller schrijft, zou ik alleen maar die bestsellers schrijven. Het gaat er om dat wij mensen willen helpen een mooie tekst uit te dragen en wereldkundig te willen maken. Als je die drang hebt, helpen wij met het proces, maar of het goed gaat verkopen; daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.’’
Ook met ‘Schrijf je boek in 1 jaar’ is het realiseren van je boekwens geen sinecure. Zirkzee tipt tot slot: ,,Zorg dat er geen fouten in jouw tekst staan. Pas als je het echt perfect vindt, vraag je een uitgever of redacteur om er naar te kijken. Het is niet zo, dat je een verhaal op papier kunt knallen en denkt dat een uitgever er direct een boek van gaat maken. En kill your darlings; haal tekst eruit, dat niet bij het verhaal past. Ook al zijn het heel mooi verzonnen zinsgedeeltes; als deze niet bij de rest van de tekst passen, horen ze niet in dit boek thuis.’’
‘Schrijf je boek in 1 jaar’ is voor 20 euro verkrijgbaar in de boekhandel: ISBN: 9 789 492 883 544.

Kraakman Perfors


Kansen voor (Junior) monteurs



VOORHOUT – Bij Kraakman Perfors werken de technische helden van deze tijd. Laat een ‘hoogopgeleide’ maar eens een trekker reviseren; de uitkomst van deze handeling staat direct al vast. Mensen met verstand van techniek worden gewaardeerd bij Kraakman Perfors. Wie graag met zijn of haar handen bezig is, kan hier een baan krijgen en tegelijkertijd een goede opleiding.



Joep Derksen



Speciaal voor deze uitgave vertellen servicecoördinator Martijn van Katwijk (32) en juniormonteur Nick Soyer (23) over hun ervaringen en hoe het is om voor Kraakman Perfors actief te zijn. De in Voorhout geboren en getogen Nick is overgestapt van de automotive naar het land- en tuinbouwonderhoud. Hij geniet van zijn werk: ,,Het is hier heel afwisselend. De ene keer heb ik een onderhoudsbeurt aan een trekker en de volgende keer werk ik met een hooimachine, gazonmaaier of meststrooier.’’ Zijn doel is om over enkele jaren volledige monteur te zijn: ,,Dan ruk ik uit voor storingsdiensten, ben onderweg en kan zelfstandig alles wat ik tegen kom oplossen.’’



Nick krijgt deze mogelijkheid om door te groeien, beaamt Martijn. ,,Ik hou er wel van om monteurs te prikkelen en in het diepe te gooien. Uiteraard onder een goede begeleiding. Als monteur kun je er alleen maar beter van worden.’’ Hij vervolgt: ,,Voor jonge monteurs bieden wij samen met John Deere een opleiding aan via de John Deere University. Hier word je opgeleid voor monteur niveau 2, 3 en 4 en je weet zeker dat er een goede aansluiting is tussen de school en wat je in de praktijk tot uitvoering kunt brengen.’’



Kraakman Perfors is een officiële dealer voor John Deere en biedt leerlingenmonteurs een plek om werkervaring op te doen. Andere merken zijn onder meer Stihl, Pottinger, Beco en Goupil. Het bedrijf heeft een brede klantenkring; dagelijks komen particulieren langs, maar ook werkt Kraakman Perfors met onder meer gemeenten, sportvelden, hoveniers en greenkeepers van golfbanen. Martijn: ,,Zelf doe ik de planning, administratie en telefonische afhandeling en als er uitdagingen zijn, dan werk ik mee aan een oplossing. Het mooie – maar ook het meest lastige - van mijn vak is people management: je hebt met allerlei jonge jongens te maken en je helpt ze met hun werk en toekomst.’’



Wie een gevarieerde baan in de techniek wil hebben, kan een motivatiemail en/of CV sturen naar: werkenbij@kraakman.com. Martijn: ,,We zijn een jong en groeiend hecht team, dat elkaar op technisch vlak goed ondersteunt en helpt. Ons werk wordt wel eens ondergewaardeerd, maar onderschat het niet. Er zit een aantal jaren scholing en praktijkervaring achter, voordat je dit vak onder de knie hebt. De landbouwwereld is bijvoorbeeld veel verder dan automotive. Wij hebben al de zelfrijdende trekkers, die uit zichzelf zaaien en mest strooien.’’



Nick besluit: ,,Een baan in de techniek is hartstikke leuk. Geen enkele dag is hetzelfde en je hoeft je niet te vervelen.’’


Voor meer informatie: Kraakman Perfors, Teylingerlaan 4, 2215 RR Voorhout, T: 0252 211 288, W: www.kraakman.com.

Vijf generaties loodgieten


Loodgietersbedrijf Seijsener
NOORDWIJKERHOUT – Al meer dan honderd jaar maken de inwoners van Noordwijkerhout en de wijde omgeving gebruik van de diensten van Loodgietersbedrijf Seijsener. Tientallen jaren lang stond Wim Seijsener (58) aan het roer, maar met de komst van zijn zoon Jan (24) is de toekomst van het bedrijf verzekerd. Jan vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie van deze loodgietersdynastie, ,,En daar zijn we megatrots op!’’
JOEP DERKSEN
Al toen Jan een klein ventje van 8 jaar was, hielp hij zijn vader al mee in de bouw. ,,Helpen vegen en mijn vader spullen aangeven. Van jongs af is het er in gegooid, maar hij heeft mij nooit verplicht om in dit bedrijf te groeien.’’ Na het voltooien van een opleiding aan de KTS ging Jan aan de slag als pijpfitter, maar daar was hij na een paar jaar wel op uitgekeken: ,,Dat was continue hetzelfde werk.’’ Jan trok de stoute schoenen aan en vroeg zijn vader of hij in de zaak mocht komen.’’
Wim herinnert zich dat moment nog goed. Van binnen zat hij te juichen, maar hij had wel eerst een serieus gesprek met zijn zoon. ,,Het was midden in de crisis en het was lastig om werk te halen. Ik was ruimhartig trots, maar wilde zeker weten dat hij het ook écht wilde gaan doen. En zich niet gedwongen voelen, omdat al vele generaties voor hem in het bedrijf hebben gezeten.’’ Seijsener senior vult aan: ,,Werken in ons bedrijf moet pure liefhebberij zijn en vakmanschap ontwikkelen. Je moet het leuk vinden, om met klanten om te gaan en goed problemen kunnen oplossen.’’
Jan heeft gezorgd voor een nieuw elan bij Loodgietersbedrijf Seijsener. Natuurlijk komen mensen uit de hele regio naar Seijsener voor zaken als: riolering, gas, water, technische isolatie en camera-inspecties. Of voor ontstoppingen, beton boren lood-, zink- en dakwerken. Maar vader en zoon hebben zich nu ook gespecialiseerd in het plaatsen van tegel- en timmerwerk voor badkamers.
Jan: ,,Door mond-tot-mond reclame weten mensen ons te vinden; ook voor het renovatiewerk en het opknappen van houten constructies. Het fijnste, wat we kunnen horen, is als mensen zeggen: ‘Ik ben dik tevreden over jullie’. We merken, hoezeer mensen het waarderen, dat ze altijd te maken hebben met twee bekende gezichten; vader en zoon. Waarbij je als klant altijd iemand hebt, die voor jou alles coördineert en organiseert.’’
Hoe is het om samen te werken met je zoon? ,,Het gaat buiten verwachting goed. Hij is van een heel andere generatie. Als mijn pa ‘links’ zei, ging je links. Mijn zoon is mondiger. Maar hij past zich goed aan het bedrijf aan, waarbij het een mooi samenspel is. Ook ik heb me aan moeten passen, dingen moeten loslaten en leren luisteren naar de nieuwe generatie.’’ Voor de foto staan vader en zoon bij hun prachtige werkbusjes, die een bekend gezicht zijn op de wegen in de Bollenstreek.
Steeds vaker wordt Loodgietersbedrijf Seijsener gevraagd om te helpen met het plaatsen van waterpompen en zonneboilers. ,,We zijn ons aan het oriënteren aangaande nieuwe verwarmingsvormen en luisteren naar wat de klant wil.’’
Voor meer informatie: Loodgietersbedrijf Seijsener, Zeestraat 77, Noordwijkerhout, T: 06 4323 0258 / 06 1158 7040.